Kauniskangas Vilho Kalevi

s. 22.11.1937 Vaala, lyseon 1. lk 1948, yo 1956


Kalevi syntyi Oulujoen varrella pienviljelijä Kalle Mannermaan perheen kuudenneksi pojaksi ja pääsi Kemiin pienen huonekalukaupan yrittäjäpariskunnalle kasvattipojaksi ja sittemmin leskeksi jääneen Hilda Kauniskankaan ottopojaksi.


Kalevi kävi koulunsa omat lähtökohtansa muistaen tunnollisesti ja puuhasi niin kuin silloin Kemissä pruukattiin: pelasi KePSin junioreissa jalkapalloa ja jääpalloa, piti partiota Valion meijerin piharakennuksessa, kuului seurakuntanuoriin, johti lukioaikana pari vuotta teinikunnan hallitusta ja istui lyseon poikien kristillisessä keskustelupiirissä Fratres.

Opintonsa Kalevi aloitti Helsingin Yliopistossa syksyllä 1956 ja päätti ne 1960 lainopin kanditaattitutkintoon. Elämän höysteisiin kuuluivat kolmen vuoden jakso Suomen Teiniliiton hallituksessa - viimeinen puheenjohtajana -, Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan pienet puuhat ja Ylioppilaiden Kristillinen Yhdistys YKY.

Opiskelun jälkeen oli vuorossa asevelvollisuus. Kalevi astui palvelukseen helmikuussa 1961 Savon Prikaatiin Mikkelissä ja vapautui vuoden 1962 alussa RUK:n esikunnasta vänrikkinä. Maanpuolustuksen ystävä hän on ollut sen jälkeenkin. Siitä kertoo käyty Maanpuolustuskurssi 100 ja oman RUK:n kurssin 107 perinnetoiminta.

Kalevi auskultoi varatuomariksi Rantasalmen tuomiokunnassa vuosina 1962-63 ja aloitti työuransa Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankissa eli Skopissa Helsingissä. Ensi vaiheessa työt olivat notariaattiosaston lakimiehen ja päällikön monenlaisia tehtäviä, myöhemmin pankin luottopäällikön toimen hoitamista.

Kalevin elämänikäisiin tehtäviin toivat tarpeellista vaihtelua ja monipuolisuutta vuosina 1970-73 Helsingissä Suomen Säästöpankkiliiton tarkastusjohtajan ja johtokunnan jäsenen toimi, seuraavina neljänä vuonna säästöpankkiryhmän kiinnitysluottolaitoksen Suomen Kiinteistöpankin toimitusjohtajan tehtävä, sitten 1977-83 Skopin johtokunnan jäsenen tehtävät ja vuosina 1983-85 Mikkelissä Etelä-Savon Säätöpankin toimitusjohtajan maanläheinen työ.

Vuoden 1985 helmikuussa Kalevi palasi Helsinkiin Säästöpankkiliittoon toimitusjohtajan toimeen ja Skopin johtokunnan jäseneksi. Siinä tehtävässä hän koki läheltä seuraavan vuosikymmen vaihteen Suomea ravistelleen pankkikriisin jäi eläkkeelle vuoden 1992 päättyessä. Silloisen eläkejärjestelmän edellyttämät tunnit ja päivät olivat tulleet täyteen.

Työvuodet toivat mukanaan lukuisia luottamustoimia ja tunnustuksia: oman alan kotimaisia ja kansainvälisiä ansiomerkkejä, SVR R I:n ja yliluutnantin arvon.

Eläkevuosinaan hän on keskittynyt perheen ja suvun yhteyksien hoitoon, timpurintyöhön, mökkeilyyn Savonlinnan lähellä Pihlajaveden saaressa ja kristilliseen järjestötoimintaan.

Kalevin mahdollisuuksia yritysjohtajan kokopäivätointen hoitamiseen lisäsi ratkaisevasti perheen tuki, erityisesti hänen savolainen vaimonsa Kaija Annikin. - Kalevilla on kolme lasta ja kuusi lastenlasta.