Pessa Markus V

s. 21.11.1941 Petsamo. Kemin lyseon 1. lk 1953, yo 1961

Petsamosta tiedemaailmaan

Markus Pessa syntyi Petsamossa melko lähellä Liinahammaria kovana pakkastalvena 1941. Isä oli seppä ja hitsari Nikkelin kaivoksella. Isä joutui sotaan, ja Markus äitinsä kanssa Ruotsiin; Jokkmokiin. Markus on siis nk. evakkolapsia. Sodan päätyttyä äiti toi Markuksen takaisin Suomeen. Perhe asui kesän 1945 vuokralla Tornion edustalla olevassa Oxå:n saaressa, josta se muutti Kemin maalaiskunnan Lautiosaareen, missä 95 vuotta huhtikuussa 2010 täyttänyt äiti asuu ja hoitaa yksin taloa yhä samassa paikassa.

Markus kävi 5 luokkaa Pölhön kansakoulua Lautiosaaressa. Koulunkäynti jatkui syksyllä 1953 Kemin lyseossa, missä kului kahdeksan vuotta. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1961.Sitten seurasi armeija ja Oulun yliopisto. Valmistuttuaan maisteriksi 1966 Markus oli yhden vuoden Kemin yhteiskoulun fysiikan opettajana, mutta homma ei oikein sopinut hänelle. Niinpä Markus palasi Ouluun 1967 ja sai töitä Oulun yliopistosta teknillisen fysiikan osastolta tutkimusassistenttina. 1971 hän lähti opiskelemaan Southamptoniin (UK). Siltä palattuaan hän pääsi Turun yliopistoon Materiaalitieteen laitokseen assistentiksi. 1973 hän työskenteli jonkin aikaa Kiovassa ja vielä vähän aikaa myös 1974. Palattuaan Turkuun mieli teki Saksaan. Hän sai Alexander Humboldt säätiöltä ja Suomen Akatemialta stipendit. Ne vuodet 1975-76 olivat Markuksen mielestä loistoaikaa tieteellisesti. Sittemmin hän on työskennellyt myös Kaliforniassa pariin kolmeen otteeseen 80-luvun lopulla.

Markus on reissannut paljon kokousmatkoilla, ja arvioinut monia tutkimushakemuksia sekä virkahakemuksia Brysselissä ja muualla.

Tiede

Markus Pessa on Optoelektroniikan Tutkimuskeskuksen (Optoelectronics Research Centre, ORC) perustaja ja entinen johtaja. Keskus perustettiin 1999 Tampereen Teknillisen Yliopiston alayksiköksi. Hän on julkaissut omalta tutkimusalaltaan noin 400 lehti- tai kirja-artikkelia ja saman määrän kotimaisia ja kansainvälisiä konferenssiartikkeleita vuodesta 1968 lähtien. Hänen varhaisempi tuotantonsa käsitteli lasersäteitä, puolijohdefysiikkaa, fotoelektronista spektroskopiaa ja pintatiedettä. Nykyisin hän on kiinnostunut nano-fotoniikasta, diodilasereista ja korkeatehoisista aurinkokennoista. Hän on johtanut yli 40:tä tutkimus- ja kehitysprojektia ORC:ssä. Hän jäi eläkkeelle marraskuussa 2009 ja toimii parhaillaan vanhempana tutkijana TTY:ssa.

Markus väitteli tohtoriksi 1971 fotoelektronispektroskopiasta (Turun Yliopisto). Hän oli ensimmäisiä eurooppalaisia fyysikkoja joka kehitti tavan määrittää elektronien tilan k-vektorit (sijainnin Brillounin vyöhykkeellä) puhtaissa metalleissa (Ludwig-Maximilianin Yliopisto, Munchen, 1975-76 ja TTK 1980-l.) Hän löysi ensimmäisenä lejeerinkien pinnan elektronitilat (TTY 1980-l.). Aiemmin niitä uskottiin olevan vain alkuainemetalleissa. Hän oli ensimmäinen Euroopassa (1990-l.) joka käytti kaasu-MBE:tä (molecular beam epitaxy, epitaksiaalinen molekyylisuihkumenetelmä) valmistaakseen eri aineiden kerroksista tehtyjä puolijohteita atomikerros kerrokselta, mikä menetelmä oli alun perin keksitty AT&T Bell Laboratoriossa, Murray Hill,N.J. Myöhemmin hän työskenteli kiinteää ainetta höyrystävällä MBE:llä optoelektronisten laitteiden tuotannossa. Tiedotusvälineet kutsuvat häntä lempinimellä Mr Laser.

Teollisuus

Professori Markus Pessa on tullut tunnetuksi suurelle yleisölle etenkin avunannostaan käynnistettäessä suomalaista puolijohde- ja laserteollisuutta. Hän on myötävaikuttanut useiden yritysten perustamiseen (Coherent Finland 1991, Modulight 2000, Corelase 2003, EpiCrystals 2003 ja RefleKron 2004). Hänen perustamansa Industry Club, 2002, käsittää nykyään 30 jäsenyritystä. Se on tarkoitettu viemään optoelektroniikan tutkimusta kohti käytännön tuloksia. Myös hänen perustamansa laserteknologian osaamis- ja palvelukeskus (Laser Competence Center of Finland, LCC, 2005) toimii siltana tiedemaailman ja teollisuuden välillä.

Tunnustukset/palkinnot

Markus Pessalle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan ritarimerkki 1996. Professoriliitto nimesi hänet vuoden professoriksi 1997. Vuonna 2006 hän sai Tampereen kaupungin kultaisen ansiomitalin, ja seuraavana vuonna Valtion virka-ansiomerkin. Tekniikan Akatemia-säätiö myönsi hänelle Millennium-tunnustuspalkinnon optoelektroniikan kehitystyöstä 2007 (Millennium Distinction Award). Pirkanmaan rahasto palkitsi hänet merkittävästä työstä koulutuksen, tieteen ja teollisuuden hyväksi. Samoin hän sai Pirkanmaan liiton pääpalkinnon 2007. Oulun Yliopisto nimitti hänet Vuoden Alumniksi (no 9) vuonna 2007 hänen merkittävästä urastaan puolijohteiden tutkimuksessa ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Vuonna 2008 Presidentti Halonen myönsi hänen johtamalleen ORC:n tutkijaryhmälle Innosuomi-palkinnon optoelektroniikan kaupalliseen käyttöön tuomisesta. Kiinan Tiedeakatemia nimitti hänet kunniaprofessoriksi vuonna 2009 (Xi’an Optiikan ja Hienomekaniikan Yliopisto/Xi’an Institute of Optics and Precision Mechanics).

Jäsenyydet

Markus Pessa valittiin ensimmäisenä Suomen kansalaisena Yhdysvaltojen teknistieteelliseen akatemiaan (Foreign Associate of the United States National Academy of Engineering). Hän on Suomen Tiedeakatemian ja Suomen Teknologia-akatemian (1994-) jäsen. Hän kuului Kistan Fotoniikan Tutkimuskeskuksen (Kista Photonics Research Center, Tukholma) johtokuntaan 2003-2009, ja on kuulunut Suomen Japanin Instituutin delegaatioon v:sta 2002. Hän on jäsen Fysiikan Instituutissa (the Institute of Physics, IOP, Lontoo) 2004- , samoin toimituskunnan jäsenyys verkkolehdessä New Journal of Physics 2002-2009 (Lontoo) ja lehdessä IET Optoelectronics, 2007- (Lontoo).

Markuksella on kaksi lasta, Kristiina ja Alexander. Hän on kiinnostunut snookerista, pyöräilystä, taiteesta ja tähtitieteestä.