Kerttula Esa

Kerttula Esa Johannes

s. 21.8.1948 Kemi. Kemin lyseo, 1.lk 1960, yo 1968

Esa syntyi Kemin Kivikolla. Vuonna 1955 perhe muutti kaupungin laitamille Perta-aavalle, missä vanhemmat halusivat viljellä maata. Esan äiti oli maatilan tytär Keminmaalta, Viitakoskelta ja isä kaupunkilais-poika, kirvesmies Kivikolta. Nykyisin Esa asuu Kirkkonummella.

Esa on kymmenlapsisen perheen vanhin – sisaruksista yhdeksän on poikia ja yksi tyttö. 1960-luvulta mieleen muistuu – 120 sormea pöydän ympärillä, tai kesäiset päivät heinäniityllä, tai koulun jälkeen Sivakka-vaaraan mäkeä laskemaan, tai voin kirnuamiset lauantaisin kun oli kiire tansseihin.


Kemin lyseosta hyvät eväät – kirjaston hyllyrivit tutuksi

Esan oppikoulu, Kemin lyseo, on antanut hyvät eväät sekä tiede- että bisnespainotteiselle uralle. Aarne Pietiläisen ja Mauri Ruuskasen innostavat matematiikan, fysiikan ja kemian tunnit ja lehtori Alli Heikkisen luonnonhistorian tunnit sekä rehtori Toivo Kittelän innoitus suomenkieleen herättivät jo varhain uteliaisuuden luonnontieteisiin sekä kirjoittamaan.

Kemin kirjasto oli koko oppikoulun ajan kotoisa paikka. Aluksi tuli tutuksi Villi länsi kirjoineen, sitten tähtitiedettä käsittelevät hyllyrivit. Lukioluokilla heräsi syvällisempi kiinnostus matematiikkaan ja piti hankkia myös omia kirjoja. ’Suomen matematiikan isän’, Ernst Lindelöfin, analyysin oppikirjat innostivat tutustumaan myös Einsteinin suhteellisuusteoriaa käsitteleviin Kemin kirjaston teoksiin. Matematiikka on säilynyt harrastuksena edelleenkin, erityisesti lukuteoria.

ICT-alalle lähes puoli vuosisataa sitten

Voidaan katsoa, että Esan ICT-ura alkoi Kemin lyseosta kohta 50 vuotta sitten, kun hän kirjoitti ylioppilasaineen tietokoneista 1968, eli 13 vuotta aikaisemmin kuin IBM julkaisi käänteentekevän PC:n, 1981. Opettajan punakynä oli alleviivannut laudaturaineessa joissakin kohdin vain tyylirikkoja, että ’tietokoneita voi käyttää opetukseen, eivätkä ne eivät polta päreitään’. Nuo puolivuosisadan takaiset Esan ’visiot’ ovat tietoyhteiskunnan tätä päivää.

Esa aloitti opiskelut Otaniemessä armeijan jälkeen syksyllä 1969 ja valmistui tietoliikennetekniikan diplomi-insinööriksi 1974. Opiskelun rinnalla Esa suoritti matematiikan jatkokursseja tulevia tohtoriopintoja silmällä pitäen legendaarisen prof. Raimo Lehden johdolla. Esa väitteli työn ohessa tekniikan tohtoriksi 1987. Väitöstyö käsitteli teoreettisia digitaalisia kanavamalleja laajan empiirisen mittausaineiston pohjalta mallinnettuna ja sovellettuna kuvansiirron virheenkorjaukseen.

Stanfordissa, USA:ssa, Esa suoritti kuuluisan Stanford Executive Program -kurssin 1989 (SEP’89).

Telepalvelujen kehittämistä yli 40 vuotta

Esa meni 1973 teekkarina posti- ja lennätinlaitokseen tutkimaan kuvansiirtoa. Tämän jälkeen vastuulle tuli siihen aikaan ’laajakaistaisen’ (72 kbit/s) datasiirron tutkimukset ja datakoeverkon rakentaminen. 1980-luvulla Esa johti telemaattisten palvelujen kehittämistä (TeleSampo, sähköposti- ja EDI-palvelut sekä telematiikkalaboratorion perustaminen Lappeenrantaan). Esa on osallistunut työssään 1970- ja 80 -luvulla kansainvälisten telealan standardointijärjestöjen

työhön ympäri maailmaa (ITU, CEPT, NT) ja saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, mm. Internetiä edeltävän TeleSampo-tietoverkon kehittämisestä 1990. Telen Telematiikka-yksikön johtajana Esa toimi 1989-91.

Bisnestä ja tiedettä

Uran toinen vaihe alkoi kun Esa perusti ICT-alan liikkeenjohdon konsulttiyrityksen (Prof-Tel Oy) 1991. Esa oli myös Internet-yhtiön, Saunalahden, hallituksessa 2001-2003. Hallitusta johti Pekka Vennamo. Tuo aika oli merkittävää telealan uudelleen järjestäytymisen aikaa Suomessa. Esa toimii aktiivieläkeläisenä konsulttina ja kirjoittajana edelleen.

Esa kutsuttiin 1988 telematiikan professoriksi (osa-aikainen) Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun, mistä hän jäi eläkkeelle toukokuussa 2012. Esa perusti ja opetti useita teoreettisia tietoliikenteen, multimedian ja kryptografian kursseja sekä kursseja tietoverkkojen ja telematiikan liiketoiminnan aloille. Esan kursseja kuunteli yli 2500 opiskelijaa.

Düsseldorfissa, Saksassa, Esa oli 2000-luvun alussa mobiilivarmenteisiin perustuvien bisnesten kehitysjohtajana Sonera SmartTrust -yhtiössä. Varmenteita käytetään muun muassa käyttäjän autentikoinnissa ja digitaalisissa allekirjoituksissa.

Esa on julkaissut ammatillisia oppikirjoja ja useita satoja julkaisuja, raportteja, spesifikaatioita, kurssimonisteita ja muita kirjoituksia ja artikkeleita tietoliikenteeseen, telematiikkaan ja tietoturvaan ja niiden liiketoimintaan tai käytännön ratkaisuihin liittyen. Esa on kansainvälisen insinöörijärjestön IEEE:n jäsen (Senior Member, 1993).

Kuorolaulua ja metsästystä

Esa lauloi aktiivina Polyteknikkojen Kuorossa lähes koko 1970-luvun, äänialana ykköstenori. Tuona aikana PK konsertoi kotimaan lisäksi myös ulkomailla, Eurooppaa ja Amerikkaa myöten, sekä julkaisi äänilevyjä. Hän oli mukana voittamassa Heikki Saaren johdolla BBC:n yhdessä EBU:n kanssa järjestämän Let the Peoples Sing -kuorokilpailun mies- ja naiskuorojen sarjan ensimmäisen palkinnon 1974.

Esan lauluharrastus on säilynyt edelleenkin. Tuplakvartetin verran samoja kymmenien vuosien takaisia PK-laisia kokoontuu silloin tällöin vanhojen laulujen pariin.

Esan harrastuksista on mainittava myös metsästys ja kalastus, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen vieneet pohjoiseen, hirvi- ja lintumetsille Simojoen kairaan ja lohensoutuun Tenolle.

Esalla on kaksi lasta. Sotilasarvoltaan hän on kapteeni.

Lisätietoja Esan ammatillisesta toiminnasta löytyy linkistä www.proftel.fi.