Peruskorjatun koulun vihkiäisjuhla

Koulurakennuksesta ja sen remontista

Nykyinen koulurakennus otettiin käyttöön syksyllä 1930. Komean uusklassisen rakennuksen suunnitteli Yleisten rakennusten ylihallituksen yliarkkitehti Hjalmar Åberg. Vuosikymmenten kuluessa edellisten vuosiluokkien käyttöjäljet rupesivat hiljalleen näkymään rakennuksessa. Lisäksi koulu oli toiminut mm. saksalaisten sotasairaalana. Niinpä sen peruskorjauksesta alettiin puhua jo 1970-luvulla. Monien vaiheiden jälkeen korjaustöihin päästiin vuonna 1994. Pääurakoitsijana toimi kemiläinen Rakennusliike M. Kurtti Oy. Hintaa remontille kertyi uudet kalusteet mukaan lukien n. 19 mmk.

Peruskorjaus kesti hieman toista vuotta, ja siinä koulurakennuksesta uudistettiin lähes kaikki ulkonäköä muuttamatta. Vain käytävien mosaiikkibetonilattiat ja kerrosten väliset portaikot säilyttivät entiset pinnat ja muodot; samoin entinen fysiikanluokka pulpetteineen.

Remontin ajan opiskelijat olivat evakossa vanhalla ammattikoululla ja keskuskoulun pihalle pystytetyssä parakkikylässä. Koulutyö uudistetussa rakennuksessa päästiin aloittamaan heti syyslukukauden alussa 1995, ja sitä piti tietenkin juhlia. Ensin pidettiin seremonialliset lukuvuoden avajaiset 15.8. ja sitten varsinainen vihkiäisjuhla 23.9.

Lukuvuoden juhlava aloitus

Syyslukukausi 1995 aloitettiin juhlavasti. Vahtimestari Kari Pyrrö oli vetänyt hyvissä ajoin ennen koulupäivän alkua lipun salkoon. Oppilaat kokoontuivat koulun pääoven eteen seuraamaan kun rehtori Margit Kettunen leikkasi suurilla saksilla pylväitten väliin pingoitetun sinivalkoisen nauhan poikki. Sitten toisen kerroksen avatusta ikkunasta soitti saksofonisti Heikki Vertanen pätkän elokuvan Päivien kimallus tunnussävelmästä ”Niin paljon kuuluu rakkauteen”.

Rehtori Margit Kettunen toivotti sen jälkeen samasta ikkuna-aukosta oppilaat tervetulleiksi aloittamaan kouluvuotta ” Kemin lukion opiskelijoina kaupungin kauneimpaan ja viihtyisimpään kouluun”. Tervetulotoivotuksessaan hän lausus lisäksi mm. näin ” Peruskorjaukseen hävisivät aikaisempien sukupolvien jättämät jäljet koulumme sisätiloista – paitsi niistä portaista, jotka edelleen viettävät pehmeästi ja pyöreästi alaspäin elämässään iloisesti eteenpäin rientävän kulkijan jalkojen alla. Tulette huomaamaan, että peruskorjaus on toteutettu siten, että arvostetun korkeakouluopintoihin valmentavan koulun arvokas ilme on säilytetty. Aina on kuitenkin tilaa – niin myös meidän koulussamme – uusille hyville ajatuksille ja uuden kehittämiselle.”

Rehtorin puheen jälkeen opiskelijat pääsivät sisälle kouluun ja omiin luokkiinsa. Myös opiskelijat ovat varautuneet juhlistamaan uudistuneen koulurakennuksen avaamista. He olivat valmistelleet äidinkielen ja ilmaisutaidon lehtori Pirjo Kanervan johdolla erilaisia ohjelmanumeroita, joita he esittivät päivän mittaan itsensä ja muitten koululla olevien ilahduttamiseksi.