Markkula Markku

Markku Markkula s. 15.7.1950 Kolari, Kemin lyseoon 2. lk :lle 1962, yo 1969

Markku tuli oppilaaksi Kemin lyseoon toiselle luokalle syksyllä 1962 käytyään kansakoulun ja oppikoulun ensimmäisen luokan Kittilässä. Hänen isänsä työ ja valinta metsähallituksen Kemin hoitoalueen aluemetsänhoitajaksi toi perheen etelään merkittävään meri-, teollisuus- ja urheilukaupunkiin, kuten Markku muuton silloin koki. Kouluaikanaan Markku työskenteli niin metsänistutuksessa, uitossa kuin muissa metsien parannustöissä. Myöhemmin teekkarina hän työskenteli niin Kemiyhtiössä kuin Veitsiluodossakin.

Markku kirjoitti ylioppilaaksi Kemin lyseosta keväällä 1969. Lyseon matematiikan opettajan rooli oli ratkaiseva Markku ja kymmenet muut 60-luvun lopun ja 70-luvun alun lyseolaiset hakeutuivat DI-opintoihin.

Markku on tuotantotalouden diplomi-insinööri Teknillisestä korkeakoulusta. Otaniemi ja Dipoli muodostuivat hänelle keskeiseksi kotipesäksi vuosikymmeniksi: ensin opiskelijana ja ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja Dipolin yritystoiminnan johtoryhmän jäsenenä sekä myöhemmin,kun TKK:n rehtori kutsui hänet Teknillisen korkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksen ensimmäiseksi johtajaksi vuonna 1984.

Markun johdolla insinöörien työelämäosaamisen kehittämistoiminta kasvoi nopeasti yli sadan työntekijän Koulutuskeskus Dipoliksi, joka oli alansa eurooppalainen edelläkävijä mm. useissa EU:n osin rahoittamissa elinikäisen oppimisen ja tieteellisen tiedon soveltamisen ohjelmissa – jo ennen Suomen EU-jäsenyyttä. Markku oli keskeinen vaikuttaja siihen, että Unescon ja alueellisten insinöörijärjestöjen yhteistyönä perustettu International Association for Continuing Engineering Education IACEE sijoitti päämajansa Otaniemeen. Markkula toimi sen osa-aikaisena pääsihteerinä 1992-2001.

Moninaisissa luottamustehtävissä Markku on ehtinyt toimia ammattialallaan kuten Tekniikan Akateemisten Liiton TEKin hallituksen puheenjohtajana sekä harrastuksissaan kuten Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusliiton puheenjohtajana.

Tultuaan jo opiskeluaikana valituksi Espoon kaupungin luottamustehtäviin Markku toimi mm. vuosina 1990-1992 kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kansanedustajana Markku Markkula oli 1995-2003. Merkittävän työn hän teki eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsenenä ollen myös mm. Suomen edustaja eurooppalaisten parlamenttien yhteistyöneuvostossa, joka käsitteli teknologian vaikutuksia ja innovaatiotoimintaa. Hän oli myös tämän EPTA-neuvoston puheenjohtaja.

Kahden kansanedustajakauden jälkeen Markku palasi TKK Dipolin johtajaksi. Aalto-yliopiston toiminnan valmistelleen muutostiimin jäsenenä Markku toimi vastaten yhteiskunnallista vaikuttamista koskevasta alueesta. Aalto-yliopiston aloitettua toimintansa 2010 on Markku toiminut rehtorien neuvoantajana EU:n tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa.

Markun valintaa merkittävään EU-rooliin helmikuussa 2015 uutisoitiin mm seuraavasti:Markku Markkula on Euroopan alueiden komitean ensimmäinen pohjoismaalainen puheenjohtaja. Suomi on järjestyksessä seitsemäs maa, jonka edustaja toimii komitean puheenjohtajana.”Minulle koko Suomi on tärkeä aina pääkaupunkiseudulta Lappiin asti. Suomi sijaitsee pohjoisessa, kaukana EU:n keskeltä ja sillä on pitkä EU:n ulkoraja. Suomi on myös väestömäärältään pieni ja harvaanasuttu maa. Suomi on kuitenkin vahvasti sitoutunut Euroopan unionin arvoihin”, sanoo Lapissa syntynyt Markkula.

Euroopan alueiden komitea AK on Maastrichtin sopimuksella perustettu EU:n alueita ja kaupunkeja edustava 350-jäseninen EU:n toimielin, jonka päätehtävänä on tuoda esille EU:n lainsäädännön valmistelussa jäsenmaiden kuntien ja alueiden näkökohdat.

AK on Markun puheenjohtajakaudella 2015-2017 nostanut profiilinsa näyttäväksi EU-politiikassa. Markkula on tunnettu vaikuttaja Brysselissä ja jäsenmaissa EU:n uudistamista koskevilla linjanvedoillaan. ”Tämä kahden ja puolen vuoden toimikauteni on ollut todellinen näköala- ja vaikuttajapaikka. Tapaan jatkuvasti komissaareja ja muita avainhenkilöitä. Olen ollut puhujana yhdessä komissaarien kanssa konferensseissa kaikkialla sekä ministerikokouksissa ja ennen kaikkea kannustamassa kuntia ja alueita aktiiviseen kansainväliseen yhteistyöhön teemalla ’Eurooppa uudistetaan alhaalta ylös kaupunkivetoiseksi toiminnaksi’, Markku toteaa.

Kesällä 2017 Markku valittiin Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi ja hänen EU-roolinsa vaihtui Alueiden komitean ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi vuoden 2019 loppuun jatkuvalle toimikaudelle.

Haluan korostaa, että ”Pohja kaikelle tälle toiminnalleni luotiin Kemin lyseossa, vaikka en tällaista tulevaa toimintaani osannutkaan uneksia, kun yritin ammentaa uutta oppia kuuntelemalla Topia, Allia, Arskaa ja muita opettajiamme – ja toki istuminen ikimuistoisissa luokissamme lyseossa oli joskus puuduttavaa. Vielä enemmän olisi pitänyt painottaa oppimaan oppimista, sillä sitä olen elämässäni tarvinnut.”

”Kesämökki Sodankylässä sekä sukulaiset ja tutut tuovat minut edelleen Lappiin useita kertoja vuodessa. Luonto ja kalastus ovat keskeisiä harrastuksissani.”