Tikkala Kari Antero

s.18.6.1963 Tornio. Kemin lukion 1.lk 1979, yo 1982.

Kun Kari Tikkala oli pieni koululainen, hän ilmoitti vanhemmilleen, että hänestä tulee aikuisena konserttipianisti.

Pianonsoitto ei ollut 1970-luvun Kemissä se kaikista suosituin pienten poikien harrastus, mutta vanhemmat suhtautuivat ymmärtäväisesti pojan kunnianhimoiseen tavoitteeseen. He palkkasivat yksityisen pianonsoitonopettajan ja lopulta hankkivat kotiin pianon.

Usein käy niin, että lapsen harrastukset tulevat ja menevät, mutta Kari Tikkala jaksoi istua koskettimien äärellä.

Harjoittelin aivan järkyttäviä määriä, jopa viisi tai kuusi tuntia päivässä. Joku naapurikin kysyi, että eikö se poika tee muuta kuin soittaa. Minulle ei kai sitten koskaan tullut sitä vaikeaa ikää, Tikkala naurahtaa.

Harjoittelu tuotti tulosta ja lopulta Kari Tikkala pääsi näyttämään, että lapsuuden unelma-ammatti on realistinen tavoite. Tikkala pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, voitti Maj Lind -pianokilpailun vuonna 1988 ja hänestä tuli pianisti, cembalisti ja soitonopettaja.

Elämänhallintaoppaissa kai sanotaan, ettei pitäisi ottaa ammatikseen mitään sellaista, jota tekee sydänverellään. Minusta kuitenkin tuntuu, ettei ammattiaan voi välttämättä valita, vaan se on jotenkin ennalta määrättyä.

Jos Kari Tikkalasta ei olisi tullut pianistia, hän olisi ryhtynyt simultaanitulkiksi. Se ei hänen mielestään ole kaukana pianistin työstä, soittaminen kun on tarinoiden ja tunteiden kääntämistä musiikin kielelle

• Pianisti Kari Tikkala opiskeli ensin Oulun konservatoriossa Pekka Vapaavuoren oppilaana 1979-1983, jonka jälkeen hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan prof. Liisa Pohjolan oppilaaksi 1983-1993. Pianodiplomin hän suoritti 1993.

• Pianonsoiton lisäksi Tikkala opiskeli cembalonsoittoa tri. Kati Hämäläisen johdolla. Hän on osallistunut monille pianokursseille, mm. Gunnar Hallhagenin, Halina Czerny-Stefanskan, Josef Palenicekin, Klaus Schilden ja Dmitri Baskirovin johdolla. Lisäksi hänelle tärkeitä opettajia ovat olleet György Sebök, jonka kanssa hän on työskennellyt Sveitsissä 1986-1989 sekä José Ribera, joka on opettanut häntä Kööpenhamisassa.

• Kotimaassa esiintymisten lisäksi Tikkala on konsertoinut Pohjoismaissa, Sveitsissä, Ranskassa, Neuvostoliitossa, Saksassa ja Kuubassa. Erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa Tikkala on esiintynyt usein; Lieksan Vaskiviikon vieraana hän oli 1995-2006, Uudenkaupungin Crusell-viikolla 2007-2009. Helmikuussa 2009 Tikkalalla oli soolokonsertit Pohjois-Venäjällä Kirovskin ja Apatitin kaupungeissa.

• Jubal-levymerkille julkaistiin Tikkalan ensimmäinen soololevy Images vuonna 1996. Lisäksi Tikkala soittaa Sibelius-Akatemian julkaisemalla suomalaisen musiikin levyllä yhdessä Liisa Pohjolan kanssa sekä levyllä Kollaboratio yhdessä lyömäsoitintaiteilija Jouni Kestin kanssa. Jase-Musiikki julkaisi 2001 kaksi CD-tallennetta käyrätorvitaiteilija Esa Tapanin ja trumpetisti Pasi Pirisen kanssa; 2003 oli vuorossa levy käyrätorvitaiteilija Timo Ronkaisen parina. YLElle Tikkala on tehnyt useita soolo- ja kamarimusiikkitallenteita.

• Kari Tikkala voitti 1. palkinnon kansallisissa Ilmari Hannikainen-pianokilpailuissa 1981 ja Maj Lind-kilpailussa 1988. Pariisissa Marguerite Long-kilpailussa 1989 hän myös menestyi.

• Syksyllä 1997 Tikkala oli 27. Maj Lind-pianokilpailun tuomariston jäsen. Kemin Klaveeri-pianotapahtuman taiteellinen johtaja hän oli 1997-2002. Tällä hetkellä hän on pianon- ja cembalonsoiton opettaja Musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa sekä Pakilan Musiikkiopistossa Helsingissä

Lähde: Kari Tikkalan kotisivut osoitteessa http://meteli.net/karitikkala