Filpus Kari Juhani

s. Haukipudas 25.6.1968. Kemin lyseon 1. lk 1984, yo1987.

Karin sukujuuret ovat Haukiputaalla, josta hän kaksivuotiaana muutti Kemin Vilmilään ns. virastotaloon. 1970-luvun alussa perhe rakensi talon Takajärven uudelle asuinalueelle. Kari aloitti peruskoulun Ritikan ala-asteella, jatkaen kolmannelta luokalta Takajärvellä. Yläasteen Kari kävi Syvänkankaalla. Kemin lukioon lähteminen oli Karille itsestään selvyys. Samana syksynä perhe siirtyi asumaan Syväkankaalle.

Lukio-opintojen ohella jalkapallo oli tiiviisti mukana vapaa-ajalla. Kari pelasi useita vuosia Kemin Palloseuran edustusjoukkueessa. Lukiosta Karille ovat erityisesti jääneet mieleen vanhojen päivät, penkkarit ja jalkapallo. Vuonna 1985 koulun joukkue selvisi lukioiden loppuotteluun, tosin häviten Mäkelänrinteen urheilulukiolle rangaistuspotkukisassa. Varusmiespalvelun suoritettuaan nuori vänrikki pohti tulevaa ammattiaan. Siinä vaiheessa kaksi vaihtoehtoa oli ylitse muiden; upseerinura tai historianopettaja. Opettajan ammatti vei voiton, ja Kari pääsi opiskelemaan historiaa Oulun yliopiston historian laitokselle syksyllä 1989.

Alusta saakka Suomen ja Skandinavian historiasta tuli Karin pääaine. Maisteriksi Kari valmistui 1995. Jo ennen papereiden saamista professori Jouko Vahtola oli innostanut Karia tulemaan mukaan tutkijaohjelmaan. Kari innostui aiheesta alkoholin salakuljetus kieltolain aikana, ja päätti jatkaa opintojaan. Opintojen vieminen eteenpäin oli haastavaa, sillä Kari vastaanotti vuonna 1995 aluksi paikan Takajärven koululta ja sitten Hepolan yläasteelta.

Filosofian lisensiaatin paperit Kari sai vuonna 1999, mutta päätti silti vielä jatkaa tutkimuksia. Tätä ennen Kari oli rakentanut talon Tervaharjulle, ja tullut isäksi. Monien kirjoitusversioiden ja arkistossa kulutettujen päivien jälkeen Kari väitteli tohtoriksi vuonna 2001. Aiheena oli ”Alkoholin salakuljetus ja sen valvonta Perämeren rannikolla kieltolain aikana 1919 – 1932”. Väitöstilaisuus oli todella hieno kokemus, ja Kari onkin oppilailleen useasti kehottanut heitä opiskelemaan mahdollisimman pitkälle. Karin yksi lempisanonnoista on:” Kun te sitten yliopistossa.” Ennen tohtoriksi valmistumistaan Kari oli valittu Kemin lyseon lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtoriksi vuonna 2000. Kari valittiin vuonna 2001 – 2003 opetushallituksessa toteutetun lukion opetussuunnitelman perusteiden uudistamisen historian ja yhteiskuntaopin työryhmän jäseneksi.

Karista kehittyi työurallaan vahva ammattiyhdistysaktiivi. Hän aloitti Kemin opettajien paikallisyhdistyksessä vuonna 1997. Myöhemmin hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana. Lisäksi hänet valittiin OAJ:n palkkasihteeriksi ja JUKO:n pääluottamusmieheksi. Lukuisilla matkoilla Helsinkiin hän toi esiin virkaehtosopimuksissa olevia epäkohtia. Hänen roolikseen jäi hyvin pitkälle käydä paikallisia neuvotteluja työnantajan kanssa kaikkia jukolaisia koskevissa asioissa.

Toinen aktiivisuuden kohde Karille löytyi reserviupseeritoiminnasta. Tällä lievitettiin niitä haavoja, jotka jäivät kun nuoruudessa opettajan ammatti vei voiton. Kari liittyi jo vuonna 1995 Kemin reserviupseereihin, ja toimi lukuisissa eri tehtävissä yhdistyksessä. Arvokkaimpina luottamustoimina olivat Lapin reserviupseeripiirin puheenjohtajuus sekä Suomen reserviupseeriliiton hallituksen jäsenyys.

Kari saamista tunnustuksista näkyvimpinä voidaan mainita: Suomen Valkoisen Ruusun Ritarimerkki, Suomen reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali ja Jalkaväen ansioristi. Sotilasarvoltaan Kari on reservin kapteeni.