M.E.Huumonen

08.03.1884 - 20.12.1945

Matti Eemeli Huumonen - oppilaittensa keskuudessa Masa - syntyi Kempeleessä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Oulun klassisesta lyseosta 1905. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui kahdeksan vuotta myöhemmin. Suoritettuaan käytännön kokeet luonnonhistoriassa ja maantiedossa Huumonen sai nimityksen 1914 Kemin Suomalaisen Yhteiskoulun em. oppiaineiden opettajaksi. Tästä urkeni Masan

ura 31 vuodeksi Kemin lyseon ja sen edeltäjäkoulujen opettajana; nuorempana ja vanhempana lehtorina, rehtorina, kasvattajana, koulun hengen ja kurin ylläpitäjänä ja poikien ikiomana Masana.

Huumonen oli nimitetty 1920 Tampereen klassisen lyseon luonnonhistorian ja maantiedon nuoremmaksi lehtoriksi, mutta hän nautti siitä virkavapautta, kunnes 1923 erosi virasta. Kemiin, kouluunsa ja oppilaisiinsa kiintyneenä hän ei hennonnut lähteä täältä. Ehkä myös se, että aviopuoliso Anna Huumonen oli saanut 1920 nimityksen Kemin Suomalaisen Yhteiskoulun ruotsinkielen vanhemman lehtorin virkaan, edesauttoi ”Masan” valintaa Kemin ja Tampereen välillä.

Lehtori M. E. Huumonen oli ”alallaan maan parhaimpiin luettava opettaja. Hänellä oli aineissaan perusteellisen opiskelun ja itsenäisen tutkimuksen antama vankka pohja. Tietojen laajuuteen ja syvyyteen yhtyi synnynnäinen pedagogin lahja. Hän vaati opetuksessaan tarkkaa pikkutietoakin, mutta päämääränä oli suurten, johtavien ajatusten selvittäminen oppilaille, opettaminen elämää varten", näin rehtori Toivo Kittelä koulun 50-vuotishistoriikissa.

Oppilaan kannalta katsoen - ainakin näin runsaan 70 vuoden jälkeen muistellen - "Masa" oli erinomaisen osaava ja taitava, mutta tuloksia, osaamista ja tarkkuutta vaativa ankara opettaja, jonka kurinpito ja joskus suoranainen simputus eivät ehkä menestyisi tämän päivän koulussa. Mutta hän oli meidän” Masa” . Myöskään huumori ja tilannekomiikka eivät olleet hänelle vieraita. Me pidimme hänestä. Me arvostimme ja kunnioitimme häntä. Hän jätti jälkeensä niin kouluun kuin meihin

oppilaisiinsa kaipuun ja hyvät muistot.

Tieteellisen tutkimustyön ja opettajan toimen loistavan ansiokkaiden tulosten rinnalla ei pidä väheksyä M. E. Huumosen toimintaa koulun vt. johtajana 1923 - 24 ja rehtorina 1926 - 34. Hän loi koulun toiminnalle silloisissa oloissa parhaat mahdolliset edellytykset. Hän taisteli tarmokkaasti koulunsa saamiseksi valtion oppilaitokseksi ja uuden koulutalon aikaansaamiseksi vuosi vuodelta yhä ahtaammaksi käyvälle koululle. Rehtori Huumosen suuri tavoite toteutui sitten 1930, kun koulu pääsi muuttamaan uuteen, ajanmukaiseen rakennukseen, missä Kemin lyseon lukio toimii tänäkin päivänä.

Kemin kunnalliselämä sai M. E. Huumosesta innokkaan, asiansa osaavan ja uutteran vaikuttajan, jonka kykyä ja tietoa käytettiin ja hyödynnettiin monissa kasvavan Kemin luottamusmiestoimissa mm. kaupunginvaltuustossa 1918 - 21 ja 1924 - 45 ja kaupunginhallituksessa 1933 - 45. Hän toimi mm. em. toimielimien puheenjohtajistossa peräti 18 vuotta. Lisäksi hänen aikansa riitti lukuisiin

yhteiskunnallisiin ja seudullisiin toimintoihin opetus- ja tutkimustyön ohella. Hänessä oli miestä "moneen lähtöön"!

Matti Eemeli Huumonen perheineen koki myös raskaat surut ja menetykset: vanhin poika Georg kaatui jv-joukkueen johtajana Sallan taisteluissa 23.8.1941 ja nuorin poika Tuomo kuoli Kemin sotasairaalassa 30.6.1944. Jatkosodan päättäneen rauhan ehtojen mukaan Suomi joutui luovuttamaan Porkkalan alueen Itänaapurille. Sen seurauksena Huumoset menettivät siellä olleen kotinsa ja tonttinsa. Nämä menetykset olivat tietysti kova koettelemus Huumosille, mutta sen ei annettu näkyä. Elämän oli jatkuttava, ja rakasta opetustyötä Kemin lyseossa oli jatkettava samalla innolla, taidolla ja osaamisella kuin ennenkin. Kemin lyseo ja sen oppilaat olivat Huumosen Masalle ja Lilla-Annalle edelleenkin hyvin tärkeitä!

Kun Kemin lyseon opettajat ja oppilaat kokoontuivat joulujuhlaansa 20.12.1945, yksi oli poissa - Masaa ei enää ollut. Hän oli poistunut koulustamme ikiajoiksi. Varmastikin inhimillisesti raskaat viime vuodet olivat edesauttaneet ja aikaistaneet "noutajan saapumista"? M. E. Huumonen oli siirtynyt ylhäältä pilven reunalta seuraamaan, miten me tästä eteenpäin herbaariomme kokosimme ja hoidimme sekä miten hänelle niin rakas Kemin lyseo vaali hänen kasvi- ja eläintieteellisiä kokoelmiaan.

Vilho Heikonen

(M. E. Huumosen oppilas 1943 - 45)