Saari Paavo

s. 11.5.1936 Kemi, Kemin lyseon 1.lk 1946, yo 1956.

Paavo Saari aloitti perheen vanhimpana lapsena sekä äidin- että isänpuoleisessa suvussaan opiskeluun perustuvan "säätykierron". Molemmat vanhemmat olivat simolaisia. Äiti oli Väyrysiä, ahkeria puutarhaviljelijöitä. Koko perhe työllistyikin kasvisviljelyssä ja tuotteiden markkinoinnissa. Isä oli maksniemeläisiä lohitalonpoikia, mutta 1930-luvun alussa Kemiin muutettuaan palveli VR:ää, loppuaikana ylikonduktöörinä.

Paavo- poika harrasti koko oppikouluajan musiikkia soittamalla tuubaa Kemin seurakuntapoikien soittokunnassa ja lukiolaisena myös Kemin Soitannollisessa Seurassa. Ylioppilastutkinnon ja armeijan jälkeen hän aloitti opiskelun Helsingin yliopiston lainopillisessa tiedekunnassa. Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan lainlukijoiden Kriminaaliklubin jäsenyys lankesi luonnostaan, parin vuoden jälkeen sen puheenjohtajuuskin. Ura jatkui lainopillisen tiedekunnan opiskelijayhdistys Pykälä ry:n puheenjohtajana. Osakunnassa harrastusta tuli sen neuvoskunnassa ja Pohjalaisissa Mieslaulajissa.

Valmistuttuaan lainopin kandidaatiksi v. -61 Paavo hakeutui auskultoimaan Ouluun, missä jo odotti kihlakumppani, sairaanhoitajaopistossa opiskeleva Tuulikki o.s. Töyräs, Kemin tyttölyseon ylioppilaita. Kirkkoherra Ahti Koskelan sanottua aamenensa pari saattoi muuttaa saman katon alle, aluksi pieneen yksiöön. Perheeseen syntyi puolentoista vuosikymmenen aikana yksi poika ja kaksi tytärtä, kaikki hyvin ulkomaille suuntautuneita.

Varatuomarin paperit tulivat v. 1963. Oulun Seudun Osuuskassa tarjosi heti apulaisjohtajan tointa.

Pankin toimitusjohtajan paikka tarjoutui hänelle jo 31-vuotiaana, ja se olikin heti eläkepaikka.

Paavo Saaren 33 vuoden pankkiuran aikana oli alueen taloudellinen ja yhteiskunnallinen rakennemuutos ja kehitys voimakasta. Pankin toimialue kasvoi fuusioissa 5 kunnasta 13 kuntaa käsittäväksi ja markkina-asema pienestä agraaripankista alueen markkinajohtajaksi. Näkyvin ”muistomerkki” oli v. 1971 valmistunut pankin pääkonttori.

Työtehtäviin liittyi useita luottamustoimia, merkittävimpinä Osuuspankkien Keskusliiton ja Tapiolan sekä sen edeltäjän Aura-yhtiöiden hallintoneuvostot ja Oulun Kauppakamarin hallitus. Vuonna 1989 hänet nimitettiin Saksan kunniakonsuliksi aluksi Pohjois-Suomeen, myöhemmin Oulun lääniin. Tämä tehtävä johdatti myös Oulun Suomi-Saksa Yhdistyksen toimintaan, sen hallitukseen, varapuheenjohtajaksi ja puheenjohtajaksi. Hän toimi myös Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Paavo Saari on v. 1972 muodostetun Tauno Tönningin Säätiön perustajajäsen. Hän on toiminut sen asiamiehenä ja on edelleen hallituksen varapuheenjohtajana. Säätiö on kasvanut 10 milj. euron kokoon ja tukee Oulun yliopiston tutkimustoimintaa n. 300 000 eurolla vuosittain.

Siirryttyään 1996 eläkkeelle hän on jatkanut kuntoiluharrastustaan hiihtämällä, lenkkeilemällä ja salikuntoilussa. Hyötyliikuntaa tulee metsätöistä ja tontilla olevan kasvimaan hoidosta. Nuoruuden musiikkiharrastuksiin hän on palannut soitettuaan vuosikymmenen baritonitorvea Oulun Työväen Soittokunnassa ja sen jälkeen laulamalla Oulun Sotaveteraanien Mieskuorossa. Vuodesta 2015 hän on toiminut kuoron puheenjohtajana.

Paavo Saari promovoitiin v. 2013 Oulun yliopiston tohtoripromootiossa tekniikan kunniatohtoriksi.

Hänen vaimonsa Tuulikki kuoli vuonna 2008.

Paavo Saari on saanut SVR:n ritarimerkin, OP-ryhmän Gebhard-mitalin ja Saksan Verdienstkreuz 1.Klassen. Sotilasarvoltaan hän on ylikersantti.