Vuento, ent. Trukki Pertti Eerikki

s.24.12.1915 Alatornio, k. 21.9.2004 Lappeenranta.

Kemin Yhteislyseon 1.lk 1927, yo 1935.

Pertti Vuennon vanhemmat olivat pakkamestari Erkki Arvid Trukki ja Hilja Sofia Ylikarvala. Puolisokseen hän löysi tytön Karjalasta, Marja Tellervo Liuksen. Aimo-poika syntyi 1948.

Pertin koulutie alkoi Alatorniolla ensin kiertokoulussa ja sitten Raumon kansakoulussa. Pertti aloitti opintonsa Kemin Yhteislyseossa 1927 ja seuraavana talvena myös hänen vanhempansa muuttivat Kemiin, jossa Arvid-isä oli jo käynyt päivittäin junalla töissä. Ensimmäisen syyslukukauden Pertti asui Bertta-siskonsa kanssa vuokralla Kemin Raatihuoneen talossa.

Päästyään ylioppilaaksi Pertti Vuento jatkoi opintojaan Helsingin teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosastolla. Hän valmistui diplomi-insinööriksi jatkosodan aikana vuonna 1942.

Pertti Vuento ei aivan ehtinyt rintamalle talvisodassa. Kun välirauha solmittiin, hänen joukko-osastonsa oli matkalla Virolahdelle torjumaan venäläisten maihinnousua. Jatkosodassa hän toimi ensin joukkueenjohtajana Sallan suunnassa. Saksan kielen taitoisena hän saattoi keskustella silloisten aseveljien kanssa. Hän haavoittui selkään osuneesta sirpaleesta, mutta haava parani niin, että siitä ei ollut haittaa myöhemmin. Sodan jatkuessa hänen asemapaikkansa oli ensin Karhumäen suunnassa ja sitten Ihantalassa. Pertti Vuento oli mukana myös Lapin sodassa. Hän oli sotilasarvoltaan yliluutnantti.

Pertti Vuento toimi insinöörin tehtävissä ensin Kokkolan ja sitten Lapin maanviljelysinsinööripiirissä 1944-1967. Alkuun hänen perheensä asui Torniossa, mistä piirin konttori muutti Rovaniemelle 1955. Tehtävät liittyivät pääosin uusien asutusalueiden rakentamiseen ja käsittivät kuivatuksia ja teiden ja siltojen rakentamista, jotka tuolloin tehtiin valtion omana työnä. Sen jälkeen hän toimi Helsingissä maataloushallituksessa ja vasta perustetun vesihallituksen toimistopäällikkönä vuoteen 1971. Hän siirtyi välillä piiri-insinööriksi Oulun vesipiiriin ja sieltä v. 1974 osastopäälliköksi vesihallitukseen, jossa hän toimi vesihallintoneuvoksena valvonta- ja katselmusosastolla. Siihen aikaan alettiin vesiensuojeluun kiinnittää paljon huomiota aikaisemmin varsin huonosti hoidetun jätevesien puhdistuksen vuoksi. Valvonnasta vastuullisena oleminen ei ollut helppo tehtävä edes oman organisaation sisällä, koska vesihallitus oli myös itse rakentajan roolissa.

Pertti Vuento toimi virkatyönsä ohella aktiivisesti järjestötyössä, mm. Valtion diplomi-insinöörit ry:n puheenjohtajana 1968-79.

Pertti Vuento jäi eläkkeelle 1979. Asuttuaan pitkään Espoon Tontunmäessä hän muutti Järvenpäähän ollakseen lähempänä poikansa perhettä. Hankittuaan mökin Tornionjokisuun saaresta hän palasi kesäisin synnyinseudulleen. Pertti Vuennon tärkein harrastus eläkevuosina oli kotiseudun historiantutkimus. Hän julkaisi kylätoimikuntien kanssa yhteistyössä kyläkirjat Vojakkalan, Kivirannan, Putaan, Raumon, Arpelan, Kaakaman ja Ruottalan kylistä sekä Laivaniemen kylästä, viimeksi mainitun yhdessä Tauno Ahvenjärven kanssa. Lisäksi Pertti Vuennosta on omaelämäkerrallinen moniste ”Insinöörinä ja kyläkirjurina”.

Pertti Vuennon harrasti myös maalausta ja puukorujen nikkarointia. Käsistään kätevänä hän korjaili itse asuntojaan Espoossa ja Järvenpäässä sekä Pukulmissa. Viimeiset vuotensa Pertti Vuento vietti Lappeenrannassa.

Sodan- ja rauhanajan ansioistaan Pertti Vuennolle on myönnetty seuraavat kunniamerkit: SL K, SL R ja VR 4 Sa.