Voutilainen Kari

s.02.06.1962 Rovaniemellä. Kemin lukion 2lk.1980, ylioppilas 1982.

Kari Voutilainen muutti perheensä mukana Kemiin ihan pikku lapsena vuonna 1963. Nuoruusiässä hän oli kiinnostunut kaikenlaisista käsitöistä ja harrasti myös urheilua. Ensimmäiset mieleenpainuvat kontaktit kellomaailman tapahtuivat kemiläisen Kyösti Hautaniemen kelloliikkeen työhuoneessa, missä Kyösti korjasi Karin epäkuntoista kelloa.

Kemin lukiossa Karille tuli selväksi, että hän haluaa ammatin, missä voi tehdä töitä käsillä, ammatin, joka on konkreettista.

Lukion jälkeen Karin tie vei Espooseen Kelloseppäkouluun, missä hän tunsi olevansa kotonaan ensimmäistä kertaa koulu-uransa aikana. Hyvän koulumenestyksen siivittämänä hän jatkoi opintojaan Sveitsissä vuosina 1988-89, jolloin hän perehtyi monimutkaisten kellojen salaisuuksiin. Vuonna 1990 Kari muutti Sveitsiin asumaan ja meni töihin Sveitsin ranskan kieliselle alueelle pieneen työhuoneeseen, missä hän sai tehdä kellosepän unelmatyötä. Työ oli uniikkikellojen ja valmistamista, ja monet niistä olivat monimutkaisia. Ranskan kielen opiskelu oli myös haaste, koska se on alueen ainoa kieli millä tulee toimeen. Harrastukset pyörivät myös kellojen ympärillä, ja iltaisin hän työskenteli kotonaan omassa työhuoneessaan työpäivän jälkeen. Kari sai valmiiksi ensimmäisen kellonsa iltatöinään vuonna 1994. Kellon valmistamiseen kului aikaa noin 2000 tuntia ja se on tourbillon-käyntinen taskukello käyntivaramekanismilla. Kelloja alkoi valmistua vuosien myötä tasaiseen tahtiin hänen työhuoneelta.

Vuonna 1999 Kari meni opettajaksi kelloseppäkouluun Sveitsissä. Työn oli määrä olla puolipäivätyö. Tarkoitus oli tehdä enemmän työtä omien kellojen parissa. Kun aikaa ei jäänyt riittävästi omien kellojen valmistamiseen opetustyön ohella, Kari aloitti vuonna 2002 omien kellojen tekemisen täyspäiväisesti.

Vuonna 2005 Kari oli ensimmäistä kertaa esittelemässä kellojaan Baselin kansainvälisillä kellomessuilla, joihin hän on sitten osallistunut vuosittain. Karin työhuone on kasvanut vähitellen. Vuonna 2002 hän työskenteli vielä yksin, mutta jo seuraavana vuonna tuli ensimmäinen työntekijä. Tällä hetkellä – 2011 - työhuoneessa työskentelee 12 henkilöä. Kelloja valmistuu muutama kymmenen vuosittain, ja kellot valmistetaan käsityönä - aikaa ja vaivaa säästämättä - niin hyvin kuin se vain on mahdollista.

Kellon merkki on Voutilainen, koska Kari haluaa että kellossa näkyy valmistajan identiteetti. Karin työhuone on niin omavarainen, että siellä on kaikki tarvittavat koneet, joilla voidaan valmistaa jokainen osa kellon koneistoon. Kellon taulut työstetään ja koristellaan itse.

Kari on voittanut Grand Prix de Geneve kilpailun vuonna 2007 miesten kellojen sarjassa. Hän on vuoden 2007 kelloseppä Suomessa, AHCI jäsen, Chronometrophilia jäsen sekä Rotary Val de Travers. Kari on naimisissa Terttu Anttilan kanssa. Heillä on 2 lasta.

Karin työskentelyyn ja kelloihin voit tutustua lähemmin alla olevista nettiosoitteista:

www.voutilainen.ch

www.voutilainen.jp