Mäkinen Risto Juhani

s.29.10.1943 Kemi. Lyseon 1.lk 1954, keskikoulu 1960.

Risto Mäkinen on Sotisaaren poikia. Isä Yrjö toimi työnjohtajana Kemi Oy:ssä. Perheeseen kuului neljä poikaa Torsti, Harri, Risto ja Pertti, jotka kaikki kävivät vuorollaan Kemin lyseota.

Risto oli innostunut jo keskikouluaikanaan musiikin opiskelusta, mutta siihen hänellä ei lyseossa ollut mielestään mahdollisuuksia, minkä vuoksi hän lopetti oppikoulunsa keskikouluun ja meni töihin Kemi-yhtiöön.

Töiden ohessa Risto rupesi opiskelemaan musiikkia, aluksi kitaransoittoa Finnebergin kitarakoulun avulla. Karihaaran koulun opettaja Heikki Karplund, musiikkimiehiä hänkin, suostutteli kuitenkin hyvin tuntemaansa Ristoa hakemaan opettajakoulutukseen Kemijärven seminaariin, minne hän sitten pääsikin. Siellä Ristolla oli musiikinopettajana taitava Olga Naukkarinen, joka opetti hänelle musiikista kaiken muun lisäksi mm. säveltämistä ja soinnuttamista.

Opettajaksi Risto valmistui 1969. Sen jälkeen hän toimi sekä luokan että aineopettajana eri kouluissa Kemissä, mm. Keskuskoululla, Syväkankaalla ja Pajusaaressa. Eläkkeelle hän jäi opettajan toimesta 1997.

Musiikki on ollut Ristolle lähes ammattimainen harrastus. Hän on paitsi opettanut myös tehnyt itse paljon musiikkia. Hänen ohjauksessaan ovat olleet monet lapset niin kuoro- kuin yksinlaulussakin.

Riston kuorotoiminta alkoi pajusaarelaisten omassa kuorossa, Suistolan Mieskuorossa. Pohjan Mieslaulajissa Risto on toiminut sekä laulajana että kuoronjohtajana. Vuodesta 1993 lähtien Risto johti Kemin työväen mieskuoroa ja toimi sen laulujen sovittajana. Kuoron mukana Risto on matkustellut ja esiintynyt paljon myös ulkomailla aina Amerikkaa myöten.

Risto oli perustamassa yhdessä Veikko Rautavuoman, Raimo Hulkkosen ja Tapani Kiviniemen kanssa kvartettia, joka esiintyi samassa kokoonpanossa kymmenisen vuotta. Hopeakvartetin nimen nelikko otti käyttöön sen jälkeen kun se oli sijoittunut toiseksi eli hopealle mieskuorokvartettien kisassa.

Tunnetuin Riston omista sävellyksistä on Kemi-valssi, josta tuli Kemi-päivien tunnuskappale. Muita Riston sävellyksiä sanoituksineen ovat mm. Peräpohjolan laulu ja Pajusaari-valssi.

Risto on vaikuttanut monipuolisesti kotikaupunkinsa musiikkielämään mm. musiikkilautakunnassa ja lukemattomissa erilaisissa tapahtumissa. Risto on saanut musiikkiharrastuksestaan useita palkintoja ja tunnustuksia, mm. Mieskuoroliiton kultaisen ansiomerkin.