Una programació didàctica és la planificació d’un procés d’ensenyament-aprenentatge, d’una tasca educativa, adreçada a l’alumnat d’una etapa i per a cada àrea, matèria, mòdul o àmbit de coneixements, en el marc del currículum vigent.
Comporta la concreció, distribució i temporització al llarg de cada curs dels objectius, continguts i criteris d'avaluació i de l'aportació d'aquests elements a l'assoliment de les competències bàsiques i, si escau, amb les competències específiques o professionals que correspongui.
Els components de la programació han de donar resposta a les preguntes bàsiques que es plantegen a l'hora d'afrontar la planificació dels ensenyaments: per a què, què, quan, com ensenyar, com avaluar.
Es tracta de la planificació de la tasca educativa adreçada als alumnes de cada curs de l'etapa i per a cada àrea, matèria, mòdul o àmbit de coneixements, en el marc del currículum vigent.
Comporta la concreció, distribució i temporització al llarg de cada curs dels objectius, continguts i criteris d'avaluació i de l'aportació d'aquests elements a l'assoliment de les competències bàsiques i, si s'escau, amb les competències específiques o professionals que correspongui.
Cada centre educatiu elabora les programacions didàctiques en el marc del projecte educatiu i del que estableixen els articles 14 i 17 del decret 102/2010 de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius.
Les programacions tenen un caràcter reflexiu i estratègic de tota intervenció pedagògica i són una eina de comunicació professional; han de ser revisables i s'han de correspondre de manera flexible amb el que es fa a l'aula.
Com passa en tots els processos d'intervenció reflexiva, els components de la programació han de donar resposta a les preguntes bàsiques que es plantegen a l'hora d'afrontar la planificació dels ensenyaments; per a què, què, quan i com ensenyar i avaluar.
Donen resposta als objectius generals que s'estableixen al PEC des de cada matèria i des dels espais curriculars interdisciplinaris com el Treball de Síntesi, el Projecte de Recerca o el Servei Comunitari, que inclouen també l'acció tutorial i l'orientació educativa
L'equip docent és el responsable de la coordinació de les programacions, que tenen un caràcter estratègic de tota la intervenció pedagògica i que són una eina de comunicació professional. Abans d'iniciar el període lectiu, cal que els òrgans de coordinació didàctica elaborin i adeqüin les programacions als diferents cursos.
En el marc de la coordinació pedagògica, els òrgans de coordinació didàctica que cada centre determini han de consensuar la priorització, per a cada curs de l'etapa, de les competències dels àmbits associats a les matèries i dels àmbits transversals i els criteris i instruments d'avaluació que es faran servir per tal d'avaluar-les. Amb aquesta finalitat, els acords presos en la distribució curricular i els criteris d'avaluació han de reflectir-se en les programacions didàctiques que es concreten en les programacions d'aula, en les actes de reunions i en la memòria anual.
La programació ha de ser un instrument flexible i obert, en constant construcció i revisió; un instrument viu que s’ha de contextualitzar en cada moment en funció de les necessitats educatives de l’alumnat i que s'adapta a les situacions canviants. La utilitat d’una programació es relaciona, sobretot, amb la qualitat educativa dels processos que s’hi descriuen i, en menor mesura, amb la seva formalització. En conseqüència, té utilitat si respon a la realitat i si ajuda a reflexionar sobre la millora contínua dels aprenentatges. Després d'aplicar la programació prevista caldrà si escau contrastar-la amb els aprenentatges reals que s'hi han realitzat i modificar-la si escau.
Programar és prendre decisions: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cursos/curriculum/inf_pri/cape/prg/index