Adevărul / Verdad

Page start up on 03.02.2013_09.52 (UTC+1 / Paterna, España)

Ultima actualizacion 02.02.2021_10.53)

Fuente documental / Sursa documentară: Verdad - Wikipedia en español.> 111.815 bytes (versión en rumano / versiune în română = 11.403 bytes).

Desde aquí en abajo es una antigua edición de esta pagina, iniciada por el admin al 3 feb 2013 9:52, / De aici in jos am conservat forma initiala a acestei pagini initiata la 3 februarie 2013_09.52

"Adevar sau adevarata este acea propozitie sau inlantuire de propozitii al carui sau al caror continut poate fi verificat si confirmat prin observatie, prin experienta, sau prin demonstratie logica, matematica sau numai discursiv argumentata" (adevar - wikipedia).

Adevar / Verdad Unicul adevar este "realitatea" / La única verdad es la realidad. (Aristotel)

Din punctul meu de vedere "adevarul" este ... "sferic".

O buna analogie pentru a defini adevarul este "balonul de sapun". Adevarul este (in acelasi timp) unul, dar (respectandu-se principiul pe care-l stim de la geometrica "dreapta") este "plin" de o infinitate de adevaruri de dimensiuni care se inglobeaza perfect in el (cea mai "domestica imagine in acest sens ne-o ofera "ceapa") iar principiul "umplerii paharului" (intr-o piramida de pahare), ne sugereaza ideea ca, imediat ce se umple unul incepe . . . constituirea altuia, intr-o infinita repetare, un "1" fiind "imbracat" de un alt "1" , apoi de un alt "1", apoi de un alt "1" si . . . tot asa.

Ca si "balonul de sapun" adevarul este "straveziu", si esteextrem de sensibil (orice "atingere" il desfiinteaza).

Pare gol atat pe exterior (in sens de "neinvesmantat)", cat si pe interiorul lui. In fapt nu este gol ci este "complet plin" (in clipa in care nu ar fi asa, nu ar putea lua nastere) si nu este gol nici pe exterior ci "complet invaluit".

Cel mai bine simtim (pe propria nostra piele) "completa invaluire", atunci cand ne cufundam complet intr-un lichid (iar lichidul cel mai putin daunator noua, este ...apa).

De aici, de la aceasta exemplificare s-a ajuns (prin deformat inteles) la ... botez.

Este deci, plin cu "informatie" (cu acea "informatie" de care a avut nevoie pentru a ... "fi", a ..."exista"), si este la randu-i "principiu" pentru "cele ce (in ordine crescanda) urmeaza".

Adevarul este ... sferic (de o sfericitate perfecta) si fiind asa (nefiind ... plat, spre exemplu) nu poate fi cuprins (invaluit) cu privirea ochilor. In schimb, gandindu-ne ca la un "glob pamantesc" (ca cel real sau ca unul didactic), daca ajungem sa-l cunoastem, stim mereu ce anume "vedem" pe partea care ramane in afara suprafetei de incidenta a privirii noastre cu el.

"Hay hombres nativamente dotados para la actividad filosófica, como los hay privados de ella. El desarrollo de la capacidad nativa sin aprendizaje de maestro caracteriza al "filósofo autodidacto"; el cultivo sistemático de la misma, aprendido de otros, origina el "filósofo profesional". Entre éstos, sólo muy pocos son creadores. La mayoría son meros "divulgadores" o "repetidores" de las doctrinas filosòficas creadas por aquellos".

"Există oameni cu dotare nativa (nascuti) pentru activitatea filosofica, dupa cum si, lipsiti din nastere de aceasta dotare.Dezvoltarea capacității native, fără profesor, caracterizează "filosoful autodidact"; cultivarea sistematică a acestei capacitati, învățarea de la alții, conduce la formarea "filosofului profesionist". Dintre acestia, doar foarte puțini sunt "creativi". In marea majoritate sunt ... simpli "popularizatori" sau "repetitori" (partizani, suporteri) ai diferitelor doctrinelor filosofice create (deja) de altii".

Stim (cel putin in acele domenii unde se pot face determinari (masuratori) concrete ca nu dispunem toti in mod egal de aceleasi tipologii de abilitati. Spre exemplu, unde se poate masura cu metrul (saritura in inaltime, in lungime, etc) sau cu ceasul (100 m plat, 5000 m fond, maraton, etc) nu "sarim" sa ne asezam in frunte (pentru ca admitem ca sunt altii,

dovediti ca "mai buni").

In schimb, in filozofie (cum nu se pot face determinari imediate ci, certificarile sunt date de "Timp" dupa indelungi perioade de "probe") se "baga" toata lumea, desi este cea mai "grea" dintre specializarile ce pot exista.

Potrivit lui Platòn (Republica, cartea V-a) singurul personaj capabil sa conduca o "societate dreapta" trebuie sa fie "cel pasionat de adevar si care a dobandit "intelepciunea suprema" sau "cunoasterea Binelui": - filosoful

Avem aici una dintre cele mai elocvente (si consacrate) imagini ale conceptului "numar natural" (ale conceptului "unitate"), una dintre cele mai elocvente imagini ale conceptului . . . "concept" dar (totodata), si una dintre cele mai deturnate imagini, ale vreunui "lucru", de la ... propria-i elocvență.In opinia mea, "unitatea" (prin antonomasie "1", sau .. "unu") este singurul "numar natural".Nu are "submultiplii" si nici "multiplii" (poate fi submultiplicat sau multiplicat . . . mental (de un numar ne-finit, de ori dar dincolo de "mental", . . . nada).

"Adevarul este ... doar unul" zice limbajul ... cotidian.

Asa este (zic si eu), dar sa vedem cum vine treaba cu "unicitatea" asta.

Cea mai simpla exemplificare este ... analogia cu papusile Matrioska,

pentru simplul motiv ca "adevarul mai mare (ca dimensiune)" inglobeaza

un altul mai mic (si tot asa ... intr-o infinitate de succesiuni).

Ca si in cazul "fiintei umane", ca si in cazul "informatiei", ca si in cazul

oricarui (alt) "concept", si in cazul "adevarului" avem de-a face cu marimi

(adevaruri) de la "marimi" de ordinul 1" pana la "marimi" de ordin +

infinit".

Mai altfel putem spune ca avem adevaruri de "1 mm cub", de "1 m cub",

de "1 km cub" sau de orice "multiplu" sau "submultiplu conceptual" al

lor.

Cand spunem ca "adevarul este doar unul", putem sa facem sa sune

pentru toti un acelasi lucru luandu-ne ca analogie o "culegere de

matematica". Si nu de orice matematica si de ... cea mai simpla

aritmetica.

Daca dam ca aceeasi tema (ca "extemporal") tuturor oamenilor din

Lume, adunarea ..." 2 + 2" adevarul (rezultatul bun) "dilemei" asteia

nu este decat unul ("unul, si acelasi"): 4.

Pentru orice alt exercitiu, problema, ecuatii in care se opereaza doar

cu "numarul natural 1" (si orice multiplu al lui), rezultatul bun, adevarat,

nu poate sa fie diferit de la o persoana la alta ci doar "acelasi", adica,

cum ii spunem la modul curent "doar unul".

Noi oamenii, suntem cea mai evoluata forma de viata pe care Natura a reusit sa o dezvolte pana "azi" (nu exista garantia ca fiindu-i "cea mai evoluata forma" ii suntem asta in beneficiu sau in paguba dar ... om vedea (sa nu cumva sa reprezentam pentru Viata ceea ce pentru un batran caine or fi insemnand ai lui pureci sau ale lui capuse, care nici sa moara nu l-or fi lasand, cu ciupiturile lor, arogandu-si meritele ca de fapt ele, lighioile, il tin in Viata, ceea ce poate fi adevarat, doar ca ... nu in folosul ci, in dauna lui).

Readucand pe "tapet" analogia cu papusile Matrioska putem alipi celei mai mari dintre ele, eticheta "Universului Univers" si apoi, (intr-o descrescatoare ordine) "universului Terra", "universului Om","universului om", incheind lista cu cea mai mica dintre ele "universul Informatia".

Ceea ce se poate observa cu destula usurinta este ca toate aceste "universuri" au ca "numarator comun" (si nu ca "numitor", in cazul asta) conceptul concept "univers". Ca ele ... (ca in armata) difera in "grad" dar .. sunt egale in "functie".

Si (tot ca in armata) sunt destule situatiile cand "functia doboara gradul"

Adevarul ("raspunsul corect", precum in cazul oricarei probleme de matematica) este ... doar unul. Chiar daca .... "problemele" sunt infinite, raspunsul (pentru fiecare problema in parte) este ... tot unul (dar nu, acelasi ci cel corespunzator acelei probleme).

"Adevarul" (conceptul) este sinonim al conceptului "raspuns corect".

Volver a / Întoarce-te la: Paginile mele web / Mis páginas web .