Cel ce vine dupa mine

Gasim destul de des in limbajul biblic aceasta ... sintagma. Mie insami mi-a creat "imagini diferite"(diferite intre ele) la "momente in timp, diferite".

Am sa incerc sa pun in pagina felul in care inteleg aceasta sintagma, azi (poate ca le va fi de ajutor si altora ca sa-si lamureasca ... ale lor).

Pornim de la ... un cerc. In acceptiunea mea, cercul este ... reducerea la abstract a ... perfectiunii (perfectul, tot in acceptiunea mea este intruchipat de ... sfera). Dar, o sfera nu poate fi reprezentata pe o suprafata plana in "3D" ci in "2D", deci o sfera nu poate fi reprezentata pe o suprafata plana decat ... ca un cerc.

Ramanem la "cerc", lasand (deocamdata) "sfera" la o parte.Despre cerc este bine sa ne reamintim ca folosim aceeasi denumire atat pentru a desemna "circumferinta" si pentru a desemna "suprafata".

Incurcatura se face si mai mare daca mai si spunem ca atat "circumferinta" cat si "suprafata" sunt formate din (chiar daca ... impropriu spus) cate o infinitate de puncte.

Este ea orice "dreapta" (Orice dreaptă este de lungime infinită, conține o infinitate de puncte, este de grosime zero și este o curbă perfect "dreaptă") o infinitate de punte, cu atat mai mult o circumferinta a cercului si cu atat mai mult o suprafata a cercului si, cu atat mai mult ... o sfera.

Dar, sa revenim de la infinita "infinitate" (a Vietii) la finitele noastre capacitati (tot ale "vietii" dar de asta data ale "vietii noastre umane"). Ceea ce mai intai as vrea sa spun eventualului cititor al randurilor mele este ca am fotografiat niste discuri (DVD) cu ajutorul carora se poate intelege mai usor (prin analogie) ca vietile noastre nu interfereaza in realitatea- realitate ci doar aparent in ceea ce percepem ca realitate din punctul nostru de vedere (uman).

Pornim de la consideratia fiecare dintre noi ne nastem pe lumea asta drept "un punct". Din toate timpurile (orice punct al evolutiei umane), cel mai usor, cel mai la indemana mod de a reprezenta un punct a fost ... prin incrucisarea a doua linii, facand adica ... "cruce" (si ajungand la acest cuvant, se deschide o noua tema pe care o voi trata intr-o pagina separata despre interpretarea care a dus spre eronare a rezultatului reprezentarii unui punct, rezultat care se numeste ... cruce).

Odata nascuti incepem sa "crestem" nu (doar) pe un plan, ci (simultan) pe doua planuri (planuri pe care ... le consideram sub forma de discuri) diferite (un plan "fizic", sa-i zicem ... "palpabil" si un plan "mental" , sa-i zicem "impalpabil").

Vom vedea ca ... pana la un punct, "palpabilul" il percepem ca fiind "real" si "impalpabilul" il percepem ca fiind "virtual" dar, dincolo de un anumit punct (ajungem noi si la el) are loc o "rasturnare de situatie", rasturnare care ne v-a arata ca de fapt "azi-palpabilul" este "virtual" in timp ce "azi-impalpabilul" reprezinta "real"-ul.

Crescand, insumam puncte (marind suprafata cercului), dubland, tripland, etc. Cercul este o suma infinita de puncte iar aceste puncte, dar (in afara ca ... sunt) ni le putem imagina asezate intr-un numar infinit de "cercuri concentrice".Astfel, pentru "planul ... fizic" putem reprezenta (precum anii la copaci) diferitele diviziuni ale varstei (diviziuni care in spaniola suna asa: bebé, niño, púber, adolescente, joven, adulto, mediana edad y tercera edad ).Daca ar fi sa reprezentam anii in milimetri ne-ar reiesi ca pentru 80 de ani de viata un cerc ar trebui sa aibe un cerc cu o raza da 8 cm.

In ceea ce priveste planul ... fizic, lucrurile ar trebui sa fie clare intelegand corect acele cuvinte care spun ca "atunci cand cineva se afla situat intr-un loc, el se afla situat doar in acel loc si nu in altul" si din aceea ca in mod real unitatea, prin adunare nu isi pierde ... unitatea, decat in aparenta, in adunarea matematica (vezi ... "principiul unului")

Astfel, cum spuneam si mai sus, in realitatea-realitate vietile noastre nu se intercaleaza, nu interfereaza (cum in a noastra realitate percepem a

interfera) ci "urmeaza cronologic una alteia" (precum vedem in imaginile ce urmeaza.

Oricum le-am pune (intr-un cos, sau, daca am umple o piscina cu astfel de discuri) ele nu devin precum percepem ca este apa ci, se stratifica. Sunt unele care apartin aceluiasi "nivel temporar" dupa cum sunt, "stratificate" (apartin altor "nivele temporare"). Reducand planul vertical la diametrul unui disc ne rezulta discuri asezate in teanc, unde

se observa (zic eu) cu mai multa usurinta ca ... urmeaza unul altuia (asa cum 2 urmeaza

lui 1, asa cum 3 urmeaza lui 2, asa cum 4 urmeaza lui 3, etc).

Daca ne apucam sa vorbim despre planul mental, aici treaba devine mai complicata pentru

ca "palpabilul" (vizibilul) inceteaza a mai fi ... vizibil, ochilor fizici si poate fi vizibil doar

"ochilor mintii" (imaginatiei).

In plan mental, "discul" poate fi mai mic, poate fi relativ egal sau poate fi, mai mare...... va urma