țnformatia

Ca sa intelegem mai indeaproape ce este informatia, trebuie sa ne-o imaginam ca pe o unitate de marimea unui "pixel" (sau ca de marimea unui geometric "punct").

Acestea insa (atat "pixelul" cat si "punctul") sunt "reprezentari mentale" iar o reprezentare mentala oricat de reusita ar fi (in asemanarea ei cu "reprezentarea reala") nu are ... "suflet" (nefiind o reprezentare insufletita).

Termeni de trecut in revista:

Nu stiu altii cum sunt (vorba lui Nica al lui Stefan a Petrei) dar eu, cand vine vorba despre "Tot-ul tot" il inteleg a fi constituit din "informatie".

(Avem aici (in prezenta imagine), "reprezentarea" atomului. Dar aceeasi "reprezentare" este la fel de . . . "adevarata", indiferent care ar fi "unitatea de masura" la care ne referim. Asa cum avem drept etalon "metrul" (pt. lungimi), kilogramul (pt greutati) sau "litrul" pentru lichide, tot la fel cand pornim in "masurarile" noastre asupra Vietii trebuie sa constientizam ca etalon . . . "omul". Submultiplii ai omului (ca individ) sunt "celula", "molecula", "atomul" in timp ce multiplii ai "individului uman sunt "specia umana", Terra, Universul. Aceste "unitati de masura" folosesc pentru a masura . . . a cantari, . . . Viata.) Ca sa pot transmite si unei alte persoane, ce inteleg eu prin "informatia" asta, cea mai buna analogie pe care am gasit-o a o folosi in acest scop am gasit ca este ... " pixelul".

Desi ma mosmondesc de mult sa ajung (efectiv, sa prind timp) sa asez in pagina ceea ce asez acum (20120207011212, cumii zic eu acestui momentan .... "acum") iata ca ... devine efectiv.

In cele trei imagini ce urmeaza avem imagini despre aceeasi imagine dar marind "zoom"-ul de la nivelul "1" si ajungand la cea de-a treia la maximum de "zoom" ce ... tehnologia(-mi) mi-a permis (zicandu-i eu acestui "maxim" ..."2").

Cum "zoom"-ul nu avea gradatie am zis eu ca acolo unde m-am oprit de suit zoom-ul pentru a obtine imaginea a doua, ar fi cam "1.7".

Cine vrea (cu ajutorul unui simplu "clic"), poate "deschide" a doua si a treia imagine si ii vor aparea mai clar "pixelii", despre care am crezut pana azi ca ar fi tot atat rotunzi pe cat cred eu despre "informatii" ca sunt "sferice" (comparam "mere cu pere") pentru ca in timp ce "pixelul" este "plat", "informatia" este "sferica"("sferodimensionala", zic eu, adica infinit mai mult

decat "tridimensionalul").

Ajuns aci (la a aseza in pagina) si cautand pe internet vreo definitie mai profesionala decat a mea data informatiei , am vazut ca isi mai bat si altii capul. Bucurie mi-a fost ca am gasit o gramada de "link-uri" relationate cu imaginea pe care eu o aveam "pre-formata", si care imi vor fi de mare ajutor in a mari gradul de concizie al expunerii mele.

1

1.7

2

Aplicand zoom-ul cam la o septime din capacitatea scalei. Deja "informatia" ... incepe sa se ... zareasca.

Zoom "dat la maxim". Aici, "informatia" este ... mult mai mult decat "vizibila"

Orice privim (cu "ochiul" sau cu "mintea"), mai bine spus, orice percepem este ... "informatie".

La inceputurile introspectiei mele asupra temei (vezi, spre ex., incercarile facute in unul din mai vechile mele blog - uri) "informatiei" ii dadeam denumirea de "particula" (ceea ce nu e nici o paguba, atunci cand ... scormoni) dar, la un nume trebuia intr-un final sa ma fi hotarat sa raman.

"Informatia" este "punctul de referinta" al "fiintei".

Adica, daca luam in ajutorul nostru acea "raportare" care se foloseste in "cartografie" am putea intelege mai usor (zic eu) ca "informatia" este, analogic a ceea ce in "fractia matematica" este reprezentat de "numarator" si ca "valoarea" informatiei este intotdeauna aceeasi: adica = "1".

Acum intervine in problema noastra, aici, conceptul "in-divid" si conceptul."concept"

Vorbind in limbaj "aritmetic" eu definesc cifra "1" drept singurul "numar natural" (desi sunt contrazis de "numerele naturale" ).

Vorbind ... in limbaj literar, numarul natural "1" il definim ca .... "unu".

Facand o analogie cu "papusile Matrioska" putem spune (fara sa gresim deloc) ca celei mai mari dintre papusi suntem obligati sa-i aplicam eticheta "Natura", urmata de "Terra", de "Om (specia)", apoi de "om (ca individ)" iar celei mai mici dintre papusi, ii revine eticheta "Informatia".

Astfel, observam ca fiecare din aceste "unitati" sunt "egale" (in ce priveste forma) dar sunt "diferite" in ce priveste "fondul" (adica "dimensiunea").

Termen de trecut in revista: Espiral de Fermat