Problema vagonului / Dilema del tranvia

Informatie comparativ-comprobativa: Dilema del tranvía .

.

Problema etica formulata de filosoful englez Philippa Foot in studiul "Problema avortului si doctrina dublului efect" ("The Problem of Abortion and the Doctrine of Double Effect", Oxford Review, 1967).

.

Un tren sau un vagon soseste pe una din ramificațiile de cale ferată.

O persoană lucrează pe una dintre ramificații, și alte cinci pe altă ramificație, vagonul urmând să omoare pe oricine lucrează pe ramificația pe care va ajunge.

În mod clar, pentru mulți ganditori, mecanicul va trebui să aleagă ramificația cel mai puțin populată.

Dar să presupunem că, lăsat de capul său, acesta se va îndrepta către ramificația pe care se află cinci oameni, iar tu, ca unul care treci pe acolo, poți să intervii, schimbând macazul astfel încât trenul să vireze înspre cealaltă ramificație.

Este corect, sau obligatoriu, sau chiar permis ca tu sa intervii, devenind, se pare, responsabil pentru moartea acelei persoane?

La urma urmei, pe cine nedreptățești dacă lași vagonul să-și continue drumul?

Situația este în mod structural asemănătoare cu altele în care modul de a raționa "utilitarist" pare să ducă înspre un anumit curs al acțiunii aflat în opoziție cu "integritatea persoanei" sau cu principiile la care aderă aceasta.

Un tren o un vagón llega a uno de los ramales del ferrocarril.

Una persona está trabajando en una de las ramas y otras cinco en otra, el vagón matará a cualquiera que trabaje en la rama que alcanzará.

Claramente, para muchos pensadores, el mecánico tendrá que elegir la rama menos poblada.

Pero supongamos que, dejado por su cabeza, se dirigirá al ramal donde están cinco personas, y tú, como quien pasa, puedes intervenir cambiando el interruptor para que el tren gire al otro ramal.

¿Es justo, obligatorio o incluso permitido que usted intervenga, aparentemente haciéndose responsable de la muerte de esa persona?

Después de todo, ¿a quién perjudicaste si dejas que el coche siga su camino?

La situación es estructuralmente similar a otras en que la forma de razonar "utilitarista" parece conducir a un cierto curso de acción en oposición a la "integridad de la persona" o los principios a los que se adhiere.

ver ---> la doctrina de actos y omisiones; el principio de doble efecto