Om / Hombre

Page start up on 02.02.2013_13.40 (UTC+1 / España)

Solo una pirueta separa a la risa de las lagrimas / O singura pirueta separa rasul de plans Gracien Gelinas

man, njeri, Mann, رجل, մարդ, adam, মানুষ, чалавек, мъж, home, muž, 人,사람, nonm, čovjek, mand, muž, moški, hombre, mees, mies, homme, dyn, კაცი, άνθρωπος, માણસ,

आदमी, férfi, pria, fear, maður, uomo, 男, ಮನುಷ್ಯ,homo, vīrietis, vyras, човек, lelaki, bniedem, مرد, człowiek, homem, om, mtu, mannen, tao, людина, người đàn ông, ....

Am insirat pana aici, forme diferite, de pe tot globul, ale denumirilor date unui aceluiasi concept: "om".

Conceptul (orice concept, deci si conceptul "om") are o "dimensiune maxima" si o "dimensiune minima".

Traim azi ..."era internetului" (si este pacat sa nu scoatem "unt" din beneficiile pe care ni le ofera).

Pentru mine (imi zic eu), a fost inventat "link"-ul, pentru ca eu (zic tot eu) am avut mare nevoie de a sa aparitie, mai dinainte ca el sa existe (iar deodata cu multumirile

aduse lui, dau multumire fiecarei "pagini de destinatie", pagini la care printr-un simplu "clic (dat pe un link"), se poate ajunge.

"Link"-ul, printre cele mai bune utilitati pe care i le admir, o are pe aceea de ..."precizare".

Apoi, cuvantul, are tot felul de "nuante" iar aici, in minunea asta care se numeste "pagina (in) web", desi nu poti da cuvantului toate nuantele pe care el le are, ii poti

oferi insa mult mai mult in materie de "nuanta" in aceasta "scriere pe suport virtual" decat ii poti oferi in ... draga de ea, "scriere reala".

Cuvantul "om", este un "cuvant-concept" (si ca orice cuvant-concept are un anume grad polisemantic)

Un "cuvant-concept", un cuvant-concept cu care se defineste in acelasi timp alte vreo 4-5 sub-grupe de ..."cuvinte-concept".

Astfel avem:

- om / specia umana (persona colectiva de existencia real)

- om / fiinta umana (persona fisica de existencia visible)

- om / individ (orice individ al acestei specii (umana);

- om / orice individ de gen masculin al speciei umane;

- om / homo politicus

"Există oameni dotati din nastere (nascuti) pentru activitatea filosofica, dupa cum si, lipsiti din nastere de aceasta.

Dezvoltarea capacității native, fără profesor, caracterizează "filosoful autodidact"; cultivareasistematică a acestei capacitati, învățarea de la alții, conduce la formarea "filosofului profesionist".

Dintre acestia, doar foarte puțini sunt "creativi".

In marea lor majoritate sunt ... simpli "popularizatori" sau "imitatori" ai doctrinelor filosoficecreate deja, de altii.

(Hay hombres nativamente dotados para la actividad filosòfica, como los hay privados de ella.

El desarollo de la capacidad nativa sin aprendizaje de maestro caracteriza al "filòsofo autodidacto";el cultivo sistemàtico de la misma, aprendido de otros, origina el "filòsofo profesional".

Entre èstos, sòlo muy pocos son creadores.

La mayoria son meros "divulgadores" o "repetidores" de las doctrinas filosòficas creadas por aquèllos.

Din pacate (sau poate ... din fericire), ne putem (la modul concret) "cantari", ne putem "masura" dimensiunile fizice, ne putem chiar masura "IQ"-ul

dar cand luam in discutie ce anume "face" ca omul sa fie OM, ne cam incurcam in cuvinte.

Ar fi aceasta determinare (a dimensiunii) exact o "masurare a lungului nasului".

Din pacate (sau poate ... din fericire) "lumea" s-a cultivat a fi (din ancestrale timpuri) un "bal mascat".

"Masurarea lungului nasului" ar fi un fel de "dat jos mastile"iar in conditiile unei atat de indelungate vremi de purtat masca, nepurtarea ei ar produce un efect asemanator unei treceri bruste a omenirii la "nudism", iar foarte multora li s-ar parea ca un "atac la persoana", pentru ca o astfel "schimbare a regulii jocului" ar duce la o redistribuire a locurilor in "clasament".

Iata, asez aici o idee de "unitate de masura care ar putea fi folosita (si) pentru masurarea lungului de nas".Nu este vreo "sperietoare" pentru ca nu o poate aplica nimeni altcuiva, decat ... lui insusi iar "resultatul" ramane "invizibil".Ideea este ca ... toti ne nastem egali.Sa zicem . . . . "egali cu paiul asta din imagine".Egali atat la lungimea "din cap pana in talpi" cat si in ceea ce priveste "adancimea" sub "linia de plutire" dar si "inaltimea" masurata peste aceasta.Daca socotim ca ceea ce vedem in aceasta imagine este "inaltimea standard a fiintei umane" ne putem face o imagine ca pentru a-si depasi nivelul de "fiinta umana" si a deveni "om", fiinta umana trebuie "sa se creasca".Ce inseamna asta?Pai, cel mai simplu ar fi daca ne facem, mental, o analogie cu un fir de porumb, (precum vreunul din imaginea alaturata, care s-arautocultiva.Adica, daca ne-am imagina ca fiecare"fir de porumb" ar avea doua maini (asa ca mine sau ca tine) si o ... obisnuita sapa, ar trebui sa se "auto-praseasca", auto-ogorasca", auto-pliveasca", "auto- copileasca", cu alte cuvinte, sa se autocultive" de asa natura incat nici sa nu-si sufoce "vecinii" dar nici sa nu fie la randu-i, sufocat.Sunt sigur ca ar aparea al naibii de plictisitoare o asa "viata", la fel de plictisitoare pe cat lui Ivan Turbinca i se parea traiul in rai, dar vine asta mai ales din "necunoasterea ( si ne-intelegerea rostului nostru pe Lume" decat din alta cauza.Este prea milenar "invatul" pentru a-si imagina cineva (inclusiv eu) ca "dezvatul" s-ar putea face in doua-trei zile.Important este sa intelegem, pentru ca odata stiut care-i "paiul" si care-i "fanul" putem efectua in deplina cunostinta de cauza, actul de ... a alege.