Concept / Concepto

Page start up on 03.02.2013_13.23 (UTC+1 / España)

Creación propia / Creatie proprie

El concepto es . . . un volumen. Pero, un "volumen mental". Un volumen de "representación mental".

El "concepto" es creación de la mente y solo el ser humano (como "poseedor de mente") puede identificar el concepto como "concepto".

Tal y como cuando pensamos en el "agua", cualquier "volumen de agua" (sea una gota, sea un vaso, sea un océano) es, la misma cosa, el mismo concepto: "agua".

Lo que se cambia es, solo la "proporcionalidad", la "proporcionalidad" relativa a un "punto de referencia" (personal).

El concepto "concepto" no tiene un "antónimo perfecto" pero el mejor antónimo para el concepto "concepto" es el concepto "individuo".

Véase también / A se vedea si >>>

- Concepto / Concept - Terminologia juridica bilingue .

:

informatia / informaciòn

in-divid

in-divid humano

vida (terrestre)

vida (universal)

Atunci cand luam ca "tema de discutie" subiectul "om" trebuie sa constientizam ca conceptul "om" are in acelasi timp doua dimensiuni: un "minimum" (individul) pe care il putem simboliza cu ajutorul raportarii de "1:1" si un "maximum" (specia) pe care-l putem

simboliza (mai greu datorita continuei oscilatii) cu un raport (actual)

de "7 miliarde : 1".

Intre minimum si maximum sunt concepte intr-o infinitate de marimi, (cea mai "domestica" imagine pentru asta inglobare de "concept in concept" fiind "ceapa".

Asa, spre exemplu:

- Casatoria da nastere unui concept "2:1".

- "Familia nucleara" hai sa o notam cu un "5:1"

- "Familia de gradul" 1, 2, 3, 4 urca scala "zoom"-ului la valori ce pot atinge "100:1".

- "Tara" (natia, neamul), in cazul meu indica un raport conceptual de 20.000.000:1.

- Urcand la nivel de "populatie a globului" putem pune un " 7 miliarde:1" .

Dar imediat ce i-am incadra pe toti, cifra maxima astfel rezultata, devine (respectand principiul sugerat de imaginea "umplutului paharului" dintr-o piramida de pahare) de fapt un nou 1:1 (unde primul 1 reprezinta pe oricare dintre conceptele "specie" ori "individ", si unde celalalt "1" reprezinta, tot la fel, pe oricare din cei doi termeni doresti (ori "individ" ori, "specie").

Ajungem deci la a avea "concept" in "concept" (cu repetare, la infinit)

De-abia aici (cand vorbim despre concept) devine adevarat "paradoxul sarpelui care-si inghite coada" dar nu in sensul in care il gasim descris pana acum ci in sensul ca "univers" este atat "inceputul" (linia de start) cat si "sfarsitul" (linia de final), sau cu alte cuvinte "univers" este si "minimul" dar tot "univers" este si "maximumul" sau, cu alte cuvinte, ca "univers" este si "informatia" dar tot "univers" este ... si "universul".

Ca si cand ai da "zoom" unui aceluiasi cuvant (sa zicem cuvantului "concept") cat se poate de mic si cat se poate de mare (ca in exemplele ce urmeaza):"concept" versus "concept", "univers" versus "univers", "1" versus "1". Un "cerc inchis". Cand sa zici ca-ncepi ...sfarsesti iar cand zici ca sfarsesti,abia atunci incepi.

Cel mai bine se preteaza aici "papusile Matrioshka". Avem cinci "papusi", cinci "adevaruri palpabile", pe care le putem imbraca intr-o uniforma (mentinand proportionalitatea intre inscrisul de pe eticheta si marimea papusii careia i-o lipim), intr-un "echipament al aceluiasi team", etiquetandu-le (precum pe pilotii aceleiasi scuderii, cu numele "firmei) ori cu inscriptiunea: "1", ori cu "unu", ori cu "concept" (oricare dintre ele fiind de fapt acelasi lucru)

Pe de alta parte, odata echipate si inscriptionate astfel, putem eticheta pe cea mai mica dintre ele cu eticheta "informatia", pe urmatoarea cu eticheta "individ (uman)", pe cea

de-a treia cu eticheta "specie (umana) pe cea de-a patra cu eticheta "Terra" iar pe cea de-a cincea cu eticheta "univers".

05.05.2020