Recunoștință 

Reconocimiento

2013.

 Original text. (Citat din cartea "Dicționar de filozofie - Oxford"  de Simon Blackburn

 

"Recunoștință

În general, este considerată o datorie, însă una interesantă, deoarece datoria nu este cea de a acționa, ci de a simți într-un anumit fel. Deși conceptul implică ideea de răsplată nu este doar achitarea corectă a datoriei, deoarece binefăcătorul nu poate pretinde recunoștința în felul în care un creditor poate cere restituirea datoriei. De asemenea, ar trebui să simțim recunoștință pentru lucruri cum ar fi viața (sau, cum susține Aristotel, "educarea în domeniul filozofiei"), pe care nu le putem răsplăti într-un mod semnificativ. Este necesară prezența unui sentiment de iubire sau respect pentru binefăcător, iar lipsa acestuia reprezintă un defect atât de grav, încât Hume îl denunță ca fiind "cea mai odioasă și nenaturală dintre toate crimele pe care ființele umane sunt capabile să le comită".

Column A

Original text.

"Recunoștința.

În general, recunoștința este considerată a fi o îndatorire (o datorie), însă una interesantă, deoarece îndatorirea/datoria nu este cea de a acționa, ci aceea de a simți într-un anumit fel. 

Deși acest concept implică ideea de răs-plată nu constă doar în plata corectă a datoriei, deoarece binefăcătorul nu poate pretinde recunoștință în felul în care un creditor poate pretinde restituirea datoriei.

De asemenea, ar trebui să simțim recunoștință pentru lucruri cum ar fi viața (sau, cum susține Aristotel . . .  "educarea în domeniul filozofiei"), pe care nu le putem răsplăti într-un mod semnificativ.

Este necesară prezența unui sentiment de "iubire" (dragoste) sau "respect" pentru binefacător, iar lipsa acestuia reprezintă un defect atât de grav, încât Hume îl denunță ca fiind "cea mai odioasă și mai nenaturală dintre toate crimele pe care ființele umane sunt capabile să le comită".

Column B.  

Machine translation.

"Gratitud.

La gratitud generalmente se considera un deber (un deber), pero interesante, porque el deber/deber no es actuar, sino sentir de cierta manera.

Aunque este concepto implica la idea de recompensa no consiste sólo en el correcto pago de la deuda, ya que el benefactor no puede reclamar gratitud de la misma manera que un acreedor puede reclamar el pago de la deuda.

También deberíamos sentir gratitud por cosas como la vida (o, como sostiene Aristóteles... la "educación filosófica") que no podemos pagar de manera significativa.

La presencia de un sentimiento de "amor" o "respeto" hacia el benefactor es necesaria, y su falta es un defecto tan grave que Hume lo denuncia como "el más atroz y antinatural de todos los crímenes que el ser humano es capaz de cometer".

Column Z.  

Admin translation.

"Gratitud.

En general el reconocimiento /la gratitud generalmente se considera un deber (una deuda), pero uno interesante, porque el deber/la deuda no es actuar, sino sentir de cierta manera.

Aunque este concepto implica la idea de recompensa el no consiste sólo en el correcto pago de la deuda, ya que el benefactor no puede reclamar gratitud de la misma manera que un acreedor puede reclamar el pago de una deuda.

También deberíamos sentir gratitud por cosas como la vida (o, como sostiene Aristóteles... la "educación filosófica") que no podemos recompensar de manera significativa.

Es necesaria la existencia de un sentimiento de "amor" o "respeto" hacia el benefactor, y su falta es un defecto tan grave que Hume lo denuncia como "el más atroz y antinatural de todos los crímenes que el ser humano es capaz de cometer".

Column A

Original text..

"Recunostinta.

În general, recunoștința este considerată a fi o îndatorire (o datorie), însă una interesantă, deoarece îndatorirea/datoria nu este cea de a acționa, ci aceea de a simți într-un anumit fel. 

Deși acest concept implica ideea de răs-plată nu consta doar in plata corectă a datoriei, deoarece binefăcătorul nu poate pretinde recunoștință în felul în care un creditor poate pretinde restituirea datoriei.

De asemenea, ar trebui să simțim recunoștință pentru lucruri cum ar fi  viața (sau, cum susține Aristotel . . .  "educarea în domeniul filozofiei"), pe care nu le putem răsplăti într-un mod semnificativ.

Este necesară prezența unui sentiment de "iubire" (dragoste) sau "respect" pentru binefacător, iar lipsa acestuia reprezintă un defect atat de grav, incat Hume îl denunță ca fiind "cea mai odioasă si mai nenaturală dintre toate crimele pe care ființele umane sunt capabile să le comită".

(804 bytes)

Column Z.  

Admin translation.

"Reconocimiento

En general, el reconocimiento / gratitud se considera un deber (una deuda), pero uno interesante, porque en este caso el deber/la deuda no es la de actuar, sino la de sentir de cierta manera. 

Aunque este concepto involucra la idea del reembolso, no se trata solo del pago correcto de la deuda, porque el benefactor no puede reclamar gratitud de la misma manera en que un acreedor puede solicitar el pago de ua deuda. 

También deberíamos sentir gratitud por cosas como la vida (o, como Aristóteles argumenta, "educación en el dominio de la filosófia"), que no podemos recompensar significativamente.


Es necesaria la existencia de un sentimiento de "querencia" (de amor) o respeto hacia el benefactor, y su falta representa un defecto tan grave que Hume lo denuncia como "el más odioso y antinatural de todos los crímenes que los seres humanos son capaces de cometer".




Bandera de Estados Unidos con "merci", la palabra francesa para "gracias", escrito en ella, colocada delante de una cruz en el Cementerio Estadounidense de Normandía. (véase "Gratitud - Wikipedia").





Steagul Statelor Unite purtând inscripționat pe el cuvântul franțuzesc „merci”, echivalentul francez pentru „mulțumesc”, așezat în fața unei cruci din Cimitirul închinat militarilor din armata Statelor Unite căzuți in Normandia. (vezi "Gratitud - Wikipedia").