NOVETAT!!!!! Accés al SITES del DOIGC ENCARA EN CONSTRUCCIÓ  https://sites.google.com/xtec.cat/doigcsimpledocent/p%C3%A0gina-principal

DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil. 

DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix a l'article 21 el dret a una educació de qualitat per a tothom; a l'article 44, la promoció de la implicació i participació de les famílies en el marc de la comunitat educativa, i a l'article 131, apartat 2, el desenvolupament de les competències exclusives en matèria d'educació: la regulació dels òrgans de participació i consulta dels sectors afectats en la programació de l'ensenyament; el currículum del primer cicle de l'educació infantil, que inclou la programació de l'ensenyament en el seu territori, la determinació dels continguts educatius i la regulació dels centres en què s'imparteix aquest cicle, i també la definició de les plantilles del professorat i de les titulacions i les especialitzacions de la resta del personal. Així mateix, l'article 131, apartat 3c, regula la competència compartida per a l'establiment dels plans d'estudi corresponents als ensenyaments de l'educació infantil, incloent-hi l'ordenació curricular. 

L'article 53.1 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que correspon al Govern determinar el currículum, pel que fa als objectius, als continguts i als criteris d'avaluació de cada àrea, matèria i mòdul, sense perjudici de l'autonomia pedagògica dels centres i l'article 56 estableix els objectius, les característiques, l'organització, la cooperació entre els centres i les famílies i determina el currículum de l'educació infantil. 

La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, a l'article 11 estableix, en el punt primer, que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu. L'article 17.1 d'aquesta Llei determina el règim lingüístic dels centres educatius d'Aran. 

Aquest Decret estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil en els termes que recullen els articles 12 a 15 de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació i es defineix l'educació infantil com una etapa educativa única, amb identitat pròpia i amb intencionalitat educativa. Inclou el currículum de l'educació infantil, establert d'acord amb la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació i la normativa de desplegament, i que es concreta en el Reial decret 95/2022, d'1 de febrer, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'educació infantil. 

La Resolució del Consell de la Unió Europea relativa a un marc estratègic per a la cooperació europea en l'àmbit de l'educació i la formació amb vista a l'espai europeu d'educació i més enllà 2021-2030, suggereix abordar aquelles reformes dels sistemes educatius que es considerin necessàries per aprofundir en aspectes de qualitat, d'equitat i d'excel·lència. D'acord amb aquestes recomanacions, el Govern fa palesa la importància de l'educació infantil, que està orientada a facilitar el desenvolupament personal dels infants, l'assoliment de les competències clau i l'adquisició dels diferents aprenentatges, per fer possible la prosperitat personal i col·lectiva i avançar cap a una societat més equitativa, més sostenible i amb més cohesió social. 

II

L'educació infantil és una etapa educativa en la qual els infants han d'anar desenvolupant aquelles competències que els farà possible viure relacions afectives saludables amb un mateix i segures amb els altres; conèixer i interpretar l'entorn, i anar adquirint estratègies d'aprenentatge i un grau d'autonomia per poder formar part d'una societat multicultural. 

L'escola bressol i l'escola són uns espais socials de cohesió, integració i participació. Uns espais privilegiats plens d'aprenentatges, vivències emocionals, relacions socials i valors ètics i democràtics. Uns espais de vida on es creen contextos de desenvolupament i aprenentatge i d'atenció i cura en un marc de benestar i seguretat. L'educació ha de fomentar la responsabilitat personal i comunitària i ajudar l'infant en la construcció d'una autoimatge positiva, promovent l'educació de l'autoestima, la convivència i l'afany de superació. 

L'educació infantil és la primera etapa educativa i una de les més importants del sistema. Amb l'objectiu d'avançar en la millora del nostre model educatiu, cal destacar que es fonamenta en un currículum competencial, amb propostes que permeten una mirada global i adequades a la realitat de cada infant i de cada context educatiu. Un currículum que fa possible l'accessibilitat de tothom a l'educació, marcant el camí cap a la inclusió efectiva, la igualtat d'oportunitats, l'equitat educativa, la plena participació i l'èxit educatiu. El disseny universal per a l'aprenentatge i la personalització de les propostes i del recorregut educatiu promou i reforça el sentit dels aprenentatges escolars per a tots els infants, respectant i promovent cada una de les seves identitats. 

El currículum d'aquesta etapa permet a l'equip educatiu del centre acordar un projecte educatiu amb autonomia pedagògica, flexible i ampli en coherència amb el context i l'entorn. 

El currículum ha d'ajudar els infants a desenvolupar les competències que els permetin identificar-se com a persones amb seguretat i benestar emocional; viure unes relacions afectives positives amb si mateixos i amb els altres; conèixer i interpretar el seu entorn; adquirir habilitats de comunicació, expressió i comprensió per mitjà de diferents llenguatges, i avançar en la seva autonomia personal. 

L'adquisició del llenguatge, el desenvolupament de la competència comunicativa i lingüística, juntament amb les competències de tipus emocional i personal, permeten als infants manifestar fets i vivències; explorar coneixements; expressar el que estan imaginant i comunicar idees i sentiments; construir pensament, i participar en intercanvis comunicatius diversos. 

Així mateix, aquest és un currículum que incorpora la coeducació, la perspectiva de gènere i l'educació afectivosexual per afavorir el desenvolupament dels infants en un entorn sense estereotips amb una perspectiva d'igualtat de tracte i no discriminació. 

III 

El decret s'estructura en quatre capítols i setze articles. Inclou dues disposicions addicionals, una disposició derogatòria i tres disposicions finals. També inclou tres annexos. 

Capítol 1. Disposicions generals 

Capítol 2. Currículum 

Capítol 3. Gestió pedagògica 

Capítol 4. Avaluació 

Disposició addicional primera. Adaptació de les programacions didàctiques

Disposició derogatòria 

Disposicions finals 

L'annex 1 recull l'adaptació a l'educació infantil de les competències clau recollides a la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 22 de maig de 2018. Suposa l'inici del procés de desenvolupament d'aquestes competències, que s'aniran assolint durant l'educació bàsica i que seran les eines per continuar aprenent al llarg de la vida. Aquestes competències tenen un caràcter transversal que afavoreix l'enfocament globalitzat propi de l'etapa d'educació infantil. 

L'annex 2 conté la descripció dels eixos de desenvolupament i aprenentatge de l'educació infantil, que són un pas més cap a la globalització. Aquests eixos estan vinculats a les competències específiques, els criteris d'avaluació i els sabers. La necessitat de sistematitzar i planificar l'activitat educativa orienta l'organització del currículum en quatre eixos que agrupen i organitzen les diferents competències específiques que l'infant ha d'anar assolint durant l'etapa de manera que respectin i s'adaptin a la forma de créixer i aprendre dels infants. 

L'annex 3 inclou la descripció de les situacions d'aprenentatge per abordar els aprenentatges de l'etapa des d'aquest enfocament globalitzat i dissenyar i generar situacions funcionals, significatives i rellevants. Tal com estableix la disposició derogatòria, l'entrada en vigor d'aquest Decret deroga el Decret 101/2010, de 3 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments del primer cicle d'educació infantil i el Decret 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil. L'any acadèmic 2022-2023 s'implanta la nova ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil a tota l'etapa. 

IV 

Aquest Decret s'inclou al Pla anual normatiu de l'Administració de la Generalitat 2021-2023 i s'ha tramitat d'acord amb el que disposa la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya i amb la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. 

Atenent el principi de seguretat jurídica, la potestat reglamentària s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, amb la finalitat de generar un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certesa. La Resolució del Consell de la Unió Europea relativa a un marc estratègic per a la cooperació europea en l'àmbit de l'educació i la formació amb vista a l'espai europeu d'educació i més enllà (2021-2030), suggereix abordar les reformes dels sistemes educatius que es considerin necessàries per aprofundir en aspectes de qualitat, d'equitat i d'excel·lència. Les principals modificacions que s'introdueixen en aquest Decret fan referència a la nova organització dels ensenyaments derivada de l'aprovació del Reial decret 95/2022, d'1 de febrer, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'educació infantil. 

La incorporació d'aquestes modificacions s'ajusta als principis de bona regulació establerts a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, segons els quals les administracions públiques, en l'exercici de la potestat reglamentària, han d'actuar conforme als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. 

D'acord amb els principis de necessitat i eficàcia, les modificacions que s'incorporen en la regulació estan justificades per una raó d'interès general que consisteix a ordenar els ensenyaments de l'educació infantil ajustant els seus principis a la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, i al Reial decret 95/2022, d'1 de febrer, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'educació infantil, es fonamenten en una clara identificació de les finalitats que es persegueixen i constitueixen l'instrument adequat per garantir la consecució d'aquestes finalitats, i disposa del dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya. 

D'acord amb el principi de proporcionalitat, les mesures que s'hi incorporen contenen la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'ha de cobrir amb la norma. 

Així mateix, aquest Decret garanteix el compliment de l'article 69.1 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, que regula la participació ciutadana en l'elaboració de les normes. S'ha fet la consulta pública prèvia i el tràmit d'informació pública. Així mateix, també s'ha realitzat un procés de consulta amb persones expertes. 

I, en aplicació del principi d'eficiència, aquest Decret no crea càrregues administratives per a la ciutadania. En virtut d'això, a proposta del conseller d'Educació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern, 

Decreto: