Annex 2 Àrees d'educació d'adults

ÀREA LINGÜÍSTICA

Aquesta àrea curricular té per finalitat desenvolupar la capacitat de comprendre i expressar pensaments, idees i opinions oralment i per escrit i participar de manera efectiva en intercanvis comunicatius diversos, també en format digital. Aquesta és una àrea de caràcter rellevant, atès que l'assoliment de la competència lingüística és imprescindible per a la integració i la participació social i, per tant, és fonamental la seva adquisició. Així mateix, les competències lingüístiques i comunicatives pròpies d'aquesta àrea també es treballen de forma transversal en la resta d'àrees i competències transversals del currículum.

El primer cicle de formació instrumental està adreçat a un perfil d'alumnat no alfabetitzat o que presenta nivells baixos de competència en lectura i escriptura. Té per objectiu l'alfabetització i la iniciació en el procés d'adquisició de les diverses habilitats lingüístiques necessàries per poder-se comunicar i interaccionar amb altres persones, tant oralment com per escrit, en les llengües oficials de Catalunya. Aquestes habilitats són indispensables per poder participar en la vida pública, exercir la ciutadania i desenvolupar-se en societat.

En finalitzar aquest cicle, l'alumnat ha de ser capaç de comprendre i utilitzar expressions quotidianes i frases senzilles per satisfer les primeres necessitats comunicatives relacionades amb temàtiques properes i de la seva vida quotidiana. A més, l'aprenent ha de poder interactuar de manera efectiva quan la persona interlocutora s'expressi amb claredat, a poc a poc i estigui disposada a ajudar-lo.

El segon cicle, en canvi, s'adreça a un perfil d'alumnat alfabetitzat i amb coneixements bàsics de les llengües oficials. Té per objectiu consolidar les diferents habilitats adquirides en el primer cicle i fer que l'alumnat assoleixi les competències necessàries per comunicar-se de manera eficient en diferents contextos i per continuar els seus estudis, si així ho desitja.

En finalitzar l'ensenyament, l'alumnat ha d'haver desenvolupat les competències comunicatives que li permetin interactuar de forma autònoma amb l'entorn i establir les bases per desenvolupar-se plenament com a ciutadà o ciutadana activa en la societat actual. L'alumnat ha de ser capaç d'exercir les habilitats de comunicació per expressar la seva comprensió de la realitat i interactuar amb el seu entorn personal, social, educatiu i laboral de manera efectiva, utilitzant un llenguatge inclusiu, no sexista ni androcèntric, tant en la comunicació oral com en l'expressió escrita.

Tenint en compte la importància d'integrar-se socialment en un entorn plurilingüe i multicultural, en aquest cicle s'introdueix una iniciació en l'aprenentatge de la llengua anglesa.

En aquesta àrea també es promou el gust per la lectura i l'adquisició de l'hàbit lector, que són importants en les persones adultes com a vehicle de comunicació i d'interacció, de coneixement de la cultura i per al gaudi i l'enriquiment personal.

ÀREA MATEMÀTICA

L'ensenyament de les matemàtiques té la finalitat de desenvolupar la capacitat de raonament i la facultat d'abstracció i aporta un conjunt de models i procediments d'anàlisi, càlcul i estimació que, aplicats en diferents contextos de la realitat, han de possibilitar la comprensió dels conceptes i el seu domini competencial per resoldre situacions i problemes.

L'àrea matemàtica en la formació instrumental ha de permetre que l'alumnat pugui desenvolupar els processos matemàtics bàsics, que inclouen la resolució de problemes, el raonament i la prova, les connexions i, a l'últim, la comunicació i la representació. Tots i cadascun d'aquests processos es concreten en un seguit de competències que han de permetre que l'alumnat adquireixi una actitud activa i positiva en la resolució de situacions matemàtiques, reptes o problemes de la vida quotidiana a través de l'ús del llenguatge i les eines matemàtiques.

ÀREA DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL

Aquesta àrea curricular té com a finalitat proporcionar a l'alumnat els coneixements i les eines necessàries per integrar-se a l'entorn i a la societat.

Integra el medi natural, el social i el cultural, fent referència tant al conjunt de situacions, fenòmens, objectes, elements o problemes que integren l'espai natural i humanitzat —l'escenari on conviuen les persones i on aquestes interactuen amb la naturalesa— com a una manera d'aproximar-se a l'estudi de la realitat que els envolta.

Té per objectius promoure el benestar, els hàbits i els estils de vida saludables en les persones adultes, tot fomentant l'autoconcepte i l'autoestima; potenciar el coneixement i el respecte per l'entorn i el medi ambient i les accions per a la seva conservació i millora; fomentar la integració social i la participació plena en la vida cívica i aprendre a valorar i conservar el patrimoni cultural i les expressions culturals pròpies, així com els diferents estils i llenguatges artístics.

La inclusió dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, que és un aspecte transversal d'aquest currículum, pren una especial rellevància en aquesta àrea, ja que les seves dimensions estan directament relacionades amb determinats ODS, que s'interrelacionen i interactuen. Els fenòmens naturals i socials es presenten en l'espai i temps en què vivim en forma de problemes, interessos, conflictes o expectatives que es comprenen millor quan s'estudien i s'analitzen relacionant i integrant els coneixements tant del medi natural com del social i el cultural.

En aquest sentit, la primera dimensió de l'àrea fa referència a la salut i al benestar personal, comunitari i social i facilita la consecució dels ODS salut i benestar (3) i igualtat de gènere (5). La segona dimensió té relació amb la presa de consciència dels problemes mediambientals i l'aplicació de mesures que ajudin a la nostra supervivència i a la conservació del medi natural, posant èmfasi en la sostenibilitat. Treballa els ODS següents: aigua neta i el sanejament (6), energia neta i assequible (7), consum i producció responsables (12), acció climàtica (13), vida submarina (14) i, finalment, vida d'ecosistemes terrestres (15). La tercera se centra en la participació ciutadana activa i els valors democràtics, de respecte a les institucions i de convivència i tolerància, que es relacionen amb els ODS fi de la pobresa (1), fam zero (2), educació de qualitat (4), igualtat de gènere (5), treball digne i creixement econòmic (8), reducció de les desigualtats (10) i pau, justícia i institucions sòlides (16). L'última dimensió s'ocupa del territori i la seva evolució en funció dels canvis històrics, socials i culturals i està connectada amb els ODS indústria, innovació i infraestructura (9) i ciutats i comunitats sostenibles (11).

En aquest sentit, aquesta àrea s'ha d'enfocar de manera que fomenti la presa de consciència sobre l'adquisició d'hàbits saludables, la necessitat de conservació del planeta, l'ús responsable i sostenible dels recursos naturals, l'impacte de l'acció humana sobre el medi, la promoció dels valors democràtics de pau i justícia social, la superació de la cultura androcèntrica i el respecte i el valor per la cultura i les produccions artístiques.