Llenguatges Artístics Contemporanis BATX

La matèria de Llenguatges Artístics Contemporanis és una matèria optativa anual al primer curs del batxillerat, concretament, de la modalitat d’arts.

L’art és un canal d’expressió personal i col·lectiu mitjançant del qual l’artista plasma la seva visió particular de la vida, la seva crítica social i la seva visió estètica de la realitat. La humanitat i els artistes han deixat un patrimoni, de valor incalculable, a través de l’expressió artística i de les seves obres. Un patrimoni per mitjà del qual podem conèixer els moviments artístics de diverses cultures, societats i èpoques històriques. Això és degut al fet que l’art sempre ha mantingut un íntim lligam amb la necessitat comunicativa i expressiva de l’ésser humà. Les persones i els artistes fan ús de la pluralitat dels llenguatges artístics perquè aquests esdevinguin un altaveu de la seva mirada particular, de la seva veu crítica, de la seva visió estètica i de la seva crida col·lectiva.

El segle XXI, marcat indiscutiblement per la digitalització de la societat, ha implicat grans canvis en la manera de relacionar-nos, de comunicar-nos i d’expressar-nos. Aquests canvis també han afectat el món de l’art i la forma que tenim de crear-lo, produir-lo i consumir-lo. Les noves tecnologies i l’accés a aquestes democratitzen l’activitat creativa i també possibiliten a l’artista obrir una finestra al món per donar a conèixer la seva obra o proposta artística, explorant nous canals de connexió amb el seu públic potencial. En la complexa societat contemporània en la qual vivim, la línia entre artista i consumidor, creador i públic, queda desdibuixada. Tots som potencials creadors i tots hem de poder esdevenir consumidors crítics i responsables dotats d’una mirada estètica, reflexiva i fonamentada.

Per aquest motiu aquesta matèria persegueix l’objectiu de dotar l’alumnat dels coneixements i de la sensibilitat necessaris per conèixer, apreciar i expressar-se per mitjà dels diferents llenguatges artístics contemporanis: des del videoart, la fotografia, l’escultura, l’arquitectura, la pintura, el disseny passant per la música, la dansa, el teatre fins a arribar al cinema i a la performance.

Competències específiques

1, Apreciar la diversitat de corrents i manifestacions artístics contemporanis en el món de les arts plàstiques, escèniques i audiovisuals identificant-ne els trets principals i argumentant de forma crítica i reflexiva les potencialitats d’aquests llenguatges i d’aquestes manifestacions.


2. Descobrir les obres, propostes, artistes i col·lectius creadors més rellevants dels principals corrents artístics del món de l’escultura, la pintura, l’arquitectura, el videoart, la fotografia, el disseny, la música, la dansa, el teatre, el cinema i la performance per desenvolupar una mirada crítica i una estètica personal.


3. Desenvolupar habilitats de creació artística vinculades a alguns dels llenguatges artístics i als seus codis contemporanis per crear propostes artístiques com a via d’expressió i comunicació personal i col·lectiva que donin com a fruit produccions artístiques personals.


Criteris d'avaluació

  • Aquesta matèria s’estructura a partir de tres competències específiques que en garanteixen l’assoliment.

  • El professorat establirà els criteris d’avaluació per a cadascuna de les competències específiques i seleccionarà els sabers i els enfocaments metodològics que consideri més adequats en funció de les orientacions presentades en aquest mateix document.