Annex 1 Competències clau al batxillerat

Indicadors operatius de les competències clau per al batxillerat

A continuació, es defineixen cadascuna de les competències clau i s’enuncia el nivell d’assoliment dels indicadors operatius esperat al final del batxillerat.

És important assenyalar que l’assoliment de cadascuna de les competències clau contribueix a assolir totes les altres. No hi ha jerarquia entre elles, ni es pot establir una correspondència exclusiva amb una única matèria, sinó que totes es concreten en els aprenentatges de les diferents matèries i, alhora, s’assoleixen i es desenvolupen a partir dels aprenentatges que es produeixen en el conjunt d’aquestes matèries.

Competències Clau al batxillerat

El batxillerat té com a finalitat proporcionar a l’alumnat la formació, la maduresa intel·lectual i humana, els coneixements, les habilitats i les actituds que li ha de permetre desenvolupar funcions socials i incorporar-se a la vida activa amb responsabilitat i aptitud. Així mateix, ha de facilitar-li l’assoliment de les competències indispensables per al futur formatiu i professional, i capacitar-lo per a l’accés a l’educació superior.

Per complir aquestes finalitats, cal que aquesta etapa contribueixi a fer que l’alumnat progressi en el grau de desenvolupament de les competències que, d’acord amb el perfil competencial de sortida de l’alumnat al final de l’ensenyament bàsic, s’ha d’haver aconseguit en finalitzar l’educació secundària obligatòria. Les competències clau que es recullen en aquest perfil competencial de sortida són les següents:

  • Competència en comunicació lingüística.

  • Competència plurilingüe.

  • Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria.

  • Competència digital.

  • Competència personal, social i d'aprendre a aprendre.

  • Competència ciutadana.

  • Competència emprenedora.

  • Competència en consciència i expressió culturals.

Aquestes competències clau són l’adaptació al sistema educatiu espanyol de les establertes a la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 22 de maig de 2018 relativa a les competències clau per a l’aprenentatge permanent. Aquesta adaptació respon a la necessitat de vincular aquestes competències als reptes i desafiaments del segle XXI, així com al context de l’educació formal.

Atès que les competències clau s’assoleixen necessàriament de forma seqüencial i progressiva al llarg de tota la vida, cal adequar-les a aquest altre moment del desenvolupament personal, social i formatiu de l’alumnat que suposa el final del batxillerat. Conseqüentment, en aquest annex es defineixen per a cadascuna de les competències clau un conjunt d’indicadors operatius, que donen continuïtat, aprofundeixen i amplien els nivells d’assoliment previstos al final de l’ensenyament bàsic, per tal d’adaptar-los a les necessitats i finalitats d’aquesta etapa postobligatòria.

De la mateixa manera, en el disseny dels ensenyaments de les matèries de batxillerat es manté i s’adapta a les especificitats de l’etapa la necessària vinculació entre aquestes competències clau i els principals reptes i desafiaments globals del segle XXI que l’alumnat haurà d’afrontar. Aquesta vinculació continuarà donant sentit als aprenentatges i proporcionarà el punt de partida per afavorir situacions d’aprenentatge rellevants i significatives, tant per a l’alumnat com per al personal docent.

Amb caràcter general, s’ha d'entendre que la consecució de les competències i els objectius del batxillerat està vinculada a l’assoliment i el desenvolupament d’aquestes competències clau. Per això, els indicadors operatius de cadascuna de les competències clau constitueixen el marc referencial a partir del qual es concreten les competències específiques de les diferents matèries. Aquesta vinculació entre indicadors operatius i competències específiques propicia que de l’avaluació d’aquestes competències es pugui inferir el grau d’assoliment de les competències clau esperades al batxillerat i, per tant, la consecució de les competències i els objectius previstos per a l’etapa.