Literatura Dramàtica BATX

Competències específiques

1, Llegir obres de la literatura dramàtica o veure’n la posada en escena, atenent tant les relacions internes dels elements constitutius del gènere i les seves funcions en les obres com les relacions externes de les obres amb el seu context de producció i la seva inscripció en la tradició cultural, per eixamplar les possibilitats de gaudi de la literatura dramàtica.

Aquesta competència té la funció de desenvolupar habilitats d’interpretació que permetin l’accés a obres rellevants del patrimoni dramàtic, que facilitin la verbalització d’un judici de valor fonamentat sobre les lectures o les representacions dramàtiques, basat en la seva apreciació estètica, i que ajudi a construir un mapa cultural que conjugui els horitzons nacionals amb els europeus i universals i les obres teatrals amb altres manifestacions artístiques. La meta és aconseguir un gaudi conscient i elaborat al voltant del gènere teatral.

No es tracta, però, d’emprendre una història de la literatura dramàtica de pretensions enciclopèdiques, sinó de seleccionar un nombre reduït d’obres que seran objecte de lectura guiada i compartida a l’aula, i que aniran acompanyades d’un conjunt de textos i representacions que permetran tant la seva contextualització històrica i cultural com la seva inscripció a la tradició literària i escènica, l’accés a la història de les seves interpretacions i el diàleg amb altres formes artístiques clàssiques i contemporànies.

Així mateix, es desenvoluparà convenientment la lectura dramatitzada, col·lectiva i en veu alta, parant especial atenció a la configuració de situacions i escenes, emfasitzant les emocions i la intensitat de les paraules, en un procés d’aula amb constants al·lusions a la pràctica teatral i a les possibles situacions escèniques a partir del text.

2. Llegir o veure en escena de manera autònoma obres rellevants de la literatura dramàtica com a font de plaer i coneixement, seleccionar amb criteri propi i amb la consulta de recomanacions especialitzades aquelles que s’ajusten millor als gustos, interessos i necessitats personals, diversificar formes d’accés al fet teatral, i compartir experiències de lectura i com a públic de teatre per construir la pròpia identitat literària i gaudir-ne de la dimensió social.

Desenvolupar aquesta competència implica avançar en la consolidació de l’autonomia i la construcció de la identitat lectora, artística i cultural pròpia, essencial per a la pervivència de l’hàbit com a lector o lectora i públic escènic més enllà de la vida escolar, dedicant un temps periòdic i constant a la lectura individual i a la participació i al gaudi d’esdeveniments teatrals i de les arts escèniques en general, així com a la reflexió que permeti establir relacions entre els textos llegits i entre les diverses representacions i adaptacions a altres mitjans com el cinema o la televisió. La confluència del corpus propi de la modalitat de lectura guiada amb el de la modalitat de lectura autònoma, constituït en tots dos casos pels clàssics i per les obres rellevants de la literatura dramàtica de tots els temps, propicia la provisió de mapes de referència que permeten la construcció d’itineraris de progrés. L’apropiació d’habilitats d’interpretació capaces de vèncer les resistències que ofereixen obres i representacions teatrals de certa complexitat afavoreix el desenvolupament de criteris de selecció, imprescindibles en la formació de lectors i espectadors teatrals autònoms.

Això suposa ampliar les formes de gaudi, la diversitat i la complexitat dels textos apreciats que incloguin el contacte amb formes literàries actuals, així com amb pràctiques culturals emergents i d’altres com el cinema o la ficció en la televisió i la capacitat d’expressar l’experiència de recepció com a lectors o lectores o com a públic. Es tracta d’ampliar el bagatge de lectures teatrals i, així, enriquir les formes de llegir les obres per poder apreciar, progressivament, la seva proposta estètica, a més de poder ampliar els elements en què se sustenti la formulació de l’experiència per valorar-les, incloent-hi la identificació de la intertextualitat, així com la indagació i la lectura d’assaig relacionades amb les lectures i les representacions teatrals.

3. Establir vincles entre obres dramàtiques de diferents èpoques, contextos i llenguatges artístics, per constatar l’existència d’universals temàtics, de tipologies de personatges i de vies formals recurrents al llarg de la història, i reconèixer-ne i contrastar-ne semblances i diferències en funció dels respectius contextos de producció i de la interrelació entre literatura i societat.

Aquesta competència específica incideix en la importància de progressar, en el marc dels itineraris de lectures guiades establerts pel professorat, en l’aprehensió del funcionament del fenomen teatral, aprofundint en la noció de text teatral i en els elements de significació de la realització escènica i el sistema estilístic quan les obres són representades. Per a això, serà necessari sustentar l’aprenentatge en processos d’indagació i de construcció compartida de la interpretació de les obres, incloses l’anàlisi comparativa entre els textos dramàtics i les diverses posades en escena, i entenent les funcions i els efectes de les diferents convencions a partir de les quals es construeix el teatre.

Així mateix, la indagació, la investigació i la comparació constants entre diferents obres, de les seves posades en escena, adaptacions cinematogràfiques o altres representacions artístiques relacionades, hauran de conduir a la constatació de l’existència de temes, tòpics i personatges universals, i a la comprensió de la fluctuació històrica de recursos expressius i valors ètics i estètics: tot això configura l’art del teatre en general, i del gènere literari dramàtic en particular, com a artefacte ideològic determinant en la construcció dels imaginaris col·lectius.

Es tracta, en fi, de seleccionar, per a la lectura guiada i compartida a l’aula, algunes obres rellevants del patrimoni literari de gènere dramàtic —un patrimoni que ha d’incorporar l’obra de dones escriptores— en funció de la pertinència per mostrar elements rellevants de la construcció i del funcionament del teatre i de les relacions que estableixen amb altres textos i amb els valors ideològics i estètics del seu context de producció, com també de la capacitat d’il·luminar i explicar el nostre present.

4. Emprar les capacitats expressives i creatives necessàries, utilitzant els elements que configuren el gènere, així com diferents tècniques que componen l’acció dramàtica, el disseny de personatges i la configuració de situacions i escenes, per recrear o crear textos dramàtics i estimular la creativitat literària i artística.

L’ensenyament de l’escriptura teatral, potser menys atesa a l’aula davant d’altres gèneres literaris i també davant dels jocs de teatralització de textos ja escrits, té un potencial expressiu i creatiu per a la promoció d’un coneixement divers i vivencial de les arts escèniques, que contribueix de manera innegable al desenvolupament de persones autònomes, participatives, solidàries, creatives i amb cultura artística. L’escriptura dramàtica és molt adequada com a font d’aprenentatges lingüístics, literaris i comunicatius. A més, té l’avantatge de relacionar de manera molt explícita el llenguatge oral i l’escrit, de manera que promou la millora d’ambdues formes d’expressió. Finalment, la conflictivitat dramàtica subjacent al gènere teatral facilita l’expressió íntima i personal de les i els adolescents, ja sigui sobre el seu propi jo o sobre la seva visió del món.

Aquesta competència requereix, per tant, que l’escriptura dramàtica no sigui vista com un procés merament reproductiu o d’imitació d’una concepció determinada d’espectacles molt presents ja en el seu imaginari. Ben al contrari, ha de partir d’un coneixement tan sistemàtic com sigui possible —encara que en un nivell bàsic— de l’estructura de l’obra teatral en el seu doble vessant de text dramàtic i de representació escènica, a través de diferents textos i representacions vistos en els itineraris de la matèria. D’aquesta manera s’afavoreix una veritable recerca de noves possibilitats creatives, relacionant conceptes i identificant i modificant personatges, escenaris, ambients, conflictes, problemes i solucions al voltant de situacions d’experimentació dramàtica i propiciant sempre el desenvolupament de la pròpia intencionalitat creativa de l’alumnat.

5. Participar en la construcció d’un cànon literari dramàtic universal que integri la perspectiva d’experiència de les dones a través de la lectura d’obres teatrals d’escriptores o personatges femenins essencials i que superi els marcs de la cultura occidental per establir contrapunts d’interès, respecte i sensibilitat envers altres veus i desenvolupar el pensament crític pel que fa a la construcció discursiva del món i els seus imaginaris.

La sensibilitat contemporània i els estudis literaris recents coincideixen a assenyalar absències clamoroses en la construcció del cànon literari. Absents les dones, absents també les veus no occidentals, es fa inexcusable una reconstrucció del cànon que incorpori unes i altres, alhora que indagui en les causes d’aquesta exclusió. Si la literatura i l’art són agents determinants en la construcció dels imaginaris —la construcció social dels gèneres, la configuració d’un “nosaltres” davant “els altres”, o el traçat de models sentimentals i amorosos—, l’educació literària, en aquest cas al voltant del gènere dramàtic, ha d’incorporar habilitats de lectura, d’interpretació i de reapropiació de textos que desenvolupin una mirada distanciada i que afavoreixin una reflexió crítica sobre la construcció discursiva del món. Això permetrà reconèixer i descartar actituds inconscientment sexistes i etnocèntriques.

Amb aquesta finalitat, la selecció de les obres objecte de lectura compartida i dels fragments i de les representacions teatrals que s’hi associen, han d’incorporar mostres representatives d’un patrimoni autènticament universal, amb presència de dones escriptores, de personatges femenins destacables i d’obres no occidentals, alhora que el fil conductor d’algun d’aquests itineraris pot posar el focus precisament en aquests aspectes. La presentació d’un corpus de textos organitzats temàticament pretén afavorir aquestes propostes.

Criteris d'avaluació

  • 1.1 Explicar i argumentar la interpretació de les obres teatrals llegides o vistes com a espectador o espectadora a partir de l’anàlisi de les relacions internes dels seus elements constitutius amb el sentit de l’obra i de les relacions externes del text amb el context sociohistòric i amb la tradició literària, utilitzant un metallenguatge específic i incorporant judicis de valor vinculats a l’apreciació estètica de les obres.

  • 1.2 Llegir en veu alta i col·lectivament fragments i obres teatrals parant especial atenció en la configuració de situacions i escenes, emfasitzant les emocions, la intensitat de les paraules i els elements prosòdics, i demostrant motivació, interès i capacitat per a la implicació en tasques col·lectives amb autonomia.

  • 2.1 Elaborar una interpretació personal a partir de la lectura, el visionat o l’assistència a obres rellevants de la literatura dramàtica, que atengui aspectes temàtics, de gènere i subgènere, elements de l’estructura i l’estil i valors ètics i estètics de les obres i estableixi enllaços argumentats amb altres obres i altres experiències artístiques i culturals.

  • 2.2 Accedir a diverses manifestacions de la cultura literària dramàtica en el marc d’un itinerari lector personal que enriqueixi, de manera conscient i sistemàtica, la identitat lectora pròpia i com a públic teatral.

  • 2.3 Participar en converses literàries de manera que es comparteixin les pròpies experiències de lectura, de visionat o d’assistència teatral amb l’ajuda d’un metallenguatge específic.

  • 3.1 Comparar textos o fragments teatrals entre si o amb la seva posada en escena, l’adaptació cinematogràfica o altres representacions artístiques relacionades, argumentant oralment o per escrit els elements de semblança i contrast tant pel que fa a aspectes temàtics i de contingut com formals i expressius, i amb atenció als valors ètics i estètics de les obres.

  • 3.2 Desenvolupar projectes de recerca que donin lloc a una exposició oral, un assaig o una presentació multimodal al voltant d’una qüestió que estableixi vincles argumentats entre obres de la literatura dramàtica objecte de lectura guiada i les posades en escena o altres textos i manifestacions artístiques del passat i del present, en funció de temes, tòpics, estructures, personatges, llenguatge, recursos expressius i valors ètics i estètics, i que mostri la implicació i la resposta personal del lector o lectora a la lectura.

  • 3.3 Elaborar de manera individual o col·lectiva una exposició multimodal que situï els textos teatrals llegits al seu horitzó historicocultural i que ofereixi una panoràmica de conjunt sobre gèneres, estils i obres rellevants de la literatura dramàtica universal.

  • 4.1 Crear textos teatrals personals o col·lectius amb intenció literària i consciència d’estil, en diferents suports i amb ajuda d’altres llenguatges artístics i audiovisuals, a partir de la lectura d’obres o fragments teatrals significatius en què es facin servir les convencions formals del gènere, atenent especialment les dues seqüències textuals bàsiques (diàleg i acotacions) i el reflex dels elements de significació (espai i objectes escènics, il·luminació i so, disseny de personatges o codis interpretatius) en el text escrit.

  • 5.1 Realitzar un projecte de recerca sobre autores de rellevància, personatges femenins essencials, obres teatrals de contextos no occidentals o sobre qüestions temàtiques o formals que aportin una mirada diversa i crítica de la construcció dels imaginaris que proposa la tradició literària.

  • 5.2 Elaborar comentaris crítics o ressenyes de textos teatrals, ja siguin orals o escrits, participar en debats o taules rodones sobre lectures en les quals s’incorpori la perspectiva de gènere, es posi en qüestió la mirada etnocèntrica pròpia del cànon occidental, i qualsevol altre discurs predominant a la nostra societat que representi opressió sobre qualsevol minoria.

Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos en què es pot desenvolupar l’aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent. Per tal de facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, el professorat pot valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de la matèria, o de les diferents matèries coordinades en un àmbit, a partir de situacions.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, matèria o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos i circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds, amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges, la qual cosa modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant- se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers

Construcció guiada i compartida de la interpretació d’alguns textos rellevants de la literatura dramàtica inscrits en itineraris temàtics que estableixin relacions intertextuals entre obres i fragments de diferents gèneres, èpoques, contextos culturals i codis artístics, com també amb els contextos de producció respectius, d’acord amb els eixos i les estratègies següents:

L’art teatral:

  • El text teatral. Anàlisi, contrast i valoració del llibret a partir de la comprensió dels seus elements: actes, quadres i escenes; diàleg, monòleg i apart; didascàlies i acotacions; drammatis personnae.

  • Anàlisi, contrast i valoració de l’estructura interna de l’acció, a partir d’elements com ara conflicte, situació i personatges; construcció dramàtica i postdramàtica; llenguatge i estil.

  • El personatge teatral. Anàlisi, contrast i valoració de la caracterització del personatge dramàtic, mitjançant l’estudi de plànols, funcions, personatge i acció, jerarquia, significat.

  • Anàlisi, contrast i valoració dels models, tipologies i evolució del personatge teatral des dels seus orígens fins a la crisi del personatge en el teatre modern.

  • La realització escènica i el sistema estilístic. Anàlisi, contrast i valoració de l’espai escenicoescenogràfic i objecte escènic; del disseny del personatge: vestuari, màscara i maquillatge; de l’espai sonor, disseny d’il·luminació i recursos audiovisuals, i del treball actoral i els codis interpretatius, a partir de l’observació, l’estudi i l’experimentació.

  • Indagació sobre la recepció teatral mitjançant la relació amb el públic. Catarsi, estranyament i participació.

Temes i formes de la literatura dramàtica:

  • Anàlisi, contrast i valoració del teatre biogràfic, des de la construcció del subjecte teatral a la indagació dels grans interrogants de la condició humana: identitat, amor, dolor, mort, etc., i també del teatre autobiogràfic, a partir de la intimitat, el testimoniatge i l’autoreferencialitat.

  • Anàlisi, contrast i valoració dels gèneres teatrals mitjançant l’estudi i l’experimentació de la tragèdia: l’ésser humà, el destí i l’ètica; el drama: llibertat individual i convencions socials, i la comèdia: humor complaent, humor crític.

  • Anàlisi, contrast i valoració de mitologies i cosmogonies mitjançant el teatre mític i religiós de diferents tradicions; de la representació del món a partir dels realismes, el teatre com a escola o crítica de costums; del teatre compromès, a partir del teatre polític, el teatre document, el teatre èpic, etc.

  • Indagació al voltant de com imaginem el món per mitjà de la comèdia de màgia, el simbolisme, les avantguardes, el teatre postdramàtic, etc.

  • Anàlisi, contrast i valoració de la metaficció teatral.

Aplicació d’estratègies d’anàlisi, interpretació i creació de textos teatrals en obres de teatre que tenen com a motiu principal el teatre mateix:

  • Participació en la construcció compartida de la interpretació de les obres dramàtiques a través de discussions o converses literàries.

  • Relació i contrast entre els elements constitutius del gènere dramàtic i la construcció del sentit de l’obra a partir de l’observació i de l’experimentació dels efectes en la recepció dels seus recursos expressius i en la interacció amb el públic.

  • Utilització d’informació sociohistòrica, cultural i artística per construir la interpretació de les obres i comprendre el lloc que ocupen en la tradició literària.

  • Establiment d’enllaços intertextuals entre obres i altres manifestacions artístiques segons temes, tòpics, estructures i llenguatges, i els elements de continuïtat i ruptura.

  • Indagació entorn del funcionament del teatre com a artefacte ideològic determinant en la construcció dels imaginaris socials, fent especial èmfasi en la perspectiva de gènere.

  • Expressió argumentada de la interpretació d’obres i fragments dramàtics, integrant-ne els diferents aspectes analitzats i atenent els seus valors culturals, ètics i estètics, amb especial atenció a la ressenya teatral.

  • Lectura expressiva i dramatització dels textos atenent els processos de comprensió i d’oralització implicats, i els trets essencials de la interpretació teatral.

  • Creació de textos teatrals a partir de l’apropiació de les convencions del llenguatge literari i pel que fa a models donats (imitació, transformació, continuació, etc.).


Recepció autònoma d’obres rellevants de la literatura dramàtica i participació en converses literàries i en intercanvis de recomanacions lectores desenvolupant les estratègies següents:

  • Selecció de les obres de manera autònoma i amb l’ajuda de recomanacions especialitzades.

  • Participació activa en el circuit literari, lector i teatral en un context presencial i digital.

  • Definició i argumentació dels gustos dramàtics personals, diversificant el corpus llegit o vist com a espectador o espectadora i atenent els circuits culturals del teatre.

  • Expressió de l’experiència lectora o com a públic, utilitzant un metallenguatge específic, i elaboració d’una interpretació personal que atengui aspectes temàtics i estructurals, de realització escènica i de sistema estilístic.

  • Mobilització de la pròpia experiència personal, lectora i teatral per establir vincles de manera argumentada entre l’obra llegida o observada i aspectes actuals, com també amb altres textos i manifestacions artístiques, incloses pràctiques culturals emergents.

  • Recomanació argumentada de les lectures i posades en escena en suports variats, atenent aspectes temàtics, formals i intertextuals.