Disposicions addicionals, transitòries i derogatòries BÀSICA

Disposició addicional primera: Educació de persones adultes

  1. Les persones adultes que vulguin adquirir les competències i els sabers corresponents a l'educació secundària obligatòria han de disposar d'una oferta ajustada a les seves condicions i necessitats, que es pugui fer de forma presencial, semipresencial o a distància.

  2. Per tal que l'alumnat adquireixi una visió integrada del saber que li permeti desenvolupar les competències i afrontar amb èxit els principals reptes i desafiaments globals del segle XXI, els ensenyaments d'aquesta etapa s'organitzen de forma modular en tres àmbits i dos nivells en cadascun d'ells:

a) Àmbit de comunicació, en el qual s'integren els ensenyaments mínims recollits a l'annex 3 referits a les matèries Aranès i Literatura a l'Aran, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Catalana i Literatura, i Llengua Estrangera.

b) Àmbit social, en el qual s'integren els ensenyaments mínims recollits a l'annex 3 relacionats amb les matèries Ciències Socials: Geografia i Història i Educació en Valors Cívics i Ètics.

c) Àmbit cientificotecnològic, en el qual s'integren els ensenyaments mínims recollits a l'annex 3 relacionats amb les matèries Física i Química, Biologia i Geologia, Matemàtiques, i Tecnologia i Digitalització.

  1. L'organització d'aquests ensenyaments ha de permetre que es puguin fer en dos cursos.

  2. La superació d'algun dels nivells corresponents a cadascun dels tres àmbits a què fa referència l'apartat segon té validesa a tot l'Estat.

  3. La superació de tots els àmbits dona dret a l'obtenció del títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria. Així mateix, l'equip docent pot proposar per a l'expedició del títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria aquelles persones que, tot i no haver superat algun dels àmbits, es consideri que han aconseguit globalment els objectius generals de la formació bàsica de les persones adultes. En aquesta decisió s'han de tenir en compte les possibilitats formatives i d'inclusió en l'activitat acadèmica i laboral de cada alumne o alumna.

  4. El departament competent en matèria educativa ha d'organitzar periòdicament proves perquè les persones majors de divuit anys, o que els compleixen l'any de realització de les proves, puguin obtenir directament el títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria, sempre que hagin assolit les competències segons els criteris d'avaluació establerts en aquest Decret. Aquestes proves, que han de disposar de les mesures d'accessibilitat universal i els ajustaments que necessiti tot l'alumnat amb necessitats educatives especials, s'han d'organitzar basant-se en els tres àmbits de coneixement.

Disposició addicional segona L'ensenyament de religió

  1. El pare, mare o tutor o tutora legal de l'alumnat menor d'edat ha de poder manifestar, a l'inici de curs, la seva voluntat que l'alumne o alumna rebi ensenyaments de religió o no.

  2. Els centres educatius han de disposar les mesures organitzatives perquè els i les alumnes, els pares, mares o tutors o tutores legals dels quals no hagin optat perquè aquests i aquestes alumnes cursin ensenyaments de religió, rebin la deguda atenció educativa, d'acord amb les orientacions que facilitarà el departament competent en matèria educativa.

  3. Els centres educatius han de programar l'atenció a l'alumnat que no ha optat per cursar ensenyaments de religió. Preferentment s'han de planificar i programar activitats educatives que desenvolupin la reflexió sobre la riquesa del bagatge intel·lectual heretat i la transmissió de les bases del patrimoni cultural de la nostra societat. Aquestes activitats han de poder preparar l'alumnat per conviure en una societat diversa i per participar en un món democràtic, amb el ple exercici de la llibertat ideològica comprensiva de totes les opcions que suscita la vida personal i social amb la dignitat de la persona i els seus drets inviolables.

En tot cas, s'ha d'incidir en el desenvolupament de les capacitats de l'alumnat i en el seu desenvolupament personal, social i ciutadà, si el centre així ho considera, i les activitats proposades s'han de centrar en els aspectes més transversals del currículum, afavorint la interdisciplinarietat i la connexió entre els diferents sabers.

Les activitats a què es refereix aquest apartat en cap cas han de comportar l'aprenentatge de continguts curriculars associats al coneixement del fet religiós ni a qualsevol àrea o matèria de les diferents etapes, ni han de ser qualificades.

  1. La determinació del currículum dels ensenyaments de les diferents confessions religioses amb què l'Estat ha subscrit acords de cooperació en matèria educativa és competència de les autoritats religioses corresponents.

  2. L'avaluació dels ensenyaments de les diferents confessions religioses amb què l'Estat hagi subscrit acords de cooperació o amb què hi hagi subscrits convenis internacionals, s'ha d'ajustar al que estableixen aquests acords i convenis, entenent que l'avaluació s'ha de fer en els mateixos termes i amb els mateixos efectes que les altres àrees i matèries.

  3. Per tal de garantir el principi d'igualtat i la lliure concurrència, les qualificacions que s'hagin obtingut en l'avaluació dels ensenyaments de religió no computen en les convocatòries en les quals hagin d'entrar en concurrència els expedients acadèmics, ni a l'efecte d'admissió dels i les alumnes per fer una selecció entre els i les sol·licitants.

  4. La dedicació horària de l'ensenyament de religió està establerta a l'annex 7.

Disposició addicional tercera Adaptació de les programacions didàctiques

Els centres educatius disposen de tres cursos escolars a partir de l'inici del curs escolar 2022-2023 per modificar, adaptar i actualitzar les programacions didàctiques, de conformitat amb l'establert en aquest Decret. L'administració educativa ha d'acompanyar els centres educatius en l'elaboració i el desenvolupament de les programacions.

Disposició addicional quarta Documents oficials d'avaluació

El departament competent en matèria educativa elabora i posa a disposició dels centres educatius els documents oficials d'avaluació de l'educació primària i de l'educació secundària obligatòria.

Disposició transitòria Règim transitori

El Decret 119/2015, de 23 de juny, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària i el Decret 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria són aplicables fins a la implantació del calendari d'aplicació dels ensenyaments de l'educació bàsica.

Disposició derogatòria Derogació normativa

Es deroguen el Decret 119/2015, de 23 de juny, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària i el Decret 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria.

Disposició final primera: Calendari d'aplicació

Els ensenyaments de l'educació bàsica s'han d'implantar d'acord amb el calendari següent:

  • L'any acadèmic 2022-2023 s'implantarà la nova ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica en els cursos primer, tercer i cinquè de l'etapa d'educació primària, i en els cursos primer i tercer de l'educació secundària obligatòria i en els cicles formatius de grau de bàsic.

  • L'any acadèmic 2023-2024 s'implantarà la nova ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica en els cursos segon, quart i sisè de l'etapa d'educació primària, i en els cursos segon i quart de l'educació secundària obligatòria.

Disposició final segona: Autoritzacions

S'autoritza la persona titular del Departament d'Educació per dictar les disposicions que siguin necessàries per aplicar el que disposa aquest Decret.

Disposició final tercera: Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 27 de setembre de 2022

  • Pere Aragonès i Garcia, President de la Generalitat de Catalunya

  • Josep Gonzàlez Cambray, Conseller d'Educació