Educació Plàstica, Visual i Audiovisual de primer a tercer

Expressió Artística de quart

Competències específiques

1, Descobrir les manifestacions artístiques contemporànies i del patrimoni cultural, interessant-se per la realitat patrimonial com a part de la pròpia cultura, per reconèixer-les com a testimoni del pensament i com a font d’aprenentatge, prenent consciència de la necessitat de conservar-les.

L’expressió artística en totes les seves formes és un element clau per entendre la cultura de diverses èpoques de la història de la humanitat. A través de l’expressió artística, l’ésser humà es defineix i expressa la seva visió sobre la societat en què està immers.

Una mirada sobre l’art revela la multiplicitat de punts de vista sobre tota mena d’aspectes i com han canviat al llarg de la història, fomenta la tolerància cap als altres i ajuda a entendre que hi ha moltes maneres de pensar i com han evolucionat al llarg del temps.

Per això, és fonamental contextualitzar les produccions artístiques a fi de valorar-les adequadament i entendre la importància de preservar el patrimoni artístic.

El coneixement de les manifestacions artístiques contemporànies, la reflexió crítica sobre els seus referents i l’observació de la seva presència en l’entorn proper és crucial per a la comprensió de la seva societat i la construcció d’una identitat pròpia.

Aquesta competència implica ser capaç d’expressar opinions argumentades i d’emetre judicis sobre les produccions artístiques, des del coneixement i l’apreciació d’una manera respectuosa.

El professorat ha de seleccionar un ampli ventall d’exemples per analitzar-los des de diferents perspectives, pel que fa a l’estil, el context, la funció, el missatge, la tipologia i l’origen, per descobrir semblances i diferències amb altres societats i cultures, tenint en compte la perspectiva de gènere, i que per la seva temàtica convidin a reflexionar sobre la igualtat i l’equitat, tenint en compte la inclusió d’obres fetes per dones. Caldrà introduir l’alumnat en la cerca i selecció d’informació, a través de diverses fonts.

2. Analitzar produccions artístiques, pròpies i alienes, argumentant opinions amb respecte i sentit crític, per construir una cultura artística àmplia, gaudir i generar nous coneixements.

Les produccions artístiques, visuals i audiovisuals estan més presents que mai a la nostra societat. Els desenvolupaments tecnològics han obert altres canals en l’ús de les imatges. Per això és imprescindible entendre’n la complexitat i diversitat, per desenvolupar una visió del món reflexiva i sense prejudicis. El coneixement de les obres i dels seus significats contribuirà a la creació d’un imaginari propi i un discurs crític, que revertirà en les seves creacions.

Aquesta competència implica ser capaç d’analitzar i explicar les produccions pròpies o alienes en l’àmbit de la creació artística. L’activitat analítica és un exercici d’observació profunda, que ha de permetre reconèixer, identificar i descriure els elements presents en cada producció, i les interrelacions que s’estableixen i que donen sentit a les produccions artístiques en el seu context i la seva funció.


Al mateix temps, l’intercanvi d’experiències amb els seus iguals ha de servir perquè l’alumnat ampliï els seus horitzons i construeixi un judici crític i autocrític respectuós. El diàleg obert sobre les dificultats sorgides durant el procés creatiu en les fases que el componen, i la valoració del resultat final, afavoreix que se superin prejudicis en la percepció de les produccions artístiques i culturals.

3. Representar idees, formes i emocions, utilitzant els llenguatges, les tècniques i els mitjans propis de l’àmbit, a través de processos analítics i creatius, per desenvolupar la imaginació, la comunicació i l’autoconfiança.

La realització d’una producció artística és el resultat d’un procés complex que implica la reflexió sobre la realitat, la capacitat de comunicar pensaments i sentiments, i el coneixement dels llenguatges dels mitjans d’expressió. En els diferents àmbits de les arts plàstiques i en altres disciplines tècniques, la interacció amb la realitat és fonamental: en el disseny, l’arquitectura, l’enginyeria, la fotografia, el cinema, el videoart, les arts plàstiques i performatives, entre d’altres. L’observació de l’entorn és bàsica per poder prendre decisions sobre els elements sensibles i significatius que volem interpretar i representar.

Molts processos creatius es desencadenen per l’observació i l’anàlisi de la realitat material o immaterial que ens envolta: objectes, sons, espais, entorns, situacions, impressions, accions, persones, conflictes... tot això pot constituir material de treball per a la realització d’una producció artística. Aquestes idees s’han de representar mitjançant diverses tècniques i sistemes de representació per generar formes bidimensionals, a l’espai, estàtiques o en moviment.

Per tant, aquesta competència és una eina valuosa en el procés creatiu, que inclou diverses capacitats: anàlisi, síntesi i interpretació de la realitat observada, representació i comunicació d’idees, i habilitats tecnològiques que han de permetre la creació de produccions artístiques.

4. Connectar idees i coneixements, aplicant-los, donant nous sentits, en projectes artístics de contextos diversos per fomentar una mirada creativa multidimensional.

Al llarg del procés creatiu, és fonamental establir tota mena de connexions, per tal de generar noves idees i utilitzar tots els coneixements i habilitats en la realització de les propostes.

La transferència de llenguatges entre diferents disciplines artístiques n’és un exemple.

D’altra banda, en el desenvolupament d’un projecte, l’alumnat ha de recórrer a recursos, idees, conceptes, processos, eines, de qualsevol àmbit de coneixement, aplicant-los a noves situacions i amb altres finalitats.

En els processos d’ideació i mitjançant diverses tècniques, es desenvolupa aquesta habilitat tan necessària en el desenvolupament de la creativitat.

5. Explorar tècniques, mitjans i recursos dels llenguatges artístics, a través de l’experimentació i la recerca, amb perseverança i entenent l’error com una oportunitat per aprendre, per aplicar-los en el disseny i la realització d’un projecte artístic.

En la creació de produccions artístiques, les tècniques i els llenguatges utilitzats són pràcticament infinits i els resultats són tan variats com la creativitat humana. És important que l’alumnat assimili aquesta pluralitat, observant la presència de la imatge en tota mena de contextos i amb finalitats diverses en la societat actual. En aquest sentit, sembla necessari identificar i diferenciar els mitjans de producció d’imatges i els diferents resultats que aporten.

L’experimentació és essencial per als processos creatius en tots els àmbits. En les disciplines artístiques la capacitat d’explorar a través de l’experimentació, significa poder posar a prova coneixements i habilitats.

Aquest procés és rellevant en la fase d’ideació o planificació de qualsevol producció artística, en què cal explorar els elements dels llenguatges propis, les formes, les tècniques i les estructures, amb l’ajuda d’eines que s’adaptin a les nostres intencions formals i comunicatives.

Aquesta competència implica explorar com aplicar, adaptar, modificar, barrejar i fer interactuar els recursos de diferents maneres, sense prejutjar, incorporant l’error amb naturalitat per continuar explorant, i comporta la capacitat de prendre decisions en el mateix procés, fruit de la reflexió, així com analitzar i valorar els resultats obtinguts per incorporar-los a una producció o altres accions posteriors.

6. Realitzar projectes, disciplinaris o transdisciplinaris, personals o col·lectius, a partir de situacions i establint connexions amb la realitat propera, amb implicació i compromís, per comunicar, reflexionar i resoldre problemes.

Desenvolupar projectes artístics comporta iniciar un procés de reflexió i indagació sobre un tema d’interès, definint i organitzant un pla de treball amb metodologies i eines pròpies de l’àmbit artístic i d’altres àmbits per arribar a fer una producció i a obtenir unes conclusions finals. L’avaluació i la presa de decisions, al llarg del procés i en els resultats finals, són fonamentals per a l’aprenentatge i la retroalimentació.

Per la seva complexitat, en la realització d’un projecte es posen en pràctica competències i sabers del mateix àmbit, i d’altres camps del coneixement, amb la interrelació complexa entre els elements que concorren en el seu disseny i producció.

El punt de partida pot ser proposat pel professorat o pot sorgir a partir de preguntes platejades per l’alumnat, generant una situació d’aprenentatge que articula diversos aspectes derivats de temes d’actualitat, d’interès social i cultural o propers a l’entorn, i fomentant la implicació personal i el diàleg.

Criteris d'avaluació Educació Plàstica, Visual i Audiovisual (1r a 3r)

  • 1.1 Identificar els valors estilístics, històrics i socials, de diferents produccions artístiques, visuals i audiovisuals, així com la seva funció i finalitat, mitjançant estratègies guiades de cerca d’informació, incloses les digitals, descrivint-les de forma oral, escrita o visual, incorporant la perspectiva de gènere i la interculturalitat.

  • 1.2 Valorar la importància de conservar el patrimoni cultural i artístic, a través del coneixement i l’anàlisi de les produccions artístiques, de diferents societats i cultures, relacionant-les amb la pròpia identitat cultural.

  • 1.3 Observar i reflexionar sobre la presència de la imatge, el disseny i l’art en l’entorn, i la seva finalitat, amb una actitud oberta, reconeixent les oportunitats professionals que se’n deriven i la seva importància en la societat.

  • 1.4 Seleccionar amb sentit crític produccions culturals i artístiques contemporànies del seu interès, com a referència en les seves creacions, construint la seva pròpia identitat cultural.

  • 2.1 Descriure amb curiositat i respecte produccions d’art i disseny, incloses les contemporànies, detectant els elements clau que les integren, mitjançant l’observació reflexiva i utilitzant el vocabulari adequat.

  • 2.2 Relacionar aspectes formals, estètics, simbòlics, constructius, tècnics, expressius i comunicatius de diverses produccions artístiques, amb el seu context, funció i finalitat.

  • 2.3 Opinar sobre les produccions pròpies i alienes, valorant-ne el procés i el resultat, fent propostes de millora de manera argumentada.

  • 2.4 Valorar el potencial creatiu de l’art, compartint experiències i emocions, expressant obertament l’opinió personal.

  • 3.1 Comunicar idees i emocions, amb creativitat i sensibilitat, a partir de l’observació de l’entorn i la societat, les manifestacions culturals contemporànies i el patrimoni cultural, i els recursos del seu imaginari, en la representació visual.

  • 3.2 Utilitzar recursos expressius, tècnics, comunicatius, simbòlics — aplicant, si escau, convencions—, adequats a la situació comunicativa i a la seva finalitat, en la representació d’idees, formes i emocions.

  • 3.3 Imaginar i comunicar propostes, a través d’esbossos, esquemes, diagrames, dibuixos, guions il·lustrats, croquis, plànols i d’altres, amb qualsevol eina, incloses les eines tecnològiques i les digitals.

  • 4.1 Transferir coneixements de qualsevol àmbit a la producció artística.

  • 4.2 Utilitzar missatges, mitjans i processos, de diferents disciplines artístiques, en les seves pròpies produccions, de manera oberta i creativa.

  • 5.1 Identificar les característiques de cada llenguatge artístic i els seus diferents processos en funció del context i del progrés tecnològic, mostrant eficàcia en la recerca d’informació.

  • 5.2 Experimentar amb tècniques i mitjans, inclosos els digitals, i recursos dels llenguatges artístics, de manera guiada, analitzant i valorant els resultats de l’experimentació.

  • 5.3 Aplicar diferents tècniques, mitjans, recursos i convencions, en funció dels requeriments i la intenció del missatge i del projecte a dur a terme.

  • 6.1 Donar resposta a plantejaments diversos de manera guiada, analitzant la proposta de treball, documentant-se i utilitzant recursos adequats a les necessitats i la finalitat comunicativa del projecte.

  • 6.2 Organitzar un projecte de manera individual o col·laborativa, seguint un mètode de treball, fent valoracions per prendre decisions al llarg del seu desenvolupament.

  • 6.3 Compartir idees i imaginari, amb altres camps del coneixement, en l’elaboració de projectes artístics interdisciplinaris i col·laboratius.

  • 6.4 Expressar respectuosament opinions i reflexions raonades, per arribar a un consens a través del diàleg en la realització d’un projecte.

Criteris d'avaluació Expressió Artística (4t)

  • 1.1 Explicar amb respecte els valors estilístics, històrics i socials de diferents produccions artístiques, visuals i audiovisuals, incloses les contemporànies, així com la seva funció i finalitat, mitjançant la recerca autònoma d’informació en diferents fonts, analitzant les diferències i incorporant la perspectiva de gènere i la interculturalitat.

  • 1.2 Valorar la importància de conservar el patrimoni cultural i artístic, a través del coneixement i l’anàlisi de les produccions artístiques, de diferents societats i cultures, relacionant-les amb la pròpia identitat cultural.

  • 1.3 Reflexionar sobre la presència del disseny, la imatge i l’art en el propi entorn, i la seva finalitat, compartint conclusions sobre les oportunitats professionals que se’n deriven, amb una actitud oberta i interès per conèixer la seva importància en la societat.

  • 1.4 Seleccionar amb sentit crític produccions culturals i artístiques contemporànies del seu interès, com a font d’inspiració en les seves creacions, adequades a la proposta a realitzar, construint-se una identitat cultural pròpia.

  • 2.1 Descriure respectuosament produccions d’art i disseny, incloses les contemporànies, explicant els aspectes formals, els recursos expressius i tècnics utilitzats, establint relacions amb el missatge que transmeten, el context i la funció de manera argumentada.

  • 2.2 Reconèixer la multiplicitat de solucions expressives i tècniques que ofereixen produccions artístiques diverses, per comunicar idees afins.

  • 2.3 Avaluar les produccions pròpies i alienes, reflexionant sobre el procés i el resultat i analitzant-los, justificant propostes alternatives i de millora.

  • 2.4 Valorar el potencial creatiu de l’art, a través de l’anàlisi crítica i el debat constructiu, comprenent els canvis que s’han produït al llarg de la història en les tendències artístiques.

  • 3.1 Comunicar idees i emocions, amb creativitat i sensibilitat, reflexionant sobre la societat i l’entorn, les manifestacions culturals contemporànies i el patrimoni cultural i els recursos del seu imaginari, en la representació visual.

  • 3.2 Utilitzar recursos expressius, tècnics, comunicatius, simbòlics, aplicant, si escau, convencions de manera rigorosa, adequats a la situació comunicativa i a la seva finalitat, en la representació d’idees, formes i emocions.

  • 3.3 Imaginar i comunicar propostes, a través d’esbossos, esquemes, diagrames, dibuixos, guions il·lustrats, croquis, plànols i d’altres, amb qualsevol eina, incloses les tecnològiques i les digitals.

  • 4.1 Transferir coneixements de qualsevol àmbit a la producció artística.

  • 4.2 Utilitzar missatges, mitjans i processos, de diferents disciplines artístiques, en les seves pròpies produccions, de manera oberta i creativa.

  • 5.1 Diferenciar els trets de cada llenguatge artístic i els seus processos en funció del context i de progrés tecnològic, mostrant autonomia i eficàcia en la investigació i la recerca d’informació.

  • 5.2 Experimentar amb tècniques i mitjans, inclosos els digitals, i recursos dels llenguatges artístics, de manera autònoma i amb un objectiu prefixat, analitzant i avaluant els resultats de l’experimentació.

  • 5.3 Experimentar, triar i aplicar diferents tècniques, mitjans, recursos i convencions, en funció dels requeriments i la intenció del missatge i del projecte a dur a terme.

  • 6.1 Donar resposta a plantejaments diversos de forma autònoma, analitzant la proposta de treball, documentant-se i utilitzant recursos adequats a les necessitats i la finalitat comunicativa del projecte.

  • 6.2 Organitzar un projecte de manera individual o col·laborativa, seguint un mètode de treball propi, fent valoracions per prendre decisions al llarg del seu desenvolupament.

  • 6.3 Compartir idees, missatges, imaginari i objectius, amb altres camps del coneixement, en l’elaboració de projectes artístics interdisciplinaris i col·laboratius.

  • 6.4 Expressar respectuosament opinions i reflexions raonades, per arribar a un consens a través del diàleg en la realització d’un projecte.

Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos on es pot desenvolupar el seu aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent.

Per tal de facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, el professorat pot valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de la matèria, o de les diferents matèries coordinades en un àmbit, a partir de situacions.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, matèria o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos, circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges. Això modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o de les matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant-se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers d'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, Cursos de 1r a 3r

Elements del llenguatge visual. Experimentació i possibilitats comunicatives

- Identificació dels elements configuratius del llenguatge visual i audiovisual, les seves possibilitats constructives, expressives i comunicatives, en contextos reals, com l’entorn, els mitjans de comunicació, Internet, entre d’altres.

- Descobriment de tècniques, procediments i processos, a través de l’assaig i l’experimentació amb diferents materials, eines i dispositius, inclosos els digitals.

- Anàlisi dels principis de la percepció visual a partir de l’observació directa de fenòmens visuals i d’imatges de diferents tipologies, funcions i finalitats, contrastant diverses fonts d’informació.

- Reconeixement d’estratègies compositives, considerant la seva finalitat comunicativa, a través de la comparació de produccions artístiques diverses, en el pla, l’espai i el temps.


Creació artística. Tècniques, procediments i processos

- Aplicació de processos creatius guiats, establint connexions entre conceptes, idees i imatges, a través de l’experimentació i de la realització d’esbossos i assajos, en la ideació de les propostes.

- Comunicació a través del llenguatge visual i audiovisual, amb diferents suports i mitjans, i mitjançant l’ús de diverses estratègies, recursos i tecnologies, en la creació artística.

- Descobriment i seguiment de les etapes de treball, a través de l’anàlisi, la documentació, la tria de tècniques i materials, la realització d’esbossos, la valoració i la presa de decisions, en el desenvolupament d’un projecte.

- Aplicació de la geometria plana i descriptiva, a través de la realització de projectes, en la

representació d’idees i la resolució de problemes simples.


Manifestacions artístiques contemporànies i del patrimoni cultural. Anàlisi i apreciació estètica

- Valoració del patrimoni cultural, incorporant la perspectiva de gènere i la diversitat cultural i social, a través de l’anàlisi, la interpretació i la lectura de manifestacions artístiques contemporànies, locals i de la història.

- Identificació de les característiques estilístiques, el context i la funció de les produccions artístiques al llarg de la història i en l’actualitat, aplicant estratègies de recerca d’informació en fonts diverses, inclosa la d’Internet.

- Lectura de missatges visuals en els mitjans de comunicació, Internet, les xarxes socials i l’entorn, a través de la reflexió crítica sobre la seva funció i els possibles significats.

- Desenvolupament del pensament ètic i responsable en relació amb la propietat intel·lectual i cultural.


Sabers d'Expressió Artística, Matèria optativa de 4t

Elements del llenguatge visual. Experimentació i possibilitats comunicatives

- Ús del llenguatge visual i audiovisual i aplicació dels principis de la percepció en la creació de produccions artístiques diverses, en el pla, l’espai i el temps.

- Aplicació d’estratègies d’experimentació conceptual o tècnica, amb diferents finalitats, en el procés de creació.

- Ús de tècniques i procediments, digitals o manuals, amb diverses finalitats comunicatives: expressiva, persuasiva, metafòrica, crítica, descriptiva, narrativa, documental, en la creació de projectes individuals i col·lectius.

- Descobriment dels recursos expressius, gestuals, narratius, tècnics, tecnològics i comunicatius dels llenguatges artístics, en l’anàlisi i contextualització d’obres d’art, el disseny i la publicitat.


Creació artística. Tècniques, procediments i processos

- Aplicació de processos creatius, establint connexions entre conceptes, idees i imatges, a través de l’experimentació i de la realització d’esbossos i assajos, en la ideació de les propostes.

- Desenvolupament de projectes dels àmbits de l’art, la publicitat i els diferents camps del disseny, introduint el concepte de disseny inclusiu, a través del seguiment del procés projectual.

- Representacions de formes bidimensionals i tridimensionals, de forma manual i amb programari informàtic, aplicant la geometria i els sistemes de representació, en el desenvolupament d’un projecte.

- Integració del concepte de sostenibilitat, a través de la utilització de materials reciclats, naturals i productes ecològics en la pràctica artística.

Manifestacions artístiques contemporànies i del patrimoni cultural. Anàlisi i apreciació estètica

- Valoració del patrimoni cultural, incorporant la perspectiva de gènere i la diversitat cultural i social, a través de l’anàlisi de manifestacions artístiques contemporànies, locals i de la història.

- Anàlisi de recursos formals, tècnics, literaris i persuasius, i la seva relació amb la funció i la finalitat, a partir de l’observació, la classificació i la comparació de produccions dels àmbits de la publicitat, l’art i el disseny.

- Detecció de la publicitat subliminal i reflexió crítica sobre els estereotips en la societat de consum i el consum responsable, en l’anàlisi de la publicitat i el disseny.

- Desenvolupament del pensament ètic i responsable en relació amb la propietat intel·lectual i cultural.