Història de la Filosofia BATX

Competències específiques

1, Avaluar els arguments atenent el seu context històric, social i cultural, identificant les influències que els sustenten i la seva repercussió en la història de la filosofia per descobrir la naturalesa dels seus possibles dogmatismes i fal·làcies.

Argumentar consisteix a presentar els pros i els contres d’una proposició, una idea o una tesi i arribar a una conclusió. Aquesta competència pretén capacitar l’alumnat per pensar amb lògica, més significativament, amb profunditat, a partir dels recursos propis del discurs i la pràctica filosòfica i l’anàlisi de les idees dels principals filòsofs i filòsofes.

El desenvolupament d’aquesta competència dona a l’alumnat les eines per posar llum al procés de pensament i descobrir la lògica interna dels pensaments que s’han produït al llarg de la història de la filosofia, i introduir la crítica com a element essencial per pensar: identificar prejudicis, distingir el que és important del que és accessori, conceptualitzar, qüestionar marcs conceptuals, detectar errors en l’argumentació, etc., ajuda l’alumnat a construir un pensament propi, amb arguments que li permeten qüestionar el que pensa. També els capacita per anticipar les pròpies accions per mitjà de la reflexió i la crítica com un element previ a la presa de decisions; per tant, el desenvolupament d’aquesta competència és la condició per poder abordar la competència 5 (avaluar de manera global, sistèmica i transdisciplinària problemes ètics i polítics fonamentals i d’actualitat analitzant-los filosòficament per poder tractar-los de manera creativa i prendre una posició).

Aquesta competència també es relaciona estretament amb la competència 3 d’aquesta matèria (reconèixer i aplicar les normes de l’argumentació i del diàleg filosòfic, en diferents suports i activitats, per expressar-se amb rigor argumentatiu i desenvolupar el diàleg respectuós i constructiu amb els altres), i amb la competència clau en comunicació lingüística. També es relaciona amb la competència clau STEM, en l’aspecte de construir, expressar i contrastar argumentacions per justificar i validar les afirmacions que es fan en ciències. I està especialment vinculada amb la competència clau personal, social i d’aprendre a aprendre, ja que les eines de la filosofia ens ajuden a reflexionar sobre el propi procés de pensament, cosa que facilita la metacognició (prendre consciència dels processos mentals que intervenen en l’aprenentatge per poder-los autoregular).

2. Interpretar i comunicar qüestions filosòfiques a partir de la selecció i l’anàlisi rigorosa de fonts de la història de la filosofia per entendre el nostre present atenent el passat i per produir i transmetre judicis i tesis personals i desenvolupar una actitud indagadora, autònoma, rigorosa i creativa en l’àmbit de la reflexió filosòfica.

En els temps en què vivim pren una rellevància especial poder clarificar quines raons sostenen una opinió per evitar els errors, les trampes o els prejudicis i comprendre que no tots els arguments tenen la mateixa validesa, ni lògica ni ètica.

La matèria d’Història de la Filosofia ha de permetre a l’alumnat aprofundir en l’anàlisi dels discursos i valorar com els diferents sabers ens proporcionen diferents graus de certesa. Mitjançant la comprensió de l’especificitat del pensament filosòfic com a saber argumentatiu, l’alumnat adquireix eines per analitzar críticament els discursos i els arguments del seu dia a dia.

L’exercici competencial consisteix a llançar una sonda al passat des del nostre present per entendre’ns a nosaltres mateixos, per saber d’on venim, com a cultura i com a humanitat, i actuar de manera creativa per a la millora social en drets i llibertats.

El desenvolupament d’aquesta competència ha d’ajudar l’alumnat a adquirir una posició de prevenció davant les informacions que l’envolten i capacitar-lo per discernir a quin tipus de saber pertanyen. Entendre quin tipus de saber estem analitzant és una condició per poder seleccionar les eines d’anàlisi i d’argumentació adients per a cada discurs, que es treballen en la competència 1 (Avaluar i generar arguments a partir de l’anàlisi formal i informal, per produir i valorar discursos orals i escrits de manera rigorosa, evitar dogmatismes, biaixos i fal·làcies i distingir els sabers que aporten certesa a l’hora de sostenir opinions i hipòtesis). Abordar la vinculació entre la ciència i la filosofia, més enllà del que diferencia els dos sabers, és important per desenvolupar una actitud crítica. La diferenciació entre veritat i certesa és capital per assumir un escepticisme racional que possibiliti una anàlisi crítica dels discursos.

Aquesta competència es relaciona amb les competències clau de comunicació lingüística i digital, pel que fa a la gestió de la informació, i amb les competències clau ciutadana i emprenedora en el desenvolupament de l’actitud indagadora, autònoma, rigorosa i creativa.

3. Aplicar la dissertació filosòfica per contraposar i posar en diàleg les idees dels diferents pensadors i pensadores de la història de la filosofia, i així connectar el present amb el passat per transformar-lo d’acord amb els grans consensos sorgits dels drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Aquesta competència està estretament relacionada amb la competència 1 (avaluar i generar arguments a partir de l’anàlisi formal i informal, per produir i valorar discursos orals i escrits de manera rigorosa, evitar dogmatismes, biaixos i fal·làcies i distingir els sabers que aporten certesa a l’hora de sostenir opinions i hipòtesis), atesa la importància que té l’argumentació filosòfica, la identificació de les fal·làcies, el qüestionament de les idees i la capacitat de deduir-ne les implicacions. Però es relaciona també amb la resta de competències de la matèria. Per això, s’ha de treballar de manera integrada, per afavorir la transferència de coneixements i d’habilitats entre aquestes.

També es relaciona amb la competència clau en comunicació lingüística, i amb la competència clau personal, social i d’aprendre a aprendre.

4. Reconèixer com els problemes filosòfics s’han plantejat en les diferents èpoques i autores i autors i comparar-ho, a partir de l’anàlisi i la interpretació de textos dels principals autors i autores de la història de la filosofia, per reconèixer la radicalitat i la transcendència d’aquestes qüestions i abordar-les amb el bagatge de les aportacions de la tradició filosòfica.

Al llarg de la història, la filosofia ha abordat qüestions fonamentals per a l’existència humana, com ara la identitat personal, el coneixement, la vida en comú, etc., partint sempre d’un context real i simbòlic concret. En aquest sentit, podem dir que la filosofia ofereix respostes històriques a qüestions essencials i actuals.

L’anàlisi de l’origen històric de la filosofia ofereix l’oportunitat de visibilitzar les veus minoritzades en la filosofia acadèmica, de situar la tradició filosòfica d’Occident en una posició androcèntrica i etnocèntrica, i de tractar la doble invisibilització de les dones, en l’accés a l’entorn acadèmic i cultural i en l’anonimització en la tradició cultural.

Aquesta competència està entrelligada amb les competències personal, social i aprendre a aprendre; competència ciutadana, i, més directament, amb la competència en consciència i expressió culturals.

5. Avaluar de manera global, sistèmica i transdisciplinària problemes ètics i polítics fonamentals i d’actualitat analitzant-los filosòficament per poder tractar-los de manera creativa i prendre una posició.

La complexitat és, potser, un dels elements fonamentals que caracteritzen el nostre present i determina radicalment la vida dels nois i les noies. La societat de la informació i la comunicació, la globalització econòmica i cultural i el desenvolupament de la ciència i de la tecnologia, entre d’altres, són elements que formen part de tot un entramat de relacions i qüestions complexes entre les quals no sempre és fàcil orientar-se. La filosofia, com a discurs crític i analític, pot ajudar en aquesta empresa.

El que es pretén amb el desenvolupament d’aquesta competència és que l’alumnat aprengui a orientar-se en la complexitat mitjançant les eines conceptuals i metodològiques pròpies del pensament crític i filosòfic (introduïdes en les competències 1, 2, 3 i 4), per aprofundir en l’anàlisi i la comprensió dels reptes socials, ambientals i polítics del món actual. En aquest sentit, assolir aquesta competència implica ser capaç de prendre posició davant d’un repte o controvèrsia plantejada amb criteri.

Per desenvolupar aquesta competència és necessari que l’alumnat aprengui a identificar problemes contemporanis, així com els agents, els interessos, les idees i els valors implicats. I també que aprengui a identificar les possibles conseqüències (ètiques, polítiques, socials, etc.) de les diverses posicions al voltant de la situació problemàtica o conflictiva i establir els criteris d’elecció d’alternatives i vies d’acció raonables, des d’una perspectiva democràtica, per tal de poder-se pronunciar i prendre decisions. Per tal de poder-ho dur a terme amb rigor filosòfic, cal que l’alumnat utilitzi les eines filosòfiques que es treballen a la resta de competències d’aquesta matèria.

Aquesta competència té un paper fonamental en l’anàlisi crítica de la realitat social i política i té una relació directa amb la resta de competències de la matèria, i amb la competència clau en ciències, tecnologia i enginyeria (STEM), la competència emprenedora i, més directament, amb la competència ciutadana.

6. Desenvolupar la sensibilitat i la comprensió crítica de l’art i altres manifestacions amb valor estètic a partir de les principals idees filosòfiques sobre la bellesa i la creació artística per contribuir a l’educació estètica.

Aquesta competència pretén que l’alumnat comprengui la importància dels processos i de les manifestacions estètiques en les societats i en els individus i com han evolucionat al llarg de la història intrínsecament relacionats amb l’ordre polític, moral, econòmic, etc., mitjançant les principals idees filosòfiques d’art i creació. També és una oportunitat per explorar diferents llenguatges artístics i emprar altres formes de comunicació i expressió, amb creativitat i imaginació.

La competència en estètica es relaciona fonamentalment amb la competència clau en consciència i expressió culturals, i també amb la competència en comunicació lingüística i la competència ciutadana.

Criteris d'avaluació

  • 1.1 Avaluar críticament discursos, orals i escrits, sobre qüestions i problemes filosòfics que apareixen al llarg de la història de la filosofia, demostrant una comprensió correcta de les estructures argumentatives.

  • 1.2 Produir rigorosament arguments a partir de l’estudi de la història de la filosofia, aplicant les normes lògiques, retòriques i argumentatives, i detectant i evitant maneres dogmàtiques, fal·laces i biaixos per exposar les pròpies opinions i idees, tant oralment com per escrit.

  • 2.1 Construir un coneixement rigorós de fonts i textos filosòfics, aplicant tècniques de cerca, anàlisi, organització i comparació i relacionant-los correctament amb els contextos històrics, problemes o tesis, autores i autors, i amb altres àmbits i activitats culturals.

  • 2.2 Construir discursos propis sobre problemes historicofilosòfics, mitjançant l’elaboració i la presentació de documents i treballs de recerca documental, tant de manera individual com grupal.

  • 3.1 Intercanviar i avaluar críticament idees sobre qüestions filosòfiques a partir de la dissertació.

  • 3.2 Argumentar rigorosament les pròpies idees en activitats de dissertació filosòfica.

  • 3.3 Participar de manera oberta, compromesa i respectuosa en activitats de diàleg sobre qüestions i problemes filosòficament rellevants per crear una dissertació compartida.

  • 4.1 Distingir les principals preguntes de la història de la filosofia i les diferents respostes filosòfiques mitjançant la indagació i l’anàlisi i la interpretació de textos filosòfics.

  • 4.2 Relacionar les diferents respostes filosòfiques que s’han donat en la cultura, mitjançant l’anàlisi de textos i altres formes d’expressió cultural amb les respostes de la història de la filosofia.

  • 4.3 Comparar les diferents preguntes, idees, tesis i controvèrsies filosòfiques de la història del pensament, mitjançant el diàleg diacrònic amb els textos de la història de la filosofia i amb el diàleg sincrònic sobre els textos de la història de la filosofia.

  • 4.4 Valorar la pluralitat, la complexitat i la dialèctica de la història del pensament, mitjançant la comprensió i l’expressió de les relacions d’oposició i complementarietat entre les tesis, escoles, filòsofes i filòsofs de les mateixes èpoques i tradicions o de diferents.

  • 5.1 Avaluar críticament problemes contemporanis complexos emprant els conceptes, les idees, les teories i les controvèrsies historicofilosòfics que poden contribuir a clarificar-los.

  • 5.2 Elaborar propostes crítiques i personals sobre els problemes contemporanis complexos fent ús d’idees, teories, estratègies argumentatives i el diàleg filosòfic.

  • 6.1 Comprendre l’evolució de la reflexió estètica sobre la bellesa, l’experiència estètica i els conceptes d’artesania, art i disseny al llarg de la història mitjançant l’anàlisi de textos filosòfics i de diferents expressions artístiques.

  • 6.2 Construir un judici propi sobre diferents expressions artístiques, tot aplicant els conceptes estètics a les valoracions d’aquestes expressions.



Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos en què es pot desenvolupar l’aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent. Per tal de facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, el professorat pot valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de la matèria, o de les diferents matèries coordinades en un àmbit, a partir de situacions.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, matèria o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos i circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds, amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges, la qual cosa modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant- se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers

Què és l’ésser humà?

  • Caracterització de les explicacions antropològiques de Sòcrates, Plató i Aristòtil com a origen de les antropologies posteriors.

  • Anàlisi i valoració de la vigència de les principals respostes modernes a la pregunta per la consciència i el coneixement.

  • Anàlisi crítica del projecte il·lustrat: la confiança en la raó, l’educació i la ciència com a projecte emancipador de l’individu.

  • Anàlisi crítica de l’evolució de la reflexió i l’experiència estètica, des de Grècia fins avui, mitjançant els conceptes de poètica, artesania, art i disseny.


Què puc saber?

  • Interpretació i producció d’informació amb rigor argumentatiu per reconèixer la historicitat i la universalitat dels problemes i de les teories filosòfiques.

  • Caracterització de la cosmovisió mítica i la teorització filosòfica a Grècia com a origen de la filosofia occidental.

  • Identificació del problema de la realitat en la filosofia presocràtica com a primer problema de la història de la filosofia.

  • Comparació del paper de la filosofia en els sofistes i Sòcrates en el context de la il·lustració grega.

  • Anàlisi comparada de les respostes de Plató i Aristòtil a la pregunta pel coneixement i la realitat.

  • Explicació de la relació entre el context polític i cultural i l’evolució de la filosofia i la ciència en l’hel·lenisme, mitjançant l’exemple de l’estoïcisme i l’epicureisme.

  • Explicació de la relació entre el context polític i cultural i l’evolució teològica de la filosofia medieval, mitjançant les respostes al problema entre fe i raó d’Agustí d’Hipona, Tomàs d’Aquino, Ramon Llull i Guillem d’Ockham.

  • Explicació de la relació entre el context polític i cultural del Renaixement, el protestantisme i la revolució científica, fonaments de l’època moderna europea.

  • Valoració del gir epistemològic de la filosofia moderna mitjançant la comparació de racionalistes i empiristes: Descartes i Hume com a hereus de la filosofia grega i com a orígens de les teories del coneixement posteriors.

  • Caracterització de la filosofia crítica d’Immanuel Kant com a síntesi de les confrontacions entre empirisme i racionalisme davant de la pregunta pel coneixement i com a conclusió de l’època moderna.

  • Anàlisi i valoració de la vigència de la crítica a la ciència de l’Escola de Frankfurt.

  • Revisió de la tradició cultural, religiosa i filosòfica occidental mitjançant la crítica als paradigmes de la modernitat, i l’origen de la postmodernitat en la filosofia del martell de Nietzsche.

  • Construcció d’una concepció dinàmica de la història del pensament mitjançant la revisió dels problemes filosòfics de la filosofia analítica (Ludwig Wittgenstein).

  • Explicació de la relació entre el context polític i social i el problema del ser en l’ésser humà: la superació de la raó pura cartesiana de la tradició mitjançant la raó vital de José Ortega y Gasset i la raó poètica de María Zambrano.

  • Anàlisi crítica de l’evolució de la noció de bellesa, des de Grècia fins avui, mitjançant els exemples de Plató, Kant i Baumgarten.


Què he de fer?

  • Anàlisi crítica de l’evolució de la discussió ètica a Grècia: contextualització de l’intel·lectualisme socraticoplatònic, de les teories de la virtut en Plató i Aristòtil, del concepte d’eudemonia i del concepte d’ataràxia de les escoles hel·lenístiques, i identificació d’aquestes diferents respostes com a origen de les ètiques posteriors.

  • Anàlisi i valoració de la vigència de les confrontacions i les complementacions de les diferents respostes modernes a la pregunta per l’acció, mitjançant la caracterització de les ètiques teleològiques i les ètiques deontològiques.

  • Explicació de la relació entre el context polític i social i el problema de “ser” de l’ésser humà: la pregunta pel subjecte i la responsabilitat, mitjançant les respostes de l’existencialisme (Heidegger i Sartre).


Com vivim junts?

  • Diàleg que aporti raons pertinents, relacionant-les amb les dels altres, trobant punts d’encontre, per arribar a conclusions complexes i creatives.

  • Revisió de la viabilitat i la vigència dels projectes polítics de Plató i d’Aristòtil.

  • Explicació de la relació entre el context polític i cultural i l’evolució de l’ètica en l’hel·lenisme, mitjançant l’exemple de l’estoïcisme i l’epicureisme.

  • Anàlisi crítica, a partir de la figura d’Hipàtia d’Alexandria, de l’evolució del paper de les dones en la cultura i la filosofia grega, i del biaix de gènere en la transmissió de la història i la cultura d’Occident.

  • Anàlisi crítica, a partir de la figura polifacètica d’Hildegarda de Bingen, del paper de les dones en la cultura i la filosofia medieval, de la via religiosa com a únic camí cap a la cultura de les dones al llarg de la història i del biaix de gènere en la transmissió de la història i la cultura d’Occident.

  • Valoració del pas a l’estructura política moderna mitjançant la revisió de les teories del contracte social com legitimacions teòriques de l’estat modern.

  • Anàlisi crítica de la relegació de les dones en les construccions teòriques de la societat civil dels contractualistes.

  • Anàlisi i valoració de la vigència de la crítica marxista al capitalisme.

  • Revisió de la vigència de l’anàlisi del totalitarisme de Hanna Arendt.

  • Avaluació crítica de problemes ètics actuals en relació amb les diferents generacions dels drets humans: drets de generacions futures, drets dels col·lectius, drets digitals, drets mediambientals i drets dels animals. El subjecte de drets i el cercle expansiu de l’ètica.