Arts Escèniques BATX

Competències específiques

1, Analitzar i mostrar percepcions sobre peces escèniques per promoure-les com a font d’enriquiment personal, gaudi estètic i construcció de la identitat cultural, la cohesió social i la llibertat d’expressió.

La recepció cultural, és a dir, actuar com a públic espectador, és un element fonamental per a la construcció de la identitat cultural i la creació de propostes personals. En aquesta etapa, l’alumnat ha de ser capaç d’implicar-se activament en la recepció de les manifestacions escèniques i performatives, ja que són, per definició, efímeres. L’atenció ha d’estar centrada en l’espectacle durant tot el seu desenvolupament. Així es podran percebre els elements més subjectius de la representació: la bellesa plàstica i la identificació amb els caràcters dels personatges. Per tant, la recepció ha de ser, prioritàriament, de manifestacions en directe, no registrades.

L’efecte catàrtic o alliberador depèn del grau d’identificació que s’assoleixi amb el personatge i la situació, que connecta amb la resposta emocional en l’espectador. Les manifestacions escèniques i performatives poden actuar com a mirall en què aquest espectador es vegi reflectit, per això cal identificar i comprendre els elements de convenció escènica, o bé les referències que clarament ens remeten a una situació concreta.

Aquesta competència també es relaciona amb el procés de construcció de les identitats culturals. L’alumnat de batxillerat ja compta amb els fonaments d’una identitat cultural pròpia i la percepció d’identitats diferents en les persones del seu entorn. Es tracta d’utilitzar els elements del patrimoni escènic i performatiu per enriquir aquesta identitat cultural bàsica, i identificar-lo com a element de la llibertat d’expressió i com a catalitzador del sentiment de pertinença a una comunitat, sempre sota els principis de convivència democràtics.

Els espais escènics històrics formen part del patrimoni material, sempre vinculats a la representació, és a dir, a l’existència efímera. Per la seva banda, els textos dramàtics, com a propostes per ser posades en escena, també tenen una plasmació ubicada al present. Per tant, la reflexió sobre aquest patrimoni cal fer-la tenint en compte que és efímera, tot i que es repeteixi amb una certa similitud entre funció i funció. El teatre, com a manifestació cultural o espai de representació, ha de tenir el relleu que mereix pel seu paper en la cultura al llarg del temps.

Les idees, els sentiments i les emocions transmeses per la manifestació escènica o performativa han de ser analitzades a posteriori, tenint en compte els elements configuradors de la identitat individual, així com els principis de la convivència, el respecte i la inclusió social.

2. Aplicar les relacions entre anatomia i espai escènic, amb cura de la veu i del cos, per desenvolupar l’expressivitat, la pròpia acceptació i la creativitat.

La base de l’expressió corporal aplicada a les arts escèniques i performatives es troba en els principis de la cinesiologia, la proxèmica i la biomecànica, és a dir, els estudis sobre el moviment humà, l’anatomia mecànica i l’efecte dels espais en les persones.

Les diferents modalitats d’espectacle demanaran exercicis diferents, doncs, per establir una preparació adequada. Aquest procés d’adequació es basa en l’entrenament físic de base i l’entrenament preexpressiu. L’entrenament físic permetrà mantenir una base física suficient i l’entrenament preexpressiu prepararà el cos per expressar alguna cosa al lloc de la representació.

Tots dos processos requereixen constància, disciplina i, indagació en les possibilitats del nostre físic i ser capaços de deixar parlar el cos. Aquest diàleg amb la pròpia morfologia corporal ha de portar a millorar l’acceptació de les característiques físiques de cada estudiant, coneixent-ne les possibilitats i els límits, i al desenvolupament de la capacitat expressiva innovadora, és a dir, creativa.

Per anar un pas més enllà en la capacitat expressiva del cos, caldrà tenir-ne cura. Per això s’adoptaran tècniques de preparació segures i hàbits de vida saludables i sostenibles.

Els objectius d’aquesta competència són millorar la capacitat expressiva de l’alumnat i adquirir hàbits d’esforç i bona predisposició.

3. Interpretar amb la veu i el cos, en un context escènic, de manera col·laborativa i compromesa, per transmetre idees, sentiments i emocions.

El treball interpretatiu suposa trobar camins entre el què (idees, sentiments i emocions que es volen transmetre) i el com (instruments amb què es pretén transmetre).

Basant-se en la innovació i en l’aprofitament de les possibilitats del cos, l’intèrpret sempre ha de buscar superar-se: transmetre de la millor manera possible allò que vol expressar. Per tant, exigeix un compromís de l’intèrpret amb el que fa en escena com un fi en si mateix. Un cop s’ha deixat parlar al cos i se n’han millorat les possibilitats, cal dotar l’expressió de sentit dramàtic.

Aquest sentit s’assoleix mitjançant la càrrega psicològica que s’aboca a l’expressió i les dimensions espacial i temporal. Sovint, aquestes dimensions s’estableixen en escena amb altres executants o intèrprets. Per tant, la creació de coreografies o moviments escènics responen tant a un sentit plàstic com dramàtic, cosa que demana un treball coordinat i col·laboratiu, on l’expressió artística individual s’adaptarà a l’expressió del conjunt.

4. Crear propostes escèniques i performatives, a partir de l’anàlisi i la selecció d’elements tècnics, dramàtics, expressius i plàstics, per respondre a una finalitat determinada.

Qualsevol projecte escènic i performatiu respon a un objectiu determinat: transmetre i compartir idees, sentiments i emocions. Les propostes escèniques i performatives han de basar-se, doncs, en una dramatúrgia estudiada que les cohesioni.

És fonamental que en l’arrel de la proposta dramàtica hi hagi un element personal, resultat de la pròpia experiència vital. Aquest germen ha de ser el producte d’una anàlisi introspectiva que l’alumnat ha de fer fugint d’idees preestablertes o prejudicis. L’element que vehicularà aquest factor catalitzador pot ser creat expressament, o bé pot ser creat a partir d’un element preexistent que atorgui coherència dramàtica: text dramàtic, narratiu, audiovisual, succés històric o qualsevol component del patrimoni cultural.

La proposta dramàtica respon a un procés comunicatiu que ha de ser multidireccional i es realimenta al llarg del seu desenvolupament. Així doncs, per establir aquest canal de comunicació és fonamental que se seleccionin diferents elements amb què articular el projecte.

La selecció d’elements es farà des d’un repertori ideal a primer de batxillerat, i des dels mitjans realment disponibles a segon curs. Això no implica que en el projecte de primer no es tinguin en compte els mitjans, al contrari, atesa la seva senzillesa, s’hauria de centrar fonamentalment en l’expressió corporal i la paraula. Tanmateix, s’haurà fet una elecció ideal entre els elements de què, en teoria, podria disposar-se. Posteriorment, a segon curs es desenvoluparà el projecte adaptant-se als elements realment disponibles. En qualsevol cas, tant a la selecció ideal com a la real, cal buscar la innovació en l’ús de recursos diferents, integradors i, sobretot, que cerquin la bellesa plàstica.

La proposta ha de ser assumida per la totalitat del grup com un repte a assolir de manera col·laborativa. El treball col·laboratiu implica la participació de tothom, també dels espectadors, amb diferents funcions i graus de responsabilitat. La selecció que es faci, ideal o real, d’elements dramàtics, expressius i plàstics, condicionarà el grau de treball col·laboratiu que es pot assolir. Per això el procés de desenvolupament s’ha de fer de manera compartida. Des de l’inici, les conclusions de l’anàlisi introspectiva i del motiu generador han de ser sotmesos a una posada en comú i un debat, s’han de cercar els elements que responen a les inquietuds humanes. Aquests elements serviran per reforçar el sentiment de pertinença al grup i de compromís amb el projecte.

5. Planificar i participar en totes les fases d’una producció escènica, amb eficàcia i creativitat, per dotar de valor i significat tant el procés com el producte final adaptant-se als mitjans disponibles.

La planificació d’un espectacle comporta decidir qui fa alguna cosa, en quin moment i de quina manera. Quan els recursos i el temps són limitats, és imprescindible optimitzar-los des del començament. Un pla de treball realista i que hagi tingut en compte totes les opinions promourà la recerca d’una finalitat comuna. Cal que l’alumnat senti com a propi el projecte perquè s’impliqui en un recorregut que serà, progressivament, més exigent.

Les manifestacions escèniques i performatives transiten per una sèrie de fases que són fonamentals per al resultat final. En aquestes fases es realitza, de manera gradual, un procés de creació de significat, mitjançant uns elements formals dins d’un context determinat. Un procés correcte no assegura totalment un resultat òptim; tanmateix, sense un procés adequat és impossible aconseguir cap resultat.

La possible coincidència en el temps de diversos projectes, com seria el cas a primer de batxillerat, o d’un projecte amb una complexitat important, a segon de batxillerat, exigeix, doncs, una planificació acurada. La planificació d’un projecte ha de tenir en compte que si es prenen decisions entre tots els participants, el grau d’apropiació que cadascú faci del projecte influirà poderosament en el fet que l’alumnat es mobilitzi. A més, a mida que el projecte va prenent forma, el nombre creixent de funcions necessàries només serà possible mitjançant un treball col·laboratiu i coordinat. Per tant, tot l’alumnat ha de mobilitzar els coneixements, les destreses i les aptituds adquirides perquè les diferents fases assoleixin els objectius parcials plantejats en la planificació de l’espectacle.

6. Representar una producció escènica davant del públic, considerant totes les oportunitats socials i econòmiques que se’n deriven, per establir una comunicació inclusiva i cohesionadora amb els espectadors.

L’actuació en viu genera una resposta psicològica a totes les persones involucrades. Es transmeten i es comparteixen idees, sentiments i emocions d’una manera directa, sense més mediació que la pròpia convenció escènica o el context cultural en què es desenvolupa. La manifestació escènica i performativa s’esgota al mateix moment de la representació. El seu registre en un suport audiovisual donarà lloc a una manifestació diferent, intervinguda pel propi suport. El que perdura és l’impacte que exerceix sobre els assistents i els participants, per això la rellevància social que en totes les èpoques ha tingut, i té, el teatre. Al llarg del temps, les persones continuen desplaçant-se i participant en manifestacions escèniques i performatives, ja sigui a la via pública o en un espai específic.

El mateix projecte, amb les modificacions degudes, pot ser representat en diferents espais, canviant-ne el significat i l’impacte exercit. És possible que una manifestació escènica i performativa tingui el lloc de representació en un espai determinat, però també que es pugui adaptar a diferents espais sense alterar-ne el missatge fonamental.

Aquesta capacitat es pot aprofitar com un element de cohesió social i de desenvolupament econòmic. La representació ha de ser dissenyada prèviament per optimitzar l’efecte del que volem transmetre i compartir. En la matèria d’Arts Escèniques s’han d’identificar tots els elements d’oportunitat econòmica que es podrien generar amb el projecte, però l’execució ha de cercar prioritàriament l’impacte social en la inclusió i la cohesió.

Criteris d'avaluació 1r Curs

  • 1.1 Analitzar críticament els elements que conformen les manifestacions escèniques i performatives, i explicar la funció exercida per cadascun.

  • 1.2 Comparar diferents manifestacions escèniques i performatives de qualsevol època, des del sentit crític mitjançant diferents suports, establint relacions amb la pròpia identitat cultural.

  • 1.3 Promoure activitats d’expressió escènica i performativa actual, mitjançant accions que tinguin com a finalitat la visibilització, la transformació i la cohesió social.

  • 1.4 Presenciar, amb interès, manifestacions escèniques i performatives, diferenciant-ne els elements constitutius.

  • 2.1 Classificar, amb flexibilitat, les manifestacions escèniques i performatives, atenent els requeriments biomecànics i cinèsics derivats de cadascuna i la cura de la veu i del cos.

  • 2.2 Descobrir les possibilitats expressives de la mecànica vocal i corporal, improvisant de manera creativa sobre la base d’un motiu determinat.

  • 2.3 Experimentar, de manera guiada, amb les dimensions temporal i espacial de l’expressió corporal, interactuant amb els altres de manera coordinada i col·laborativa, i complint les exigències del procés.

  • 3.1 Proposar relacions dramatúrgiques a partir d’un motiu previ, utilitzant l’expressió corporal de manera creativa.

  • 3.2 Aplicar millores en l’expressió vocal i corporal de l’exercici treballant de manera col·laborativa i compromesa.

  • 4.1 Definir en un projecte els elements tècnics, dramàtics, expressius i plàstics necessaris per a la proposta a realitzar, cercant-ne l’adequació per a la finalitat establerta, amb creativitat i sentit col·laboratiu.

  • 4.2 Desenvolupar un projecte escènic i performatiu senzill, partint d’una proposta prèviament debatuda, mitjançant el treball col·laboratiu.

  • 4.3 Exposar una proposta escènica i performativa senzilla, partint d’un motiu original o preexistent, que mobilitzi i cohesioni els altres.

  • 5.1 Dissenyar les fases d’un projecte escènic o performatiu senzill, coherent amb les intencionalitats acordades, afavorint el treball col·laboratiu.

  • 5.2 Aportar accions i idees en diferents fases d’una producció escènica o performativa senzilla, prèviament acordada, desenvolupant diferents rols i contribuint a aconseguir un procés creatiu eficient, col·laboratiu i integrador.

  • 6.1 Representar un projecte escènic i performatiu senzill, adaptant-se a la viabilitat i al context cercant la cohesió social i la inclusió de tots els assistents i participants.

Criteris d'avaluació 2n Curs

  • 1.1 Promoure activament les manifestacions escèniques i performatives, percebent-les com a element catalitzador de la llibertat d’expressió, tant individual com col·lectiva.

  • 1.2 Analitzar críticament els elements constitutius del patrimoni dramàtic, cercant les respostes ofertes als grans interrogants de l’ésser humà.

  • 1.3 Expressar percepcions sobre el significat dels elements estètics i dramàtics de les manifestacions escèniques i performatives, desenvolupant la capacitat de gaudir-ne amb la recepció.

  • 1.4 Analitzar i valorar la progressió dramàtica de les manifestacions escèniques i performatives, experimentant-ne, de manera compartida, l’efecte desinhibidor i alliberador.

  • 2.1 Seleccionar recursos propis d’expressió vocal i corporal, tenint en compte un rol dramàtic o performatiu establert prèviament, enriquint-lo amb la pròpia identitat.

  • 2.2 Desenvolupar expressions artístiques basades en el propi cos, atenent les dimensions temporal i espacial, prenent com a base un motiu previ, de manera col·laborativa.

  • 3.1 Compondre un rol dramàtic, integrant la pròpia identitat, sobre la base d’un text previ.

  • 3.2 Construir un rol dramàtic atenent les consignes i col·laborant i cooperant en el desenvolupament de la manifestació artística.

  • 4.1 Defensar una proposta escènica o performativa complexa, partint d’un motiu original o preexistent, que mobilitzi i cohesioni els altres.

  • 4.2 Desenvolupar un projecte escènic o performatiu complex, partint d’un motiu original o preexistent que involucri els altres.

  • 4.3 Adaptar els elements tècnics, dramàtics, expressius i plàstics disponibles als requeriments del projecte a desenvolupar, tenint en compte les intencionalitats buscades i basant-se en el treball col·laboratiu i inclusiu.

  • 5.1 Planificar les diferents fases per les quals ha de transitar un projecte escènic i performatiu complex, optimitzant els recursos disponibles, tenint en compte les intencionalitats i mobilitzant inclusivament els altres.

  • 5.2 Exercir, amb creativitat i eficiència, diferents rols en les diferents fases d’un projecte escènic i performatiu complex, implicant-se en el bon desenvolupament del procés i en la consecució d’un resultat satisfactori, fruit del treball col·laboratiu.

  • 6.1 Representar públicament un projecte escènic i performatiu complex, involucrant tots els participants i mantenint una comunicació cohesionadora i inclusiva amb els espectadors.

Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos en què es pot desenvolupar l’aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent. Per tal de facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, el professorat pot valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de la matèria, o de les diferents matèries coordinades en un àmbit, a partir de situacions.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, matèria o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos i circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds, amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges, la qual cosa modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant- se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers 1r Curs

El patrimoni escènic i performatiu

  • Reflexió del concepte i les tipologies de les arts escèniques i performatives a partir de l’anàlisi d’exemples.

  • Descripció de l’evolució històrica de la representació escènica i performativa basada en peces clau del patrimoni.

  • Ús del llenguatge escènic i performatiu contemporani en els exercicis d’improvisació i creació.

  • Observació de la dramaticitat, la teatralitat i la performativitat de les peces analitzades.

  • Visites a teatres, espais escènics i no escènics des del punt de vista del teatre com a patrimoni material i immaterial.


Expressió i comunicació escènica i performativa

  • Desenvolupament de l’expressió corporal, gestual, oral i ritmicomusical en la interpretació actoral.

  • Disseny de l’espai escènic com a generador de significat tenint en compte la convenció teatral.

  • Creació d’un conflicte dramàtic: personatge, situació i acció dramàtica.

  • Construcció del personatge dramàtic des de l’anàlisi i la caracterització.

  • Ús dels recursos plàstics en les manifestacions escèniques i performatives: escenografia volumètrica i virtual, caracterització, il·luminació i espai sonor.


Expressió corporal aplicada a les arts escèniques i performatives

  • Preparació física i preparació preexpressiva en la cura del cos i de la veu a l’aula.

  • Interpretació a partir de l’expressió corporal, el mim i la dansa.

  • Anàlisi del personatge dramàtic: objectius i funcions dins del context de l’obra.

  • Desenvolupament del procés i execució d’una peça escènica de manera col·laborativa.


Escenificació i representació escènica i performativa

  • Reflexió i crítica sobre el concepte i les característiques de l’espectacle escènic.

  • Identificació de les tipologies bàsiques de l’espectacle escènic (clàssic, d’avantguarda, corporal, occidental, oriental, d’objectes, musical i de dansa) a partir de l’observació d’exemples.

  • Disseny d’espectacles escènics: equips, fases i àrees de treball a l’aula i en l’entorn professional.

  • Creació dramatúrgica en el disseny d’un projecte escènic.

  • Producció i representació d’un projecte escènic.

  • Direcció artística en projectes escènics a l’aula.

  • Organització de l’assaig i desenvolupament de les funcions de la direcció escènica i la regidoria. Adaptació del tipus d’assaig depenent de la finalitat, la fase i l’organització del projecte escènic.


La recepció de les arts escèniques i performatives

  • Recepció de les arts escèniques i performatives en contextos reals i en gravacions.

  • Reflexió sobre les preferències del públic teatral contemporani en relació amb el gust personal.

  • Identificació de peces amb una convenció escènica clàssica (la quarta paret). Anàlisi i crítica d’espectacles escènics.

  • Descripció d’oportunitats de desenvolupament social i econòmic dels espectacles escènics i performatius en les indústries culturals.

Sabers 2n Curs

El patrimoni escènic i performatiu

  • Anàlisi crítica del significat social de les arts escèniques i performatives tenint en compte la perspectiva de gènere, la identitat i la performativitat.

  • Identificació d’elements dels espectacles des del punt de vista ritual i social que incloguin les festes populars.

  • Valoració i visionat de les tendències actuals a la representació escènica i performativa.

  • Observació i anàlisi de les manifestacions escèniques i performatives no orals.


Expressió i comunicació escènica i performativa

  • Pràctica en actes performatius com a generació de noves realitats.

  • Ús dels elements característics de l’espai escènic i performatiu actual.

  • Descripció de l’evolució de les estructures dramàtiques actuals i reflexió sobre la memòria performativa com a patrimoni immaterial.

  • Interpretació del personatge en acció a les manifestacions actuals.

  • Disseny i adequació dels espais no escènics a partir dels recursos plàstics i escenogràfics.


Expressió corporal aplicada a les arts escèniques i performatives

  • Pràctica dels mètodes interpretatius actuals.

  • Construcció actual del personatge dramàtic.

  • Creació performativa des del procés i en l’execució.


Escenificació i representació escènica i performativa

  • Creació d’un espectacle performatiu a partir d’un concepte i tenint en compte les característiques pròpies del llenguatge.

  • Aplicació d’elements de les diverses tipologies bàsiques de l’espectacle performatiu: espais escènics i espais no escènics. Integració de llenguatges no orals i tecnològics.

  • Disseny d’espectacles en espais no escènics: adaptació, equips, fases i àrees de treball.

  • Composició dramatúrgica d’un procés escènic i performatiu complex.

  • Producció i representació d’un projecte escènic i performatiu complex.

  • Direcció artística en projectes escènics i performatius complexos.

  • Preparació i assaigs d’un espectacle escènic i performatiu complex.

  • Representació d’espectacles escènics i performatius complexos.


La recepció de les arts escèniques i performatives

  • Assistència i/o participació en espectacles escènics i performatius actuals.

  • Anàlisi i crítica de manifestacions escèniques i performatives.

  • Emprenedoria cultural en espectacles escènics.