Capítol 4 Avaluació BATX

Article 29 Elements generals de l'avaluació

  1. L'avaluació del procés d'aprenentatge regeix i orienta el procés educatiu, tant en el seu vessant educatiu com qualificador, i ha de ser:

        1. a) Contínua, amb la finalitat de permetre constatar els avenços i detectar les dificultats tan bon punt es produeixin, esbrinar-ne les causes i prendre les mesures necessàries perquè l'alumnat pugui continuar amb èxit el seu procés d'aprenentatge. Per tal que l'avaluació sigui contínua, s'han d'establir pautes per a l'observació sistemàtica i el seguiment de cada alumne o alumna al llarg del seu procés formatiu. En qualsevol moment del curs, quan l'avaluació palesi dificultats en el procés d'aprenentatge de l'alumne o alumna, el professorat, en col·laboració amb l'especialista d'orientació educativa, si escau, ha d'establir l'orientació i el suport necessaris.

        2. b) Global, amb la finalitat de prendre en consideració tant la situació de cada alumne o alumna en cadascuna de les matèries o àmbits en particular, com la seva evolució de conjunt.

        3. c) Diferenciada segons les matèries o àmbits, de manera que es tinguin en compte tant les particularitats dels elements singulars del currículum com la seva coordinació i coherència.

        4. d) Formativa en si mateixa, en tant que proporciona informació que ha de permetre millorar els aprenentatges de l'alumnat, els processos d'ensenyament emprats i la pràctica docent.

  2. Els referents de l'avaluació indiquen el sentit en què han de progressar tots els i les alumnes i donen les pautes que han de regular els processos d'avaluació i inclouen:

        1. a) Les competències específiques de cada matèria.

        2. b) Els criteris d'avaluació.

  3. Els criteris d'avaluació es recullen a les programacions didàctiques, han de donar significació a les diferents estratègies d'avaluació que s'hi detallin i han de constituir el referent constant de totes les accions formatives.

  4. En el marc de l'avaluació del procés d'aprenentatge correspon al professor o professora:

        1. a) Avaluar tant els aprenentatges de l'alumnat com els processos d'ensenyament i la seva pròpia pràctica docent.

        2. b) Decidir, al final del curs, si l'alumne o alumna ha aconseguit el grau adequat d'assoliment de les competències específiques corresponents en relació amb cadascuna de les matèries que imparteix.

  5. En el marc de l'avaluació del procés d'aprenentatge correspon als centres educatius:

        1. a) Incloure en el seu projecte educatiu els criteris generals adoptats respecte a l'avaluació i la promoció de l'alumnat, així com també el disseny d'activitats d'avaluació en consonància amb les mesures i suports d'atenció educativa.

        2. b) Fer públics els criteris d'avaluació concretats en el projecte educatiu i els que s'aplicaran en l'avaluació dels aprenentatges i per a la promoció de l'alumnat. Els i les alumnes i, quan siguin menors d'edat, el pare, mare o tutor o tutora legal, han d'estar informats des del començament del curs d'aquests criteris.

        3. c) Promoure l'ús generalitzat d'instruments d'avaluació variats, diversos i adequats a les diferents situacions d'aprenentatge que permetin tant el seguiment del desenvolupament dels aprenentatges com la valoració objectiva de tot l'alumnat. D'aquesta manera es garanteix que el procés d'avaluació doni resposta a les necessitats específiques de suport educatiu que presenta l'alumnat.

Article 30 Sessions d'avaluació

  1. La sessió d'avaluació, tant l'ordinària com l'extraordinària, és la reunió de l'equip docent, presidida i coordinada pel tutor o tutora, amb la finalitat d'intercanviar informació i adoptar decisions de forma col·legiada sobre el procés d'aprenentatge dels i les alumnes. A la decisió sobre l'avaluació de cada alumne o alumna hi han d'intervenir els professors i professores de les matèries que hagi cursat l'alumne o alumna.

  2. També hi participarà un membre de l'equip directiu i, si l'equip docent ho considera, altres docents i professionals que intervinguin en el procés d'ensenyament i aprenentatge dels i les alumnes.

  3. En les sessions d'avaluació s'ha d'escoltar la veu de l'alumnat, que prèviament haurà reflexionat, des de les diferents matèries o àmbits i des de la tutoria, sobre els processos d'aprenentatge. Cada centre ha de determinar el procediment a través del qual incorpora l'alumnat a les sessions d'avaluació.

  4. Per tal que l'equip docent pugui valorar els aprenentatges de cada alumne o alumna, així com el desenvolupament del procés d'ensenyament i aprenentatge en el grup classe, cal fer una sessió d'avaluació cada trimestre com a mínim. La sessió d'avaluació del tercer trimestre pot coincidir amb l'avaluació ordinària de final del curs.

  5. Cada centre ha d'elaborar un model propi d'informe d'avaluació que, a més de consignar les qualificacions obtingudes en cada matèria o àmbit amb indicadors numèrics de l'1 al 10, ha d'expressar qualitativament aquells aspectes del procés d'aprenentatge que cal destacar, els aspectes personals i evolutius que es consideri oportú, i les mesures i suports d'atenció educativa que s'hagin adoptat o que s'hagin previst per facilitar la millora dels aprenentatges dels i les alumnes, així com la conveniència de continuar-los aplicant.

  6. El tutor o tutora ha de coordinar i presidir les sessions d'avaluació del seu grup d'alumnes, aixecar-ne l'acta, fer-hi constar els acords presos i transmetre l'informe d'avaluació de manera individualitzada als i les alumnes i, en cas que siguin menors d'edat, al pare, mare o tutor o tutora legal. Igualment, la resta de docents de l'equip docent han d'informar els i les alumnes en relació amb les seves matèries o àmbits.

Article 31 Avaluació de final de curs

  1. El professor o professora de cada matèria és qui decideix, al final del curs, si l'alumne o alumna ha assolit les competències, prenent com a referent fonamental els criteris d'avaluació.

  2. El professor o professora ha d'expressar els resultats de l'avaluació que fan referència al procés d'assoliment de les competències específiques de les matèries amb indicadors numèrics de l'1 al 10, sense decimals.

  3. En el cas de les matèries amb continuïtat, , en els dos cursos, que consten a l'annex 4, l'alumnat que tingui cursada i no superada la matèria de primer curs no pot ser qualificat de la matèria de segon curs. Aquesta circumstància s'ha de consignar a les actes finals amb la menció “pendent de qualificació de primer curs” (PQ). En cas que, a causa d'un canvi de matèria o de modalitat autoritzat per la direcció del centre o perquè l'alumne o alumna s'hagi incorporat al batxillerat en el segon curs, no hagi cursat la matèria de primer curs, podrà ser qualificat de la matèria de segon curs a tots els efectes.

Article 32 Activitats de recuperació

  1. El caràcter continu de l'avaluació ha de permetre escenaris diversos per al progrés dels i les alumnes al llarg del procés d'aprenentatge.

  2. En cas que, durant algun dels cursos de batxillerat, l'equip docent consideri que un alumne o alumna no està assolint les competències específiques pròpies d'alguna de les matèries, aquest equip ha d'organitzar activitats específiques d'aprenentatge i amb caràcter individual, les quals s'han de poder avaluar abans de la sessió d'avaluació ordinària de final de curs.

  3. En el cas de l'alumnat que passi de primer a segon curs amb un màxim de dues matèries amb avaluació negativa, és a dir, avaluació menor a 5, el centre ha d'organitzar activitats específiques de recuperació i amb caràcter individual dins el primer trimestre del segon curs.

  4. Les qualificacions de les matèries després d'aquestes activitats de recuperació s'han d'expressar en els mateixos termes que la resta de matèries.

Article 33 Pas de curs

  1. El pas de curs és automàtic quan l'alumne o alumna obtingui avaluació positiva en la totalitat de les matèries o tingui un màxim de dues matèries amb avaluació negativa.

  2. Quan l'alumne o alumna passa de curs amb una o dues matèries pendents, l'equip docent ha de proporcionar orientació i suports específics que li permetin adquirir els aprenentatges tant de les matèries pendents com de les de segon curs. En tot cas, s'ha de matricular a segon curs de les matèries pendents de primer i el centre educatiu ha d'organitzar activitats específiques de recuperació dins el primer trimestre del segon curs.

  3. Quan un alumne o alumna, després de la sessió d'avaluació extraordinària a primer curs, rebi una avaluació negativa en tres o quatre matèries, podrà optar per repetir el curs en la seva totalitat o per matricular-se de les matèries de primer que no ha superat i ampliar aquesta matrícula de primer curs amb dues o tres matèries de segon. En aquest cas, cal l'elaboració d'un pla de suport individualitzat que programi la superació del batxillerat en tres cursos, d'acord amb els criteris d'organització que tingui establert el centre educatiu. L'alumne o alumna menor d'edat ha de tenir l'autorització del pare, mare o tutor o tutora legal per a aquest règim singular de matriculació. En tot cas, haurà de matricular-se a segon curs de les matèries pendents de primer.

  4. Si un alumne o alumna, després de superar el primer curs, decideix canviar de modalitat en el segon curs, el centre pot modificar el currículum, tot assegurant-se que, en acabar el batxillerat, l'alumne o alumna hagi superat un mínim de tres matèries d'aquesta nova modalitat, que ha d'incloure la matèria de modalitat obligatòria. El termini per sol·licitar aquest canvi finalitza al cap d'un mes d'haver iniciat les classes.

  5. La superació de les matèries de segon curs que figuren a l'annex 4 i que impliquen continuïtat està condicionada a la superació de les corresponents matèries de primer curs indicades en aquest annex, amb les excepcions derivades de l'article 31.3.

  6. Els i les alumnes que al final del segon curs tinguin avaluació negativa en algunes matèries, es podran matricular a aquestes matèries sense necessitat de cursar de nou les matèries superades o podran optar per repetir el curs complet.

Article 34 Permanència d'un any més en el mateix curs

L'alumne o alumna que roman dos anys en el mateix curs no pot tornar a cursar les matèries Treball de Recerca i Estada a l'Empresa si les té superades.

Article 35 Títol de batxillerat

  1. Els i les alumnes que superen totes les matèries de batxillerat en qualsevol de les seves modalitats reben el títol de batxillerat. Aquest títol acredita l'assoliment dels objectius establerts per a l'etapa i l'adquisició de les competències corresponents.

  2. Per obtenir el títol de batxillerat és necessària l'avaluació positiva de totes les matèries dels dos cursos de batxillerat. En el cas en què s'hagin organitzat les matèries en àmbits, caldrà fer constar de forma diferenciada la qualificació de cada matèria, que coincidirà amb la de l'àmbit.

  3. Excepcionalment, l'equip docent pot decidir a l'avaluació extraordinària l'obtenció del títol de batxillerat per a un alumne o alumna que hagi superat totes les matèries excepte una, sempre que es compleixin, a més, totes les condicions següents:

      • a) Que l'equip docent consideri que l'alumne o alumna ha assolit els objectius i les competències vinculats a aquest títol.

      • b) Que no s'hagi produït una inassistència continuada i no justificada per part de l'alumne o alumna a la matèria.

      • c) Que l'alumne o alumna s'hagi presentat a les proves i hagi realitzat les activitats necessàries per a la seva avaluació, incloses les de la convocatòria extraordinària.

      • d) Que la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes a totes les matèries de l'etapa sigui igual o superior a cinc. En aquest cas, a l'efecte de calcular la qualificació final de l'etapa, es considera la qualificació numèrica obtinguda en la matèria no superada.

  4. El títol de batxillerat és únic i s'expedeix amb la modalitat cursada i la qualificació mitjana obtinguda.

  5. Per obtenir la qualificació mitjana de batxillerat s'ha de calcular una mitjana ponderada entre totes les matèries cursades (“M”), inclosa la matèria de Religió, si és el cas, i el Treball de Recerca (QT). La “M” és la mitjana aritmètica de les qualificacions de totes les matèries cursades, exceptuant el Treball de Recerca, que representa el 10 % del total de la qualificació del batxillerat.

Si "QT" és la qualificació del Treball de Recerca, la qualificació mitjana del batxillerat es calcula de la manera següent: qualificació mitjana del batxillerat = 0,9 · M + 0,1 · QT. Aquesta qualificació s'ha de consignar amb dues xifres decimals, arrodonida a la centèsima.

Article 36 Obtenció del títol de batxillerat des d'altres ensenyaments

  1. L'alumne o alumna que tingui el títol de tècnic o tècnica, o de tècnic o tècnica superior en formació professional pot obtenir el títol de batxillerat en la modalitat general mitjançant la superació de les matèries comunes.

  2. L'alumne o alumna que tingui el títol de tècnic o tècnica en arts plàstiques i disseny pot obtenir el títol de batxillerat en la modalitat d'arts mitjançant la superació de les matèries comunes.

  3. També poden obtenir el títol de batxillerat en la modalitat d'arts els i les alumnes que hagin superat els ensenyaments professionals de música o de dansa i superin, a més, les matèries comunes.

  4. La qualificació que apareixerà en el títol de batxillerat dels estudiants esmentats en els apartats d'aquest article s'obté a partir de la següent ponderació:

  • a) El 60 % de la mitjana de les qualificacions obtingudes en les matèries comunes cursades al batxillerat.

  • b) El 40 % de la qualificació mitjana obtinguda en els ensenyaments a través dels quals s'accedeix a l'obtenció del títol, calculada d'acord amb el que s'estableix en els reials decrets d'ordenació d'aquests ensenyaments.

Article 37 Documents i informes d'avaluació

  1. Al batxillerat, els documents oficials d'avaluació són les actes d'avaluació, l'expedient acadèmic, l'historial acadèmic i, si escau, l'informe personal per trasllat en els casos que preveu l'article 41. Aquests documents s'han d'ajustar als models i característiques que estableix el departament competent en matèria educativa.

  2. El director o directora, com a responsable de totes les activitats acadèmiques del centre, ha de visar amb la seva signatura els documents oficials.

  3. Els documents oficials d'avaluació han de romandre al centre i la persona que exerceixi les funcions de secretari o secretària és la responsable de custodiar-los, tant en format imprès com en suport electrònic, així com d'emetre les certificacions que se sol·licitin. En cas de supressió d'algun centre, els serveis territorials d'Educació o el Consorci d'Educació de Barcelona han d'adoptar les mesures corresponents per conservar-los o traslladar-los.

  4. Els documents i informes d'avaluació han d'anar signats amb identificació de les persones signants.

  5. L'historial acadèmic i, si és el cas, l'informe personal per trasllat, es consideren documents bàsics per garantir la mobilitat de l'alumnat per tot el territori nacional.

  6. Els documents oficials d'avaluació, quan hagin de tenir efectes fora de Catalunya, es regeixen per la legislació sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques.

  7. En tots els documents elaborats s'ha d'incorporar un ús no sexista ni androcèntric del llenguatge.

Article 38 Actes d'avaluació

  1. Les actes d'avaluació s'estenen per a cadascun dels cursos i es tanquen un cop finalitzat el període lectiu després de la sessió d'avaluació ordinària i extraordinària. Comprenen la relació nominal dels i les alumnes que componen el grup, juntament amb els resultats de l'avaluació de les matèries i les decisions sobre promoció i permanència.

  2. Els resultats de l'avaluació s'expressen mitjançant qualificacions de l'1 al 10 sense decimals. La qualificació mitjana és la mitjana aritmètica de les qualificacions de totes les matèries, arrodonida a la centèsima més propera i, en cas d'equidistància, a la part superior.

  3. Les qualificacions inferiors a cinc es consideren negatives. Quan un alumne o alumna no es presenti a la convocatòria de proves extraordinàries, s'ha de consignar “No presentat / No presentada (NP)”.

  4. Per donar compliment al que estableix l'apartat cinquè de la disposició addicional primera, s'ha de fer constar, a més, una nota mitjana normalitzada, calculada sense tenir en compte la qualificació de la matèria de Religió.

  5. Als i les alumnes que obtinguin una qualificació mitjana de batxillerat igual o superior a 9, se'ls pot consignar la menció de “matrícula d'honor” en les observacions de l'acta de qualificacions finals, en l'expedient acadèmic i en l'historial acadèmic. Se'n pot concedir una per cada vint alumnes i una altra, si en resulta una fracció sobrant sobre el total d'alumnes avaluats de segon curs. En aquest cas, s'entén per alumnes avaluats de segon curs tots els que han cursat les matèries necessàries per completar l'etapa, si bé poden no haver-les superat.

  6. A les actes de segon curs de batxillerat hi han de figurar els i les alumnes amb matèries no superades del curs anterior i s'ha de recollir la proposta d'expedició del títol de batxillerat, juntament amb la qualificació mitjana de l'etapa. En aquest curs s'emetran actes d'avaluació de matèries pendents al final del període lectiu ordinari i de la convocatòria de proves extraordinàries.

  7. Les actes d'avaluació han d'anar signades per tots els professors i professores del grup i han de portar el vistiplau del director o directora del centre.

Article 39 Expedient acadèmic

  1. L'expedient acadèmic conté, juntament amb les dades d'identificació del centre, les dades personals i acadèmiques de l'alumne o alumna, així com la informació relativa al procés d'avaluació.

  2. S'ha d'obrir al començament de l'etapa o, si escau, en el moment d'incorporació de l'alumne o alumna al centre i ha de recollir, almenys, els resultats de l'avaluació de les matèries en les diferents convocatòries, les decisions de promoció i titulació i, si n'hi hagués, les mesures de suport educatiu o les adaptacions del pla d'estudis que s'han adoptat per a l'alumne o alumna i qualsevol resolució administrativa de caràcter singular que l'afecti acadèmicament. Així mateix, hi ha de constar la qualificació mitjana obtinguda a l'etapa, així com la mitjana normalitzada a la qual es refereix l'apartat 4 de l'article anterior.

  3. La custòdia i l'arxivament dels expedients acadèmics corresponen als centres educatius on s'hagin fet els estudis dels ensenyaments corresponents i la Inspecció d'Educació n'ha de fer la supervisió.

Article 40 Historial acadèmic

  1. L'historial acadèmic de batxillerat és el document oficial que reflecteix els resultats de l'avaluació i les decisions relatives al progrés acadèmic de l'alumne o alumna en tota l'etapa; porta el vistiplau del director o directora i té valor acreditatiu dels estudis realitzats. La seva custòdia correspon al centre educatiu en què l'alumnat estigui escolaritzat.

  2. Després de finalitzar l'etapa, l'historial acadèmic de batxillerat s'ha de lliurar a l'alumne o alumna o, en cas que sigui menor d'edat, al pare, mare o tutor o tutora legal.

  3. L'historial acadèmic de batxillerat ha de recollir les dades identificadores de l'alumne o alumna; les matèries cursades en cada un dels anys d'escolarització i els resultats d'avaluació obtinguts; les decisions sobre el pas de curs i sobre la proposta d'expedició del títol de batxillerat, amb la data en què es van adoptar; la nota mitjana de batxillerat i la nota mitjana normalitzada, i la informació relativa als canvis de centre, amb indicació sempre de les dates corresponents. Així mateix, hi ha de figurar la indicació de les resolucions de caràcter singular que afectin acadèmicament l'alumne o alumna.

  4. Quan l'alumne o l'alumna es traslladi a un altre centre, el centre d'origen ha de remetre al de destinació, i a petició d'aquest, l'historial acadèmic del batxillerat i, si s'escau, l'informe personal per trasllat, i ha d'acreditar que les dades que conté concorden amb l'expedient que guarda el centre. El centre receptor ha d'obrir el corresponent expedient acadèmic. La matriculació de l'alumne o alumna adquireix caràcter definitiu un cop s'ha rebut l'historial acadèmic degudament formalitzat.

  5. En el cas d'alumnes que es traslladin a centres d'altres comunitats autònomes en què el català no sigui llengua oficial, l'historial acadèmic s'ha de fer en versió bilingüe: en català i en castellà.

Article 41 Informe personal per trasllat

  1. A fi de garantir la continuïtat del procés d'aprenentatge de l'alumne o alumna que es trasllada a un altre centre sense haver conclòs el curs, s'ha d'emetre un informe personal on s'ha de fer constar la informació recollida per l'equip docent necessària per a l'adequada continuïtat del procés d'aprenentatge. Com a mínim ha de consignar els elements següents:

        • a) Els resultats parcials de l'avaluació, en el cas que ja hagués tingut lloc alguna sessió d'avaluació.

        • b) L'aplicació, si escau, de mesures educatives complementàries de reforç i suport, així com els plans de suport individualitzats aplicats.

        • c) Totes les observacions que es considerin oportunes sobre el progrés general de l'alumne o alumna.

  2. L'informe personal per trasllat, que només s'ha d'emetre en el cas que preveu l'apartat anterior, l'ha d'elaborar i firmar el tutor o tutora, amb el vistiplau del director o directora, a partir de les dades facilitades pels professors i professores de les matèries.

  3. En el cas d'alumnes que es traslladin a centres d'altres comunitats autònomes en què el català no sigui llengua oficial, l'informe personal per trasllat s'ha de fer en versió bilingüe: en català i en castellà.

Article 42 Autenticitat, seguretat i confidencialitat

  1. Pel que fa a l'obtenció de les dades personals de l'alumnat, a la seva cessió d'uns centres als altres i a la seva seguretat i confidencialitat, cal atenir-se al que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

  2. Els documents oficials d'avaluació i els seus procediments de validació descrits als apartats anteriors poden ser substituïts pels seus equivalents realitzats per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, sempre que en quedi garantida l'autenticitat, la integritat i la conservació, i es compleixin les garanties i els requisits establerts per la normativa de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i per la legislació sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques.

  3. L'expedient electrònic de l'alumne o alumna ha d'estar constituït, almenys, per les dades contingudes als documents oficials d'avaluació i ha de complir el que estableix la normativa de l'esquema nacional d'interoperabilitat en l'àmbit de l'administració electrònica.