Capítol 2 Currículum ADULTS

Article 5 Organització curricular

  1. El currículum s'estructura en dos cicles de dos nivells cadascun. En el primer cicle s'ha de contribuir al desenvolupament de capacitats, destreses i habilitats que facilitin la integració de l'alumnat i l'assoliment d'una autonomia progressiva i que promoguin la continuïtat formativa. En el segon cicle s'ha de consolidar l'adquisició de les competències clau per garantir una autonomia plena de l'alumnat i afavorir l'accés als estudis de graduat o graduada en educació secundària obligatòria per a les persones adultes.

  2. El currículum té una durada de 980 hores lectives i els nivells es poden impartir de forma flexibilitzada, en una durada quadrimestral, anual o biennal que, d'acord amb l'annex 4, proposa el centre en funció del perfil i les necessitats de l'alumnat i en el marc de la seva autonomia.

  3. Formen part del currículum els elements següents:

  • a) Tres àrees curriculars i dues competències transversals per a l'assoliment de les competències clau descrites a l'annex 1. Les àrees curriculars són l'àrea lingüística, l'àrea matemàtica i l'àrea del medi natural, social i cultural. Les competències transversals són la competència digital i la competència personal, social i laboral.

  • b) Les competències específiques de cada àrea curricular i de les competències transversals, agrupades en dimensions. Inclouen el conjunt de destreses i habilitats que hi estan vinculades directament i que l'alumnat ha d'assolir en acabar l'ensenyament i que contribueixen a l'assoliment de les competències clau previstes amb caràcter general en l'ensenyament obligatori.

  • c) Els sabers bàsics de cada dimensió són continguts que contribueixen en gran manera al desenvolupament de les competències de cadascuna de les dimensions.

  • d) Els criteris d'avaluació de cada àrea curricular dins de cada dimensió, diferenciats per a cadascun dels cicles, i els criteris d'avaluació de les competències transversals, generals per a tot l'ensenyament, són enunciats que expressen el tipus i grau d'aprenentatge que s'espera que hagi obtingut l'alumnat en un moment determinat i que han de ser el referent de les diferents avaluacions.

  • e) Les orientacions metodològiques de cada àrea curricular i de les competències transversals són el suport per dissenyar propostes d'aprenentatge a l'aula de caràcter competencial i adequades a la finalitat de l'ensenyament. Fan referència a elements com la tipologia d'activitats, els materials o recursos a utilitzar, l'organització social de l'aula i les mesures personalitzades per a l'atenció educativa de l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

  • f) Les orientacions per a l'avaluació de cada àrea curricular i competència transversal són indicacions per a l'avaluació del procés d'ensenyament-aprenentatge que inclouen recomanacions i instruments.

Article 6 Competències clau i perfil competencial de sortida

  1. S'entén per competència la capacitat d'una persona de resoldre problemes reals en contextos diversos integrant coneixements, habilitats pràctiques, actituds i altres components socials i de comportament que es mobilitzen conjuntament per assolir una acció eficaç i satisfactòria.

  2. L'adquisició d'una determinada competència se sustenta en experiències d'aprenentatge globalitzades en les quals els coneixements i les habilitats interactuen per donar una resposta eficient en la tasca que s'executa.

  3. Les competències clau són els assoliments que totes les persones necessiten per a la seva realització i desenvolupament personal, l'ocupabilitat, la integració social, l'assoliment d'un estil de vida sostenible i saludable i l'exercici d'una ciutadania activa.

  4. El perfil competencial de sortida de l'alumnat en finalitzar la formació instrumental es correspon amb l'assoliment de les competències clau descrites a l'annex 1, segons els criteris d'avaluació del segon cicle de les competències específiques de les àrees curriculars i de les competències transversals.

  5. L'annex 2 i l'annex 3 identifiquen i desenvolupen les competències específiques de les diferents àrees curriculars i les competències transversals de l'ensenyament de la formació instrumental.

  6. La programació de totes les activitats del centre, tant d'aula com complementàries, recollida a la documentació estratègica del centre, ha de contribuir a l'adquisició de les competències de cada àrea curricular i competències transversals, posant el focus en l'aplicació pràctica dels aprenentatges.

Article 7 Àrees curriculars i competències transversals

  1. Les àrees curriculars i les competències transversals de la formació instrumental es treballen integrades al llarg dels dos cicles i s'han de concretar a partir de propostes d'aprenentatge globalitzades en les quals l'alumnat s'aproxima al coneixement des d'una perspectiva transversal, significativa i funcional.

  2. A l'annex 2 es desenvolupa l'àrea lingüística, l'àrea matemàtica i l'àrea del medi natural, social i cultural.

  3. A l'annex 3 es desenvolupen les competències transversals: la competència digital i la competència personal, social i laboral.

Article 8 Principis metodològics

  1. La metodologia de la formació instrumental ha de ser flexible, oberta i inclusiva, orientada a la personalització, i ha de fomentar l'autoaprenentatge i l'autonomia de l'alumnat. A més, ha d'estar exempta de qualsevol tipus d'estereotips i biaixos de gènere. Ha de tenir en compte els coneixements previs de l'alumnat, les seves experiències de vida i les diferents capacitats, i donar resposta als diferents interessos i necessitats.

  2. La metodologia té per finalitat potenciar l'assoliment de les competències clau per mitjà de processos d'aprenentatge significatius i funcionals per a l'alumnat, a través d'activitats o projectes connectats amb les vivències quotidianes de les persones adultes i que tinguin en compte el seu bagatge cultural. Per aquest motiu, les diferents àrees i competències transversals es treballaran de forma globalitzada i les propostes d'activitats seran competencials i orientades a resoldre problemes pràctics i d'aplicació a la vida real.

  3. En el disseny de la metodologia s'ha de tenir en compte el component social en el procés de construcció de l'aprenentatge, fomentant l'adquisició de destreses comunicatives i de cooperació, les relacions horitzontals a l'aula i l'aprenentatge col·laboratiu i dialògic entre iguals.

  4. El procés d'ensenyament-aprenentatge ha de tenir l'alumnat com a protagonista i agent actiu de l'aprenentatge, i el docent o la docent com a guia.

  5. En les activitats o projectes d'aula l'alumnat ha de conèixer els objectius d'aprenentatge, el procediment a seguir i com serà avaluat per facilitar l'autoregulació i l'aprenentatge conscient.

Article 9 Modalitat formativa

La formació instrumental s'imparteix, amb caràcter general, en modalitat presencial. També es pot oferir en modalitat semipresencial o a distància, d'acord amb el que determini el Departament d'Educació, sempre que això suposi un benefici per a l'alumnat.

Article 10 Distribució horària

  1. Correspon als centres determinar l'horari setmanal, tal com s'estableix a l'annex 4, computant 35 setmanes lectives per nivell.

  2. Així mateix, els centres han de determinar si imparteixen els diferents nivells de forma quadrimestral, anual o biennal. La distribució horària ha de tenir en compte les característiques de l'alumnat i el context socioeconòmic i lingüístic. Ha de ser coherent amb l'acció educativa i ha d'estar orientada a l'èxit escolar de tot l'alumnat.