Funcionament de l’Empresa i Disseny de Models de Negoci BATX

Competències específiques

1, Reconèixer la importància que l’activitat empresarial i l’emprenedoria tenen en la transformació de la societat, analitzant el valor de la innovació i la digitalització, per comprendre el funcionament de l’economia globalitzada.

Entendre la realitat des d’una perspectiva econòmica és fonamental per comprendre millor el nostre entorn, per això és molt important per a l’alumnat conèixer el paper que les persones emprenedores i les empreses tenen com elements transformadors en el context en què vivim. Un context que es caracteritza pel fet de tenir moltes alternatives, gràcies a una incorporació ràpida de les noves tecnologies i les seves aplicacions: intel·ligència artificial (IA), dades massives (big data), indústria 4.0, cadena de blocs (blockchain), 3D o VR, entre d’altres.

Tot això està canviant no només l’estructura productiva global, sinó també l’estructura econòmica i la mateixa societat en conjunt, la qual cosa ens porta a la conclusió que innovar és una obligació per a qualsevol empresa avui.

A més, si com a ciutadans som capaços de comprendre tot el que passa al nostre voltant, podrem prendre decisions que ens permetin millorar tant la nostra vida com la societat i l’entorn on vivim.

2. Conèixer l’entorn econòmic i social i la seva influència en l’activitat empresarial, analitzant amb sentit crític la sostenibilitat i la responsabilitat social en l’activitat productiva i en l’ètica empresarial.

Les empreses no són organitzacions alienes al que succeeix a la societat, per això és imprescindible comprendre com els elements de l’entorn, tant micro com macro, influiran en les decisions estratègiques que adopten.

A més a més, cal que l’alumnat reconegui que les empreses tenen un component transformador molt necessari per a la societat, sense oblidar que la seva activitat també genera esgotament de recursos, precarietat, desigualtat i conflictes. Per això, és fonamental que els estudiants sàpiguen valorar l’esforç que fan les empreses que entre els seus objectius mantenen una responsabilitat social corporativa (RSC) que minimitza aquests desajustos; i que, a més, procuren recollir dins de la seva activitat els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) com a proposta de valor per assolir una societat més equitativa, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, sense perdre l’agilitat i la qualitat que demana la societat actual.

3. Comparar diferents models de negoci analitzant les decisions estratègiques de planificació, gestió i optimització d’activitats, recursos i associacions, per dissenyar, amb creativitat i esperit transformador, un model de negoci innovador que respongui a les necessitats de la societat.

Les empreses són sistemes organitzatius dins dels quals hi ha diferents elements que en permeten el funcionament en diferents àrees funcionals, que són els eixos fonamentals sobre els quals es basa qualsevol model de negoci. Per a això l’empresa s’encarrega de planificar, buscar i gestionar els recursos necessaris. Es pretén que l’alumnat entengui que l’empresa actual té com a finalitat la producció de béns i/o serveis que puguin donar resposta a les necessitats dels consumidors d’avui, cada cop més exigents i compromesos, que les obliga a reinventar-se per adaptar-se a un entorn altament competitiu. La capacitat d’adaptació i d’innovació de les empreses serà la clau que en determinarà la supervivència en el seu afany de millora contínua i d’adaptació a l’ entorn.

Resulta fonamental, reconèixer i comprendre els nous patrons de models de negoci que utilitzen les empreses actualment com a font inspiradora —llarga cua (long tail), de semipagament (freemium), multiplataforma o mòbil, entre d’altres—, ja que, un cop l’alumnat els conegui, estarà en disposició de dissenyar models de negoci propis alternatius mitjançant la creativitat i l’esperit innovador. És important que l’alumnat conegui eines i instruments que permetin elaborar-los d’una manera innovadora, com ara el relat de marca, el visual thinking (pensament visual), l’estratègia de l’oceà blau o el mapa d’empatia, entre d’altres.

4. Seleccionar i aplicar estratègies comunicatives eficaces aplicades al món empresarial, gestionant la informació i verificant-ne la fiabilitat, per prendre decisions empresarials en un mercat global.

Una de les activitats més importants a les quals han de prestar atenció les empreses és la gestió de la informació que manegen. En referència a la informació sobre els seus productes que ofereixen als consumidors, les empreses han d’optar per noves fórmules de màrqueting. Quan a la informació comptable, han de redactar-la i traslladar-la d’una forma transparent i fiable que generi confiança en els clients, accionistes, treballadors, creditors o el mateix Estat, i que sigui útil per a la presa de decisions.

L’alumnat ha d’entendre la importància d’utilitzar estratègies comunicatives en les empreses per facilitar l’intercanvi d’informació d’una manera eficaç i àgil, que contribueixi, a més, al fet que les decisions s’adoptin des del coneixement, per minimitzar, d’aquesta manera, els riscos. Partint del coneixement d’aquestes estratègies aplicades a l’àmbit empresarial, l’alumnat pot entrenar l’exposició oral i escrita relacionada amb aquest àmbit i participar en interaccions comunicatives amb actitud cooperativa i respectuosa per intercanviar informació, crear coneixement i argumentar opinions.

D’altra banda, en un mercat global, les empreses miren cap a l’exterior i estan en contacte amb empreses estrangeres. Això fa que es requereixin persones competents en l’ús de diferents llengües que puguin comunicar-se amb correcció i autonomia en diferents situacions i aprofitar aquesta condició per aconseguir oportunitats de col·laboració entre organitzacions, empreses i persones.

5. Dissenyar i validar projectes empresarials, emprant els recursos necessaris, per organitzar i gestionar el desenvolupament del model de negoci.

És fonamental experimentar i posar en pràctica la idea de negoci, per això és necessari que, ja sigui mitjançant simuladors o de la participació en propostes externes (concursos), els estudiants puguin validar els models de negoci que han dissenyat emprant tots els recursos i elements necessaris, així com totes les eines creatives al seu abast i permetre’ls analitzar què passa en un context determinat.

Tot això amb l’objectiu que es posin a la pell d’una persona emprenedora i amb les dades obtingudes puguin aprendre i prendre noves decisions envers la competència i seguir millorant, així tot el procés formarà part del seu aprenentatge, tant en els èxits com en els fracassos.

Criteris d'avaluació

  • 1.1 Valorar el paper de l’empresa i l’empresariat com a agents econòmics generadors de rendes i benestar en la societat, per comprendre el funcionament del sistema econòmic.

  • 1.2 Identificar l’impacte que l’activitat empresarial i emprenedora genera en la transformació de la societat, cap al bé comú.

  • 1.3 Analitzar empreses i organitzacions que posen en valor la innovació i la digitalització en l’entorn canviant.

  • 2.1 Valorar la capacitat d’adaptació de les empreses a l’entorn microeconòmic i macroeconòmic, donant respostes sostenibles, solidàries, viables i respectuoses amb el medi ambient.

  • 2.2 Identificar les característiques de l’entorn on l’empresa desenvolupa la seva activitat, analitzant les diferents estratègies i decisions adoptades i les possibles implicacions socials i mediambientals de la seva activitat.

  • 2.3 Conèixer els tipus, els elements i les funcions de les empreses, relacionant amb cadascuna les responsabilitats legals, i seleccionar la més adient al cas proposat.

  • 3.1 Investigar el mercat, les tendències clau del moment i la situació macroeconòmica com a punt de partida per proposar idees emprenedores.

  • 3.2 Utilitzar estratègies i eines per dissenyar, amb iniciativa i creativitat, un model de negoci innovador a partir d’una proposta de valor.

  • 3.3 Desenvolupar idees emprenedores analitzant decisions estratègiques de planificació, gestió i optimització d’activitats, recursos i associacions, per contribuir al benestar econòmic i social.

  • 4.1 Utilitzar noves fórmules comunicatives i de gestió de la informació, que facilitin la presa de decisions aplicades al món empresarial.

  • 4.2 Exposar el model de negoci utilitzant eines de comunicació efectiva amb originalitat i iniciativa, per ressaltar la creació de valor i l’interès dels altres.

  • 5.1 Elaborar un pla d’empresa de manera col·laborativa, justificant les decisions preses.

  • 5.2 Identificar les dades més rellevants del balanç i del compte de pèrdues i guanys, explicant-ne el significat i diagnosticant la situació.

  • 5.3 Analitzar les diferents viabilitats del model de negoci dissenyat, per avaluar-ne el potencial, proposant idees de millora.

Sabers

Economia i escassetat. L’empresa i el seu entorn

  • Anàlisi de la relació entre l’escassetat de recursos i les necessitats com a problema bàsic de l’economia.

  • Reconeixement del paper de l’empresari o empresària en l’economia, promovent el contrast d’opinions i el debat a l’aula, i posant en relleu la figura de les dones emprenedores.

  • Identificació de les característiques del perfil emprenedor: les habilitats que demana el mercat de treball. Nòmades del coneixement (knowmads).

  • Consideració del paper de la dona emprenedora.

  • Valoració de l’empresa com a organització generadora de valor, amb incidència en la qualitat de vida de les persones i en la distribució de la renda; així com identificació de les disfuncions que genera a la societat.

  • Classificació, localització i dimensió de l’empresa com a elements caracteritzadors de la realitat empresarial.

  • Identificació del marc jurídic que regula l’activitat empresarial. Elecció de la forma jurídica de l’empresa més adient tenint en compte les necessitats de capital, el tipus de responsabilitat, el nombre de socis i els impostos a pagar.

  • Caracterització de les empreses que incorporen la responsabilitat social corporativa (RSC) i els objectius el desenvolupament sostenible (ODS) en un món més solidari i sostenible.

  • Identificació de les tendències emergents de mercat en contextos canviants.

  • Anàlisi i valoració de les estratègies d’innovació en casos reals: teories i tipus d’innovació (empresa ambidextra).

  • Apreciació de la recerca, el desenvolupament i la innovació com a motors del canvi tecnològic i de millora de la productivitat empresarial.


El model de negoci i de gestió

  • Definició de la proposta de valor, els canals, les relacions amb clients, les fonts d’ingressos, les activitats clau, els recursos, les associacions i l’estructura de costos.

  • Establiment d’estratègies comercials i de màrqueting oportunes.

  • Descripció del procés productiu i valoració de l’eficiència i la productivitat en l’ús dels recursos.

  • Identificació de les estructures organitzatives i de les àrees funcionals de l’empresa.

  • Anàlisi de decisions estratègiques de planificació, gestió, presa de decisions i optimització d’activitats, recursos i associacions.

  • Gestió dels recursos humans. Formació i funcionament d’equips àgils. La contractació i les relacions laborals de l’empresa. Les polítiques d’igualtat a les empreses.

  • Determinació de l’estructura d’ingressos i costos de la idea de negoci plantejada, calculant-ne el llindar de rendibilitat.

  • Anàlisi de l’estructura de les inversions i de les fonts de finançament, i selecció justificada de les més adients.

  • Planificació de les obligacions legals i formals que cal tenir en compte.

  • Disseny, planificació, gestió i comunicació amb rigor, iniciativa i creativitat d’un projecte empresarial, amb eines digitals.

  • Elaboració dels comptes anuals, amb suport digital: balanç de situació i compte de pèrdues i guanys.


Patrons de models de negoci

  • Comparació entre diferents models de negoci, com són els que ofereixen serveis bàsics gratuïts (freemium), els de llarga cua (long tail), els multiplataforma, els d’aplicacions mòbils i d’altres.


Eines per innovar en models de negoci i de gestió

  • Anàlisi del punt de vista dels clients: mapa d’empatia.

  • Aplicació de tècniques de creativitat per generar idees de negoci, així com d’estratègies de gestió i presa de decisions.

  • Anàlisi de la competència i nínxols de mercat: oceans blaus, matriu ERIC.

  • Utilització d’eines per organitzar idees i sintetitzar: pensament visual (visual thinking), notes autoadhesives, dibuixos.

  • Ús de tècniques de prototipatge àgil de productes i serveis.

  • Utilització d’eines originals per presentar un projecte o idea: narració d’històries o storytelling i el discurs de l’ascensor o elevator pitch.


Estratègia empresarial

  • Ús de mètodes per a l’anàlisi de la realitat empresarial: estudi de casos a les ciències empresarials i simulació empresarial.

  • Protecció de la idea, del producte i de la marca del negoci.

  • Anàlisi de tendències i variables macroeconòmiques de l’entorn del model de negoci.

  • Validació del model de negoci. Lean Startup. Desenvolupament de clients. Desenvolupament de producte àgil.

  • Avaluació de models de negoci: anàlisi DAFO. Estudi de mercat.

  • Anàlisi de resultats: estudi dels estats financers, anàlisi i interpretació de la informació comptable i valoració de les viabilitats empresarials (tècnica, financera i econòmica).