Educació Artística PRI (500h) = +- 2,5h a la setmana a cada nivell

En l’àrea d’Educació Artística es treballen un total de 4 competències específiques que són la concreció dels indicadors operatius de les competències clau definits al perfil competencial de sortida de l’alumnat al final de l’educació bàsica.

Competències específiques

1. Descobrir propostes artístiques de diferents cultures, èpoques i estils, mitjançant la percepció i la vivència, per desenvolupar la curiositat, el respecte i el gaudi.

El coneixement, l’accés, l’anàlisi, la descripció, la recepció i la comprensió de propostes artístiques diverses procedents de diferents cultures mitjançant la cerca, l’escolta, l’observació i el visionament d’una gran varietat i riquesa d’aquestes propostes són processos fonamentals per a la formació d’éssers humans crítics, empàtics, curiosos, respectuosos, sensibles i que mostrin una actitud d’interès i de valoració davant d’aquestes manifestacions.

Per una banda, la descoberta de les produccions del passat aporta elements essencials per a la interpretació del present i també afavoreix la presa conscient de decisions rellevants en relació amb la conservació del patrimoni. Per l’altra banda, el reconeixement i l’interès per les manifestacions culturals i artístiques emblemàtiques i singulars a partir de l’exploració de les seves característiques proporcionen una base sòlida per descobrir i valorar la diversitat de manifestacions culturals i artístiques procedents dels diferents contextos.

És essencial que l’alumnat comprengui les diferències culturals i generi la necessitat de respectar-les, conegui les especificitats i les intencionalitats de les manifestacions culturals i artístiques més destacades del patrimoni, estableixi relacions entre elles i apreciï la seva diversitat per enriquir i construir la seva pròpia realitat. En l’anàlisi de les diferents propostes artístiques s’hi incorporarà la perspectiva de gènere a través de les quals es reconeixeran les produccions creades per dones.

2. Investigar i analitzar diferents manifestacions culturals i artístiques i els seus contextos emprant diversos canals i mitjans d’accés a la informació, per desenvolupar el pensament propi, la identitat cultural i l’esperit crític.

Un primer pas imprescindible per apropar-se a les noves propostes culturals i artístiques és l’obertura, la curiositat i l’interès de l’alumnat. A més a més, la possibilitat d’accedir a una oferta cultural diversa a través dels mitjans considerats tradicionals i el desenvolupament d’estratègies per a la recerca d’informació amb múltiples canals i mitjans, amplia les possibilitats de gaudir-ne i aprendre’n.

La capacitat de desplegar el pensament propi, l’autoconfiança i la col·laboració amb els seus iguals són tres pilars fonamentals per al desenvolupament personal de l’alumnat, així com el fet d’identificar i compartir les sensacions, emocions i evocacions produïdes per diferents manifestacions culturals i artístiques. També conèixer-les, relacionar-les i respectar-les contribueix a crear i consolidar progressivament un sentit de pertinença i d’identitat.

La indagació permet a l’alumnat reconèixer i valorar els aspectes fonamentals del patrimoni cultural i artístic, analitzant-ne els principals elements, desenvolupant criteris de valoració propis i evidenciant una actitud oberta, dialogant i respectuosa.

Així mateix, aquesta competència implica respectar el fet artístic, els drets d’autoria i la tasca de les persones professionals encarregades de conservar-los, crear-ne i difondre’ls.

De la mateixa manera, és oportú que l’alumnat comprengui les diferències entre les propostes culturals i artístiques, la necessitat de respectar-les i gaudir del coneixement de les especificitats i intencionalitats més destacades del patrimoni, a través dels seus llenguatges i elements tècnics en diversos mitjans i suports.

3. Experimentar i crear amb les possibilitats del so, la imatge, el cos i els mitjans digitals i multimodals, mitjançant activitats i experiències que incorporin l’aprenentatge autoregulat per expressar i comunicar coneixements, idees, sentiments i emocions.

Avui en dia, experimentar, explorar, conèixer i descobrir les possibilitats dels elements d’expressió de les diferents arts es mostra com una necessitat imprescindible per assimilar i gaudir de tota producció cultural i artística.

A més, es poden emprar una àmplia quantitat, varietat i diversitat de mitjans i materials en els processos educatius d’ensenyament i aprenentatge, i en la creació i recepció de propostes artístiques, que permetin un enorme ventall de possibilitats expressives amb els quals poder comunicar i transmetre qualsevol idea o sentiment, ja que es considera molt rellevant subratllar el vincle existent amb l’educació emocional i afectiva.

En els àmbits audiovisual, plàstic, escènic, performatiu i musical han anat sorgint mitjans, eines i aplicacions relacionats amb les noves tendències socials, que poden ser emprats en el marc educatiu.

Així doncs, l’accés, al coneixement i el maneig dels instruments i eines d’aquests àmbits afavoreix la relació de l’alumnat amb el món cultural i artístic actual, que, en col·laboració amb les aportacions anteriors, ofereix un ampli, divers i interessant univers al seu abast.

4. Dissenyar, elaborar i difondre creacions culturals i artístiques col·laboratives, assumint diferents rols, posant en valor el procés, per desenvolupar la creativitat, el sentit de pertinença i arribar a un resultat final.

La participació en la creació, el disseny, l’elaboració i la difusió de produccions culturals i artístiques és primordial per al ple desenvolupament de la persona. De la mateixa manera, a través d’un enfocament coeducatiu, la participació en propostes i projectes grupals es fa imprescindible, ja que el treball col·laboratiu implica l’acceptació i la comprensió de l’existència de rols diversos que cal conèixer, respectar i valorar.

Sens dubte, el treball en equip contribueix a l’enriquiment i la construcció de la identitat personal a través de l’expressió artística creativa i de la utilització de diferents representacions i expressions realitzades mitjançant l’ús de tècniques plàstiques, visuals, multimodals, sonores, dramàtiques i corporals.

En definitiva, els i les aprenents han de planificar les seves propostes per assolir en grup els objectius establerts a l’inici del procés i, en conseqüència, poder aconseguir un resultat final d’acord amb aquests objectius.

Per això, cal que s’involucrin en el procés de creació i utilitzin elements de diferents disciplines, manifestacions i llenguatges artístics evidenciant el compromís amb el projecte, la participació activa en totes les fases, el respecte per la pròpia tasca i la dels seus companys, el sentit emprenedor, la sensibilitat davant del debat del canvi climàtic, la sostenibilitat i els reptes del segle XXI.

També és rellevant documentar i compartir l’experiència creativa en diferents espais educatius i de l’entorn, canals i mitjans i rebre l’opinió dels altres i les idees en forma de retroalimentació per ser valorades, assumides i respectades com a font de creixement i millora.

Criteris d'avaluació 1r i 2n

Criteris d'avaluació 3r i 4t

Criteris d'avaluació 5è i 6è

Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos en què es pot desenvolupar el seu aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent.

Per tal de facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, les persones docents poden valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de l’àrea o de les diferents àrees coordinades en un àmbit, a partir de situacions d’aprenentatge.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, àrea o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos, circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges. Això modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant-se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers 1r i 2n

Educació musical

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació plàstica i visual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació audiovisual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació en arts escèniques i performatives

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació

Sabers 3r i 4t

Educació musical

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació plàstica i visual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació audiovisual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació en arts escèniques i performatives

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació

Sabers 5è i 6è

Educació musical

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació plàstica i visual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació audiovisual

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació


Educació en arts escèniques i performatives

Percepció i anàlisi


Creació i interpretació