3. DETECCIÓ DELS SENYALS D’ALERTA DEL TDAH

Tot i que el diagnòstic del TDAH ha de ser realitzat per especialistes, la detecció i identificació dels primers símptomes sol produir-se en els entorns habituals de l’alumne: l’espai familiar i el centre educatiu.

A les aules, el professorat disposa d’un marc privilegiat per detectar i identificar alumnes susceptibles de presentar un TDAH. Sovint, les famílies també detecten dificultats d’adaptació, sobretot quan existeix molta hiperactivitat o impulsivitat. En els casos en què el dèficit d’atenció és el símptoma més present, l’aula és el marc idoni per observar-los. A les aules podem identificar (Orjales, 2005):

Actualment, la diagnosi clínica del TDAH es fa dels 6 anys en endavant. No obstant això, abans d’aquesta edat es poden observar indicadors de risc o senyals d’alerta que facin aconsellable la intervenció educativa i/o psicopedagògica.

3.1. Abans dels 6 anys

No existeixen criteris fiables per a la detecció de símptomes de TDAH en infants més petits de 6 anys. Tanmateix, hi ha estudis que destaquen dos possibles factors predictors del desen- volupament posterior del TDAH (Barkley, 1999):

La personalitat d’un nen és el resultat de la interacció del seu temperament amb l’entorn educatiu on es desenvolupa. El temperament fa referència a la part “heretada” de la seva personalitat. Tanmateix, encara que el nen neixi amb aquesta “motxilla biològica”, les influències externes donen forma a les respostes dels nadons i, fins i tot, poden alterar subtilment l’estructura mateixa del cervell. En els estudis realitzats per Campbell (Barkley, 1999), el 50 % de nens que, entre els 2 i 3 anys, es mostraven excessivament actius, amb poca atenció i lleugerament desafiants, no van evidenciar problemes de comportament després dels 6 anys.

Si bé abans dels 6 anys no sol diagnosticar-se el TDAH, podem observar en els infants alguns trets precoços que poden justificar una intervenció educativa específica i, fins i tot, la derivació als serveis de salut i serveis d’atenció precoç. Aquests trets són els següents (Turecki i Tonner, 2003):

A aquestes edats, el treball amb les famílies i les actuacions conjuntes família i escola prenen una importància cabdal. Encertar en les pautes educatives que cal emprar i consensuar la seva aplicació té un efecte preventiu i encara que no cura el TDAH si és present, no exacerba els seus efectes en la vida de l’alumne.

3.2. Des dels 6 anys fins a l’adolescència

Quan se sospita que un alumne pot tenir TDAH, cal tenir present un procediment a seguir fins a confirmar-ne el diagnòstic o no. El procediment es descriu a continuació:

El procés d’avaluació i diagnòstic no sempre és ràpid ni immediat. Necessita setmanes i, sovint, mesos. Per tant, convé no condicionar la intervenció educativa a l’obtenció de diagnòstic.

Tenint en compte que les característiques de TDAH comporten un cert grau de dificultats d’adaptació a l’entorn, quan se sospita de la presència de TDAH, és important iniciar la intervenció educativa immediatament i no esperar a la confirmació del diagnòstic. Les mesures educatives dirigides a l’alumnat amb TDAH no són mai contraproduents, sinó que totes estan basades en la comprensió de la conducta de l’alumne i en l’aplicació d’estratègies que afavoreixen l’autoregulació i que en milloren la relació amb els docents, pares i companys.

L’educació pot contribuir a moderar la intensitat dels símptomes de TDAH, de manera que amb el temps siguin més un tret de personalitat que una patologia. També, si les pautes educatives són inadequades poden exacerbar-se’n els símptomes i derivar cap a patologies més severes i complexes.

S’utilitza una varietat àmplia de qüestionaris destinats a l’avaluació de l’infant o del jove que presenta indicadors conductuals de TDAH. Aquests qüestionaris han de ser completats per pares i mestres o professors per tenir una visió àmplia de la conducta en diferents contextos.

Per garantir la seva utilitat, convé que els qüestionaris es contestin amb rigor i objectivitat, altrament resulten poc informatius i poden portar a confusions que no afavoreixin l’alumne.