Emprenedoria (matèria optativa de quart d’ESO)

En la matèria optativa de quart d’ESO Emprenedoria es treballen un total de 10 competències específiques, que són la concreció dels indicadors operatius de les competències clau definits al perfil competencial de sortida de l’alumnat al final de l’educació bàsica.

Competències específiques

1, Analitzar i valorar aptituds, reconeixent les fortaleses i debilitats pròpies i dels altres, gestionant de forma eficaç les emocions i destreses necessàries per promoure una actitud vital emprenedora davant entorns incerts, canviants i globalitzats, amb la creació d’un projecte personal que generi valor per als altres.

L’autoconeixement permet a la persona indagar en les seves aspiracions, necessitats i desitjos personals, descobrir-ne les aptituds, distingir-ne les intel·ligències i, així, reflexionar sobre les seves fortaleses i debilitats i aprendre a valorar-les com a font de creixement personal. També implica reconèixer i gestionar emocions per adaptar-se a contextos canviants i globalitzats i a situacions incertes que puguin generar un conflicte cognitiu i emocional, amb l’objectiu de posar en marxa i dur a terme el projecte personal amb una proposta de valor única, que garanteixi noves oportunitats en tots els àmbits i situacions de la vida (personals, socials, acadèmiques i professionals).

És important fer front al projecte amb una actitud emprenedora, resolutiva, innovadora i creativa que permeti l’adaptació a diferents entorns i comprendre la importància de desenvolupar l’hàbit d’actuar amb creativitat, tant individualment com col·lectivament, mitjançant l’entrenament de la capacitat creadora aplicant-la en diferents escenaris per assolir avenços personals, socials, culturals, artístics i econòmics de valor.

2. Col·laborar eficaçment amb altres persones i constituir dinàmiques de treball en diferents contextos, utilitzant estratègies de formació d’equips des del diàleg, l’equitat, el respecte a la diversitat i la inclusió per desenvolupar idees emprenedores.

Reconèixer i valorar trets característics i qualitats personals pròpies i dels altres és indispensable per afrontar amb èxit un projecte. Una identificació correcta de les potencialitats de les persones permet la constitució d’un equip de treball equilibrat, eficaç, cooperatiu, motivat i responsable, que compensi les debilitats dels uns i potenciï les fortaleses dels altres, adequant-se així a les necessitats del projecte que es pretén abordar. Cal la posada en marxa de diferents estratègies per constituir els equips de treball, definint objectius, normes, rols i responsabilitats de manera equitativa i afavorint la diversitat entre els seus integrants. Així s’aconsegueixen equips multidimensionals, inclusius, capaços de generar, mitjançant el diàleg, una intel·ligència col·lectiva que els permeti funcionar amb autonomia i contribuir a la innovació.

Un desenvolupament i ús correcte de les habilitats socials com l’empatia, l’assertivitat, la negociació, el lideratge i el respecte cap als interessos, les eleccions i les idees dels altres, així com el coneixement i l’ús d’habilitats de comunicació, facilita una visió compartida entre els membres de l’equip, la creació d’un bon clima de treball i la construcció de vincles de cooperació que reverteixin en el creixement personal i col·lectiu i intensifiquin valors de respecte, tolerància i equitat.

3. Promoure actuacions locals i globals compromeses amb la societat i l’entorn, amb visió creativa, emprenedora i compromesa per contribuir al desenvolupament sostenible.

Un dels reptes fonamentals del segle XXI és assegurar la prosperitat per a tothom des de la sostenibilitat, que incorpora, entre altres objectius, la lluita contra la pobresa extrema i la desigualtat, la protecció de l’entorn natural i la reversió del canvi climàtic.

Resulta imprescindible dotar les persones de les eines necessàries perquè, amb iniciativa i des d’una visió emprenedora, busquin, promoguin i desenvolupin eficaçment solucions creatives i innovadores a problemes i necessitats del seu entorn proper relacionats amb el desenvolupament sostenible, que donin resposta a aquests reptes a escala local, els quals podrien traslladar-se a contextos més amplis, fins i tot globals, i que ajudin a preservar i tenir cura de l’entorn natural, social, cultural i artístic.

4. Analitzar i contrastar informació de diferents fonts i suports, a través de mètodes de recerca, amb rigor i sentit crític, per detectar necessitats i oportunitats en un món global i divers.

La cerca d’informació, entesa com el conjunt de dades o elements que aporten nous coneixements i permeten solucionar problemes i prendre decisions, és el punt de partida perquè una persona emprenedora comprengui millor el món que l’envolta, i pugui identificar i detectar necessitats i oportunitats en l’àmbit personal, social, cultural, artístic i econòmic dins d’un món cada cop més global, divers i incert.

Per afavorir l’autonomia en l’accés a la informació cal donar a conèixer les diferents fonts (generals, especialitzades, primàries, secundàries, etc.) a què es pot recórrer, així com els diferents mètodes de cerca, que poden anar des de l’observació directa fins al maneig de diferents suports: orals, impresos o digitals (entrevistes, documents, material audiovisual, etc.). En l’actualitat, es fa imprescindible saber cercar informació, acotar i seleccionar la més rellevant, emmagatzemar-la de forma ordenada i utilitzar-la quan escaigui, analitzant la informació obtinguda, valorant-la amb rigor i sentit crític i qüestionant-ne la procedència i fiabilitat.

5. Dissenyar solucions emprenedores, creatives i sostenibles, utilitzant metodologies àgils i actives d’ideació amb sentit ètic i solidari, per donar resposta sostenible a les necessitats i demandes de la societat.

Els reptes actuals són un desafiament que necessita persones capaces de pensar d’una altra manera, creant i madurant, amb sentit ètic i solidari, idees i solucions creatives i originals que donin resposta a les demandes de la societat, de manera que aquestes respostes siguin sostenibles i atenguin, no només les necessitats immediates, sinó també les que puguin sorgir a mitjà i llarg termini. Per aconseguir això, és fonamental entrenar la generació d’idees i sotmetre-les a processos de validació mitjançant l’ús de metodologies actives, tant individuals com d’equip, i altres tècniques de foment de la creativitat que permetin adquirir l’hàbit de cercar solucions originals i innovadores en l’àmbit personal, humanístic, cultural, artístic, social, científic i tecnològic.

Aquest procés de cerca de respostes als desafiaments actuals està inevitablement lligat als valors socials i personals. Per això és important reflexionar sobre els objectius de desenvolupament sostenible i adquirir un sistema de valors i actuar des de principis ètics. Això implica conèixer i prendre consciència de les diferents realitats humanes, valorar la riquesa i les oportunitats del nostre món i de la nostra societat des d’una actitud proactiva i compromesa amb la seva cura i protecció amb una mirada constructiva, assumint que cada persona té una responsabilitat i un impacte sobre l’entorn i sobre les persones.

6. Seleccionar els recursos disponibles durant el procés de desenvolupament de la idea o solució creativa, coneixent els mitjans de producció i les fonts financeres, aplicant estratègies de tria d’aquests per posar en marxa el projecte.

Dins del procés emprenedor que comporta transformar les idees en prototips de valor és obligat incloure una fase dirigida a aconseguir i gestionar els recursos humans, materials, immaterials i digitals disponibles, reunint i seleccionant aquells que de manera ètica, eficient i sostenible puguin fer realitat una idea o solució emprenedora. Aquesta perspectiva de considerar la mobilització i optimització dels recursos com a part del pla d’acció requereix, a més, fer-ho des de plantejaments ètics i sostenibles oferint així un model de bones pràctiques que impacti positivament a l’entorn cap al qual va dirigida la idea. L’ètica és present des dels moments inicials del procés creador en les iniciatives que s’emprenen, orientades a la sostenibilitat i al benestar per a tothom.

De la mateixa manera, impregna també la protecció de les idees i solucions, cosa que requereix un coneixement específic per garantir el respecte a les creacions dels altres i els drets sobre les idees i solucions pròpies.

D’altra banda, engegar una idea viable suposa assumir el repte amb responsabilitat i que l’emprenedor i els equips posseeixin una sèrie de coneixements econòmics, financers, legals i tècnics entesos també com a recursos propis adquirits a través de la formació, que els orientin en la recerca de finançament, i l’ús d’eines digitals que donin difusió i projecció a les idees i solucions en el procés de realització.

7. Comunicar-se de manera efectiva i respectuosa, amb l’ús d’estratègies comunicatives diverses, tenint en compte el context i la situació per presentar, exposar i validar una idea o solució emprenedora.

El món global i complex en què vivim exigeix formació per millorar la competència comunicativa de les persones. És important entendre que les estratègies de comunicació són elements que prenen especial importància perquè una persona emprenedora interactuï amb altres de manera efectiva i positiva. Compartir els coneixements i les experiències amb els altres permet idear solucions contrastades i innovadores, motivar, convèncer, prendre decisions i generar oportunitats. En aquest sentit, la utilització d’estratègies de comunicació facilita la tasca d’explicar una idea original transmetent, amb claredat i rapidesa, els seus punts forts i febles. Així mateix, permet que els equips comparteixin les idees creatives generades, es validin o es descartin amb rapidesa i es prenguin decisions sobre les solucions que finalment s’escullen per afrontar els reptes proposats.

D’altra banda, cal que les persones adquireixin les eines per exposar i presentar a l’entorn, de manera clara i atractiva, la idea o solució que es desenvoluparà al projecte emprenedor, a fi de reunir els recursos necessaris per portar-la a terme o per difondre-la.

8. Valorar críticament els aspectes bàsics de l’economia i les finances en relació amb el problema de l’escassetat i la necessitat de triar, així com la interacció entre els agents econòmics, de manera eficaç, equitativa i sostenible per afrontar els reptes plantejats.

Actualment, conèixer i comprendre, des d’un enfocament econòmic, l’entorn i la societat és fonamental. En aquests contextos és on sorgeixen les necessitats i oportunitats que cal atendre oferint solucions realistes, eficaces i sostenibles, que donin resposta als nous reptes que es plantegen.

Cal abordar quatre elements. El primer fa referència al “problema econòmic” que condiciona la presa de decisions de les persones en funció del grau d’escassetat percebut per cobrir les necessitats individuals i col·lectives. D’això, se’n deriva la importància de saber interpretar indicadors i aprendre a trobar tendències als mercats i a la pròpia societat des d’un punt de vista econòmic. El segon fa referència a la necessitat d’adquirir una educació financera que aporti els coneixements necessaris per guiar les decisions personals de manera responsable i ajudi en l’obtenció de recursos per emprendre. El tercer és relatiu a l’anàlisi de l’entorn econòmic i social des d’un punt de vista tant macroeconòmic com microeconòmic. Aquesta comprensió és el punt de partida per detectar necessitats no cobertes i generar idees innovadores que donin solució als reptes actuals, de manera eficaç, equitativa i sostenible. I, finalment, la posada en marxa d’un projecte emprenedor implica situar-lo dins del seu context econòmic que, en gran part, en determinarà la viabilitat, per preveure si l’entorn i el sector objecte de la iniciativa emprenedora concreta és favorable.

9. Dissenyar prototips innovadors, aplicant estratègies de planificació, gestió i presa de decisions, de manera cooperativa i autònoma, per resoldre els reptes proposats i reflexionar sobre el procés i el resultat obtingut.

En un context de canvi permanent cal reduir la incertesa per poder aportar idees i solucions de valor que afrontin els reptes proposats. En els processos creatius d’ideació es plantegen hipòtesis de solució que cal transformar, de manera àgil, en aprenentatges validats. Per això es recorre a la construcció de prototips com a representació tangible de la solució o de la part de la solució que volem validar. Es construeix per pensar. Es confeccionen prototips per mostrar a l’usuari una possible solució i contrastar-la. El prototip permet que els equips emprenedors i l’usuari construeixin conjuntament la solució i l’actualitzin, en un context d’incertesa.

Després de l’elecció del prototip que recull la solució innovadora, es gestiona i executa el projecte emprenedor; per a això cal conèixer i saber triar les estratègies de gestió dels recursos, el model organitzatiu o de negoci, el pla d’execució, així com les tècniques i eines de prototipat. Cal prendre decisions adequades per dur a terme el projecte de manera viable i sostenible, considerant que allò vertaderament important és l’aprenentatge validat.

10. Analitzar la viabilitat i sostenibilitat dels prototips creats, avaluant les fases del procés d’elaboració, de manera crítica i ètica, considerant l’experiència com una oportunitat per a la millora d’aquests i per a l’aprenentatge.

L’objecte d’un projecte emprenedor és la solució innovadora convertida en un prototip final, en un bé o servei que s’utilitza a l’entorn on va dirigit. El món incert i global en què aquest prototip s’implanta obliga a estar preparat per actualitzar-lo.

Conèixer metodologies, tècniques i eines per avaluar i testar prototips ja generats és fonamental per al desenvolupament del prototip final de forma iterativa i incremental, perquè es puguin comprovar els aprenentatges experimentats i validats i oferir solucions òptimes en entorns canviants. En un projecte innovador s’aprèn mitjançant un procés continu de validació. En fases inicials d’ideació del projecte caldrà recórrer a la investigació no experimental; en canvi, un cop generat el prototip final i exposat a l’entorn, es procedeix a la investigació experimental, per seguir dins del full de ruta del projecte i oferir una solució actualitzada que aporti valor de manera contínua al nostre entorn. Els aprenentatges validats permeten reduir la incertesa i gestionar el risc de la innovació creativa en entorns inestables.

Criteris d'avaluació 4t

  • 1.1 Crear un projecte personal original i generador de valor per als altres amb una projecció emprenedora, partint de la valoració crítica sobre les pròpies aptituds i adaptant-se a entorns complexos i globals.

  • 1.2 Utilitzar estratègies d’anàlisi raonada de les fortaleses i debilitats personals, socials, acadèmiques i professionals, així com la iniciativa i creativitat pròpia i dels altres.

  • 1.3 Gestionar de forma eficaç les emocions i destreses personals, desenvolupant actituds creatives i innovadores.

  • 2.1 Posar en pràctica habilitats socials, de comunicació oberta, motivació, lideratge i de cooperació i innovació tant de manera presencial com a distància en diferents contextos de treball en equip per desenvolupar idees emprenedores.

  • 2.2 Formar equips de treball mixtos basats en el diàleg, l’equitat, el respecte a la diversitat i la inclusió, partint de la identificació dels recursos humans necessaris i visualitzant les metes comunes per desenvolupar idees emprenedores.

  • 2.3 Valorar i respectar les aportacions dels altres en els treballs de grup i acceptar les decisions preses de forma col·lectiva per desenvolupar idees emprenedores.

  • 3.1 Proposar actuacions locals i globals de cura de l’entorn natural, social, cultural i artístic, amb visió creativa i emprenedora.

  • 3.2 Gestionar problemes vinculats a l’entorn, proposant solucions sostenibles mitjançant projectes individuals i/o col·lectius que es tradueixin en una millora col·lectiva.

  • 3.3 Afrontar els reptes relacionats amb el desenvolupament sostenible, amb compromís i actitud de servei als altres, incentivant una ètica ecològica.

  • 4.1 Cercar, seleccionar i contrastar informació, amb rigor, criteris ètics i de fonts fiables, orals, impreses o digitals, sobre temes d’interès i/o actualitat present a l’entorn global i divers.

  • 4.2 Identificar, amb sentit crític, necessitats i oportunitats presents en l’àmbit personal, social, cultural, artístic i econòmic.

  • 4.3 Utilitzar, de manera autònoma, mètodes d’obtenció d’informació, organització, emmagatzematge i recuperació d’aquesta informació, valorant críticament i respectant la propietat intel·lectual dels continguts que reutilitza.

  • 5.1 Idear solucions emprenedores originals, viables i sostenibles que satisfacin les necessitats i aprofitin les oportunitats identificades.

  • 5.2 Aplicar les metodologies àgils en el procés individual i col·lectiu d’ideació de solucions emprenedores.

  • 5.3 Avaluar l’impacte que aquestes solucions emprenedores puguin generar en l’entorn personal, social, cultural i econòmic, amb sentit ètic i solidari.

  • 6.1 Elaborar un projecte viable que porti a la realitat la solució emprenedora.

  • 6.2 Utilitzar, amb eficàcia i autonomia, estratègies de captació i gestió dels recursos materials, immaterials, humans i digitals necessaris per desenvolupar el projecte, valorant la importància d’aconseguir una adequada optimització d’aquests i recollir la perspectiva de gènere.

  • 6.3 Reunir, analitzar i seleccionar els recursos disponibles, planificant amb coherència la seva organització, distribució i ús.

  • 7.1 Seleccionar les estratègies de comunicació efectiva que s’adeqüin als contextos i als objectius concrets de cada situació comunicativa.

  • 7.2 Presentar i exposar, amb claredat i coherència, les idees i solucions per a avaluar- les i validar-les al llarg del procés de desenvolupament del projecte.

  • 7.3 Valorar la importància d’una comunicació respectuosa que tingui en compte les diferències lingüístiques, socials i culturals.

  • 8.1 Relacionar els coneixements bàsics sobre economia i finances amb els recursos necessaris per al desenvolupament de la idea o solució emprenedora proposada.

  • 8.2 Analitzar informació econòmica i financera diversa, i aplicar-la amb coherència a resoldre reptes econòmics concrets, amb criteris ètics.

  • 8.3 Afrontar els reptes plantejats de manera eficaç, equitativa i sostenible, en diferents contextos i situacions, reals o simulades, transferint els coneixements econòmics i financers necessaris.

  • 9.1 Crear prototips innovadors que generin valor social i que donin resposta als reptes.

  • 9.2 Utilitzar, amb iniciativa, estratègies de planificació, gestió i presa de decisions en la creació de prototips que facilitin la consecució dels objectius establerts.

  • 9.3 Reflexionar, per aprendre, tant sobre el procés com sobre el resultat obtingut.

  • 10.1 Millorar amb autonomia els prototips creats en funció de la valoració realitzada sobre l’elaboració d’aquests i la seva viabilitat i sostenibilitat.

  • 10.2 Analitzar de manera crítica i ètica la viabilitat i sostenibilitat dels prototips creats posant en relació la seva aplicació i adequació amb els resultats esperats.

  • 10.3 Valorar la contribució del procés d’elaboració del prototip en l’aprenentatge i desenvolupament personal i col·lectiu.

Organització dels Sabers

Els sabers, entesos com el conjunt de coneixements, destreses, valors i actituds, es formulen amb relació a contextos en què es pot desenvolupar el seu aprenentatge competencial. Els i les docents poden incorporar contextos alternatius si ho consideren pertinent.

Per facilitar els aprenentatges i el desenvolupament de les competències específiques corresponents, el professorat pot valorar la possibilitat d’organitzar els sabers de la matèria, o de les diferents matèries coordinades en un àmbit, a partir de situacions.

Les situacions permeten programar el curs de qualsevol nivell, matèria o àmbit a partir d’una col·lecció o seqüència de reptes, contextos, circumstàncies del món real, dels quals deriven preguntes que cal contestar i que entrellacen els sabers, és a dir, els coneixements, les destreses, els valors i les actituds amb les capacitats que sustenten l’enfocament competencial dels aprenentatges. Això modifica la planificació habitual d’adquisició de sabers i competències basada en la lògica acadèmica pròpia de les àrees de coneixement o matèries, plasmada en la seqüència tradicional dels temes disciplinaris. Es pretén acostar-se a la lògica de l’aprenent per donar sentit als seus aprenentatges basant-se en la seqüència de contextos rellevants plasmats en les situacions.

Sabers 4t

A. El perfil competencial de l’emprenedor: iniciativa i creativitat

- Anàlisi de les característiques del perfil emprenedor a la societat d’avui i demà. Desenvolupament de la pròpia marca personal en la societat digital.

- Valoració de les aportacions de les principals dones emprenedores al món.

- Utilització d’estratègies d’ideació i foment de la creativitat per a la creació d’idees innovadores a l’aula.

- Identificació i ús d’estratègies de gestió de la incertesa i de presa de decisions en contextos canviants, en la resolució de problemes investigables.

- Creació del portafoli i la carpeta d’aprenentatge com a estratègies d’aprenentatge personal, en recerques experimentals o estudis observacionals formulats a l’aula.

- Desenvolupament de motivació i lideratge com a elements de la iniciativa emprenedora.

- Demostració d’una comunicació eficaç per argumentar i opinar amb criteri en aspectes d’emprenedoria, en la relació entre les persones tant a l’escola com fora d’aquesta.


B. L’entorn com a font d’idees i oportunitats

- Relació entre l’escassetat de recursos i les necessitats com a problema bàsic de l’economia per prendre decisions per part dels agents econòmics en el flux circular de la renda. Argumentació i debat sobre els principis d’interacció social des d’una visió econòmica: comerç, benestar i desigualtats; el mercat; eficiència i equitat.

- Anàlisi del funcionament dels mercats en l’entorn local i global com a font d’oportunitats. Coneixement i valoració del funcionament del sector financer en l’activitat econòmica. Reconeixement de la indústria 4.0 en el context de l’activitat econòmica.

- Relació entre la petjada ecològica i l’economia circular, i justificació de la necessitat de l’economia col·laborativa i l’economia social i solidària amb la perspectiva de la sostenibilitat.

- Valoració del comerç just i el consum ètic en un context de lliure comerç. Argumentació sobre la responsabilitat social de l’empresa com a generadora de valor per a la societat. Incorporació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) al desenvolupament local i global.

- Identificació de sectors productius i agents de l’entorn cultural i artístic per a la creació de projectes culturals emprenedors.

- Ús d’estratègies de recerca, selecció i gestió d’informació procedent de fonts diverses de l’entorn econòmic, empresarial, social, cultural i artístic, per informar la presa de decisions emprenedores.

- Elecció del repte emprenedor de l’entorn amb criteris de viabilitat i generació de valor. Presa de decisions empresarials en un context d’innovació com a font de transformació social.


C. Recursos per dur a terme un projecte emprenedor

- Reconeixement del paper de l’empresa com a organització generadora de valor per a la societat.

- Organització i gestió dels recursos humans, materials i financers de les entitats emprenedores. El paper de les dones emprenedores.

- Valoració de les finances ètiques, el mecenatge i el crowdfunding com a fonts de finançament i captació de recursos financers a les entitats.

- Utilització d’estratègies de formació i funcionament d’equips de treball: comunicació, negociació, gestió i resolució de conflictes, i presa de decisions, valorant la diversitat, el lideratge compartit, els rols canviants, l’autoavaluació constant i la construcció de vincles, en la relació entre les persones.

- Control i gestió de les finances de l’emprenedor —diners, ingressos i despeses, endeutament, risc financer i assegurances— per a l’equilibri financer del projecte.


D. Realització del projecte emprenedor

- Identificació de reptes com a objectiu per desenvolupar un projecte emprenedor.

- Planificació, gestió i execució d’un projecte emprenedor —del repte al prototip— a través de metodologies àgils. Aplicació de tècniques i eines de prototipat ràpid aplicades a béns, serveis i aplicacions web o mòbils, en la resolució de problemes investigables proposats al centre educatiu.

- Anàlisi de la competència com a pas necessari en el desenvolupament del projecte de processos creatius.

- Presentació i difusió del prototip a la societat.

- Validació i testat dels prototips i avaluació del seu impacte sobre l’entorn.

- Valoració els drets de propietat intel·lectual sobre el prototip. Reconeixement de les decisions, drets i obligacions de l’usuari com a consumidor i destinatari final del prototip, en el procés creatiu.