Kristallen druppels

Met enige trots stellen wij voor: Kristallen Druppels. Deze bundel werd uitgegeven naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de school. Alle eerste- en tweedeprijswinnaars van onze wedstrijd zijn erin te lezen. Je kan de bundel gratis krijgen op het schoolsecretariaat.

Bij de voorstelling van de bundel gaf Els Colle, leerkracht Nederlands en medemotor van de wedstrijd, onderstaande voordracht.

Beste genodigden, beste kunst-liefhebbers en vooral beste poëzieliefhebbers

Ik weet dat het al een lange avond geworden is en dat u ongetwijfeld snakt naar een verfrissende drink straks op de receptie, dus beloof ik om het kort te houden.

Maar het kan u toch moeilijk ontgaan zijn dat dit schooljaar wel een bijzonder jaar was voor Don Bosco Zwijnaarde; dit jaar bestaat ons college immers 50 jaar. En we hebben dat 50-jarig jubileum al een geheel schooljaar feestelijk gevierd met heel veel verschillende activiteiten.

Daniel, Frank en ik, de organisatoren van de jaarlijkse poëziewedstrijd op DBZ, vonden dat we dat jubileum toch niet mochten laten voorbijgaan zonder er een snuifje poëzie – toegegeven, misschien wel ons stokpaardje – aan toe te voegen. En dus vatten we het plan op om onze gasten met een “poëziegeschenk” te verrassen op de proclamatieavond van onze poëzie- en compositiewedstrijd, vanavond dus.

Wij zijn ondertussen al 28 jaar bezig met die poëziewedstrijd – 28 is natuurlijk wel niet echt een jubileumgetal, maar we mogen toch zeggen dat onze poëziewedstrijd wedstrijd en de bijhorende proclamatieavond stevig verankerd zitten in het schoolleven van DBZ. En dus dachten we dat het 50-jarig jubileum misschien wel een geschikt moment zou zijn om een inventaris op te maken van 28 jaar poëziewedstrijd, van alle winnaars en alle winnende gedichten. En waarom dan niet dat palmares en die winnende gedichten schenken aan onze genodigden, u dus, bij wijze van jubileumaandenken?

En zo is geleidelijk aan ons idee gegroeid en zijn we heel fier dat wij u vandaag “Kristallen druppels” kunnen voorstellen. Het is een bundel met een volledig palmares van 28 jaar poëziewedstrijd en met de tekst van alle 1ste- en 2de prijs-winnende gedichten. Met heel veel dank aan collega Daniel Vanrysselberghe, die het op zich genomen heeft om al die gegevens en teksten te verzamelen en in een tekstbestand te gieten, want ja, onze eerste edities dateren inderdaad nog van het pre-computertijdperk. Wij hebben de bundel Kristallen druppels genoemd naar de titel van het eerste gedicht dat hier ooit, dat was in 1986, de 1ste prijs wegkaapte op onze poëziewedstrijd, nl. Een kristallen druppel van Frank Leroux.

Poëzie is zo verheven en zo mooi en ligt ons zo na aan het hart dat we ook voldoende aandacht wilden besteden aan de uiterlijke vormgeving van onze bundel: collega Leen Piqueur zorgde voor een heel fraai en origineel kaftontwerp en collega Pieter Schepens zette alle gegevens en teksten om in een heel mooie en drukklare lay-out. Heel veel dank aan onze beide collega's!

Beste genodigden, wij zijn blij dat wij u vandaag deze bundel, dank zij de steun van onze directie, gratis kunnen aanbieden als een aandenken aan deze avond, als een nostalgische herinnering aan veel vervlogen jaren, maar vooral als zovele druppeltjes, waarvan wij hopen dat zij uw weg in de toekomst als schitterende kristallen zullen bijlichten.