Nutkansypressi

Nutkansypressi (Cupressus nootkatensis) esiintyy luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan länsirannikolla Kalifornian pohjoisosista Alaskaan asti. Se kasvaa kotiseudullaan yleensä noin 40 metriä korkeaksi ja rungon läpimitaltaan noin 2 metriä paksuksi. Suomessa nutkansypressi jää yleensä alle 10 metriä korkeaksi. Nutkansypressi voi elää pitkälti yli tuhat vuotta vanhaksi, ja vanhin tunnettu ikä on ollut 1834 vuotta.

Nutkansypressi on ulkomuodoltaan nuokkuvaoksainen. Kuori on ohut, väriltään harmahtavasta suklaanruskeaan. Kuori nuorena sileä, vanhemmiten se muuttuu uurteiseksi ja repeytyy litteinä, nauhamaisina riekaleina. Lehdet ovat suomumaiset. Puun kukinta ajoittuu meillä touko-kesäkuuhun. Hedekävyt ovat pieniä, 2–5 millimetriä pitkiä ja harmaanruskeita tai kellertäviä. Siemenkävyt ovat pyöreitä, nuorena harmaanvihreitä ja koristeellisia ja kypsinä 8–12 millimetriä leveitä ja tumman punaruskeita. Käpyjen kehitys kestää seuraavan vuoden syksyyn, eli noin 16–18 kuukautta.

Nutkansypressin puuaines on suorasyistä, kovaa ja tasa-aineista. Sitä on helppo työstää ja se on myös erittäin lahonkestävää. Näiden ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään paljon säänkestoa vaativissa kohteissa kuten erilaisissa ulkorakenteissa ja veneenrakennuksessa. Puun paikallisia kauppanimiä nimiä ovat: "Nootka Cedar", "Yellow Cedar" ja "Alaska Cedar".

Eurooppaan nutkansypressi on tuotu 1800-luvun puolivälissä. Nutkansypressistä on nykyisin kaupan kymmenkunta muoto- ja värimuunnosta lajikkeiksi nimettyinä. Nutkansypressi on sypresseistä kestävimpiä ja sitä viljellään hyvin harvinaisena eteläisessä Suomessa.

Nutkansypressin käpyjä

Nutkansypressin runko

Kuvauspaikkana Överby, Espoo 2012