Dahurianlehtikuusi

Dahurianlehtikuusi (Larix gmelinii) on kotoisin kylmimmästä Itä-Siperiasta ja siitä muodostuvat maailman pohjoisimmat metsät Taimyrin niemimaalla Jäämeren äärellä. Se kykenee selviämään ainakin 70 asteen pakkasista ja sinnittelee kuivan kesän läpi ikiroudasta sulavan kosteuden turvin.

Dahurianlehtikuusi kasvaa yleensä 12–18 m korkeaksi, mutta kotiseudullaan se saattaa yltää jopa 35 metrin korkeuteen ja elää yli 300 vuotta vanhaksi. Puun runko on nuorella iällä mutkainen ja lenko. Vanhemmiten se suoristuu, mutta ei kokonaan. Nuoren puun latvus on kartiomainen, vanhalla lakkapäinen ja hyvin vanhalla vino. Puu muodostaa runkovesoja.

Dahurianlehtikuusen lehdet ovat tasasoukkia, neulasmaisia, ohuita ja pehmeitä. Kävyt ovat vaaleanruskeita, 1–4 cm:n pituisia.

Dahurianlehtikuusi on Suomessa melko harvinainen puu. Sitä esiintyy viljeltynä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta se sopisi hyvin viheralueiden istutuksiin pohjoisessakin Suomessa, jossa se luultavasti menestyisi vielä Etelä-Suomea paremmin, kunhan käytetään sopivaa alkuperää.

Kuvan puuyksilö kasvoi Niskalan arboretumissa kesällä 2012.