4. Taikoja ja uskomuksia

Entisinä aikoina puu koettiin pyhäksi materiaaliksi joka ylläpiti ja suojeli elämää. Puusta tehtyjen jumalkuvien palvontaa on ilmeisesti harjoitettu hyvin pitkään. Lapin seidat ovat monillle tuttuja, mutta koska saamelaiset asuttivat muinoin koko nykyistä Suomea, niin jäänteitä tästä muinaisesta kulttuurista löytyy maamme eteläisintä kolkkaa myöten. Raaseporin Pohjankurusta löydettiin 1800-luvun lopussa männyn rungosta tehty ihmispääveistos. Tämä ”Pohjankurun puujumalainen” ajoittuu tutkimusten mukaan kampakeraamiselle ajalle, eli se on yli 4000 vuotta vanha. Kyseessä ilmeisesti palvonnan kohteena ollut seita tai toteemi. Pohjankurun puujumalaista säilytetään nykyisin Kansallismuseossa.

Sanansaattaja-lehdessä kirjoitettiin vuonna 1891 suomalaisista pakanoista ja heidän jumalistaan seuraavasti: "Nimi Jumala on syntynyt sanasta jumu, ja tarkoittaa ukkosen jyminää. Ukko eli ukkonen oli näet heidän ylijumalansa. Muutoin he uskoivat maailman olevan täynnä kaikenlaisia henkiä eli haltijoita, joita toisinaan myös kutsuttiin jumaliksi. Ei ollut järveä, saarta, nientä ja lahtea, ei metsää, korpea, suota, kangasta, ahoa ja laaksoa, ei mäkeä, vuorta ja kukkulaa, ei lähdettä, puroa, jokea ja koskea, ei puuta, ruohoa ja kukkasta, ei ihmistä eikä muuta elämää, jolla ei olisi ollut erityinen oma hallitsijansa. Vedellä ja raudalla, tulella, tuulella ja pakkasella, vieläpii semmoisillakin olennoilla, kuin uni ja kuolema, oli oma lähimmäinen haltijansa. Muutamien näistä luultiin vaikuttavan hyvää, toisten pahaa. Varsinkin omalla alallansa, mutta myös syrjäisillekin. Edellisiltä pyydettiin apua, jälkimmäisiä rukoiltiin tai uhattiin, että poistuisivat. Tämä tapahtui loitsimisen kautta." Kaikella olevaisella oli siis oma jumalansa tai haltijansa.

Sana "puu" kuuluu tiettävästi suomen kielen vanhimpiin omaperäisiin sanoihin. Vuosituhansien takaa ovat myös sellaiset puulajeja kuvaavat nimitykset kuin "kuusi", "koivu", "tuomi", "pihlaja", "haapa", "saarni", "tammi" ja "vaahtera". Sana "mänty" ei tähän joukkoon kuulu, koska männyt olivat alkujaan "puita" ja muut jotain muita, joita siis kutsuttiin omilla nimillään. Siinä missä kuusi oli Tapion ja pihlaja Raunin, niin mänty oli Ukko Ylijumalan puu. Jotkut puulajeja kuvaavat nimitykset ovat johdannaisia sanan alkuperäisestä tarkoituksesta. Itämerensuomalaisissa kielissä leppä-sana on alkujaan tarkoittanut verta. Jos lepän runkoa vaurioittaa, niin sen haavakohta muuttuu punertavaksi. Tervalepän punainen väri ja sen vereltä näyttävä mahla ovat aiheuttaneet sen, että siihen on muinoin liitetty erilaisia uskomuksia. Leppä vaikuttaisikin olleen vanhassa kansanperinteessä yksi taikavoimaisimmista puulajeista. Esimerkiksi Karjalassa on tunnettu taika, jossa lapsen itkettäjä lähtisi, kun lepästä tehty ihmisen kuva (leppälapsi) asetettiin oven päälle. Ehkä kuitenkin erikoisin leppään liittyvä uskomus on liittynyt kalaonnen taikomiseen. Vuonna 1895 Kuopion tuomiokirkosta löydettiin korjaustöiden yhteydessä pieniä leppäpuisia arkkuja, joiden sisällä oli kuolleita sammakoita. Löytö uutisoitiin tuolloin Uudessa Suomettaressa: "Pakanuus piilee vielä kristityn kuoren alla aivan piispan jalkain juuressa Kuopiossa. Tuomiokirkon lattian alta löydettiin näet kolmattakymmentä pientä leppäistä kuolleen kirstua ja jokaiseen kirstuun oli asetettu sammakko makaamaan ja kolme kappaletta nuotan perästä leikattua palasta pään alle. Yksi vainajista oli vasta tänä kesänä pantu. Vanhat ukot arvelevat tällä tavoin otettavan kalaonni pois naapurilta. Milloinhan hävinnee tuo katala taikausko lopen maastamme? "

Muinoin oli vallalla käsitys, että onnea oli maailmassa vain tietty määrä ja se osuus jonka joku toinen sai oli aina itseltä pois. Tämän vuoksi ihmisen piti jatkuvasti tehdä taikoja oman onnensa turvaamiseksi.

Kati - puiden emuu, tunnetaan kansanperinteessä metsien puiden suojelijana ja puulajeilla saattoi olla myös oma erityinen haltijansa kuten männyllä Hongatar. Eri haltijat ovat mitä ilmeisimmin tehneet myös jonkin verran yhteistyötä keskenään, sillä riistalintujen parvia kaitsevalle Höyheneukolle laitettiin muinoin uhreja onttoon puunrunkoon (holohonkaan), jotta hän antaisi linnustajalle saalista. Uhraamisen yhteyteen kuului tietysti myös loitsujen lukeminen, joita löytää SKVR:n arkistoista.

Eukko höyhtenen emäntä,

Sapuneito, parviämmä,

Kasvattele karjoasi,

Leperöitä lennättele!

Holohonka, höyheneukko,

Puita ja niiden osia käytettiin myös kansanlääkinnässä erilaisiin vaivoihin, esimerkiksi haavoja parannettiin kuusen pihkalla ja pajujen kuoresta saatiin lääkettä särkyyn. Tämän lisäksi erikoisten oksien ja puunkappaleiden uskottiin sisältävän maagisia voimia, joiden avulla voitiin tuottaa hyvää ja ehkäistä pahaa. Puusta tehty rengas tai luonnossa renkaaksi kasvanut "umpipuu" oli merkittävä väline kansanparannuksessa ja karjataioissa. Tästä taikaesineestä on käytetty myös nimeä "tapionlukko".

Entisinä aikoina elänyttä ihmistä piinasivat monenlaiset tautiolennot. Oli painajaista, pelottajaa, riisiä, rokkoa, matoa ja monta muuta inhottavaa olentoa. Toisinaan taudin saattoi aiheuttaa myös metsänväki, sillä liian huolimattomasti metsässä liikkunut ihminen saattoi sairastua metsännenään tai -vihaan. Tämä ilmeni esimerkiksi metsässä saatuna haavana, joka oli alkanut tulehtua ja märkiä. Tohmajärvellä on 1800-luvulla käytetty tiettävästi tämänkaltaisissa tapauksissa seuraavaavanlaista parannuskeinoa:

Kun metsä oli aiheuttanut onnettomuuden tai sairauden se oli ensin "sidottava", ja se tehtiin rajapyykkillä, jossa kolmen talon maat yhtyivät. Kunkin talon mailta otettiin puunvesa. Nämä kolme puunvesaa taivutettiin vastakkain, niiden latvat pujotettiin umpipuun läpi ja sidottiin lopuksi yhteen punaisella nauhalla. Näin metsä saatiin sidottua ja parin yön päästä saattoi sillä teettää tunnustuksia. Loitsujen lukemisen jälkeen noita tai tietäjä aloitti metsän kyselemisen luettelemalla kuuluvalla äänellä puiden nimiä. Jos kaiku ei johonkin näistä vastannut, niin tauti tai onnettumuus oli kyseisen puun aiheuttama. Tämän jälkeen kiskottiin maasta juurineen kolme syylliseksi osoittautuneen puulajin vesaa ja solmittiin ne renkaiksi. Sairastunut tai onnettomuuden kohteeksi joutunut kuljetettiin puun eli renkaiden läpi, minkä jälkeen puurenkaat punottiin yhteen ja sidottiin kolmeen solmuun. Lopuksi renkaat piilotettiin metsään niin, ettei kukaan vahingossakaan päässyt niitä koskaan löytämään.

Umpipuun pahaa ehkäisevää ja poistavaa vaikutusta käytettiin 1800-luvulle asti myös lääkkeiden valmistuksessa ihmisille ja eläimille, jotka olivat sairastuneet esimerkiksi umpitautiin eli ummetukseen. Tässäkin oli olennaista se, että lääkeaine tai lääkkeen valmistuksessa käytetty vesi laskettiin kolme kertaa umpipuun reiän läpi. Tämän lisäksi umpipuuta tai renkaaksi sidottuja puita kerrotaan käytetyn metsänpeittoon joutuneen karjan tai ihmisten pelastamiseen.

Luonnon muovaama "umpipuu".