Euroopanmarjakuusi

Euroopanmarjakuusi (Taxus baccata) kasvaa luontaisena suurimmassa osassa Länsi- ja Keski-Eurooppaa. Euroopanmarjakuusi on Suomessa 1–8 metriä korkea havupuu tai -pensas, mutta etelämpänä se saattaa kasvaa parikymmenmetriseksi ja paksuksi puuksi. Euroopanmarjakuusi on hyvin pitkäikäinen puulaji. Englannissa sen tiedetään saavuttaneen noin 2000 vuoden iän. Suomessa euroopanmarjakuusi kasvaa luonnonvaraisesti ainoastaan Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu laji.

Euroopanmarjakuusi kukkii Suomessa kesäkuussa. Siemen on 6–7 mm pitkä, kärjestä avoimen, punaisen ja mehevän siemenvaipan ympäröimä marjakäpy. Linnut syövät marjamaisia käpyjä mielellään, mikä auttaa lajia leviämään uusille kasvupaikoille. Euroopanmarjakuusen kaikki osat siemenvaippaa lukuun ottamatta ovat erittäin myrkyllisiä. Jo 500 grammaa neulasia tiedetään tappaneen hevosen alle tunnissa. Myös ihmisten tiedetään kuolleen euroopanmarjakuusesta saatuun myrkytykseen pahimmissa tapauksissa muutamassa tunnissa. Euroopanmarjakuusen kuorta on kuitenkin voitu hyödyntää lääketieteessä eristämällä siitä taksolia, jolla on kasvaimia estävää vaikutusta.

Euroopanmarjakuusi on hyvin vanha hyötykasvi, jota on käytetty moniin tarkoituksiin. Sen sitkeästä puuaineksesta on tehty muun muassa jousiaseiden kaaria sekä erilaisia soittimia, kuten luuttuja. Euroopanmarjakuusi on yksi Euroopan tiheimmistä ja painavimmista puulajeista. Sitä on suhteellisen helppoa käsitellä kaikilla työkaluilla, maalit ja lakat imeytyvät helposti. Tuore pyöreä puu painaa noin 1100 kg/m3 ja ilmakuivan sahatavaran paino on keskimäärin 673 kg/m3. Puusepät ovat aina arvostaneet tumman punaruskeaa ydinpuuta erittäin paljon, ja sitä onkin kutsuttu "Saksan eebenpuuksi". Ydinpuuta on käytetään edelleen mm. intarsioiden tekemiseen.

Euroopanmarjakuusta kasvatetaan koristepensaana ja -puuna. Viljelylajikkeita ovat esimerkiksi pystyhaarainen Taxus baccata 'Fastigiata' eli pylväsmarjakuusi ja pensasmainen Taxus baccata 'Adpressa Variegata'.

Hyvin myrkyllisenä mutta pitkäikäisenä kasvina euroopanmarjakuusta on pidetty sekä kuoleman että kuolemattomuuden symbolina. Sen tuoreita oksia onkin käytetty hautaseppeleissä. Kasvista tehtyä myrkkyä on puolestaan käytetty nuolenkärjissä sekä myrkkysyötteihin metsästyksessä.

Marjakäpy

Kuvattu Niskalan arboretumissa keväällä 2012.