Siperianpihta

Siperianpihta (Abies sibirica) on kotoisin Siperian taigalta, ja se kasvaa luonnonvaraisena laajalla alueella Vienanmeren itäpuolelta aina Tyynellevaltamerelle saakka.

Siperianpihta on viihtyessään nopeakasvuinen ja kasvaa yleensä 15–25 metriä korkeaksi. Suomen korkein mitattu siperianpihta kasvaa Punkaharjun Laukansaaressa, se on yli 40 metriä korkea. Mustion Linnan puistossa kasvaa yksi paksuimmista yksilöistä, sen rungon ympärysmitta on yli 2,5 metriä (kuva alla).

Siperianpihdan runko on väriltään harmaa, ja sen kuoressa on pihkarakkuloita. Puun rungon kuori on vanhanakin lähes yhtä sileä kuin nuorena. Neulaset ovat pituudeltaan 12–25 mm ja leveydeltään 1,2–1,5 mm. Pysty, pitkänomainen käpy on 5–8 cm pitkä ja 2–4 cm leveä. Siperianpihta risteytyy helposti palsamipihdan (Abies balsamea) kanssa.

Siperianpihdan puuaines on tilavuuspainoltaan melko kevyttä ja sen kosteuseläminen ja halkeilu on vähäistä, minkä vuoksi sitä voisi käyttää materiaalina kohteissa, joissa kosteuden vaihtelu on suurta eikä puulta vaadita suurta lujuutta (esim. saunanlauteet). Siperianpihtaa voidaan käyttää myös sellun ja paperin valmistuksessa kuusen tapaan.

Suomessa siperianpihta on parhaiten menestyvä pihtalaji, jota voidaan käyttää koristepuuna Pohjois-Suomea myöten. Siperianpihtaa voi tavata luonnosta viljelykarkulaisena eri puolelta maata, yleisimmin Etelä-Suomesta.

Kuvattu Mustion Linnan puistossa 2012.