Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan tilan historia ulottuu 1400-luvulle asti ja alkujaan se tunnettiin nimellä Gumtäkt. 1700-luvun alkupuolella Kumpulan kartanon omistajana oli rovasti Johan Forsskåhl. Hän oli kuuluisa laajasta kirjastostaan, johon kuului 916 nidettä ja tämän kirjakokoelman arvo rahassa mitattuna oli tuolloin lähes sama kuin itse kartanollakin. Hänen poikansa Peter Forsskåhl oli Carl von Linnén oppilas ja Suomen merkittävimpiä kasvitieteilijöitä. Kartanon nykyiset rakennukset ovat 1800-luvun puolivälin tienoilta ja 1893 Kumpulan kartano siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen. 1905–1960 vuokralaisena oli lääkintöhallitus, jolloin kartanossa toimi mm. sukupuolitautien sairaala. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha perustettiin 1987 ja vuonna 2009 se avattiin yleisölle.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on jaettu viiteen maantieteelliseen osaan: Eurooppaan, Japaniin, Kaukoitään sekä itäiseen ja läntiseen Pohjois-Amerikkaan. Kussakin osassa kasvaa tuolla alueelle tyypillisiä kasveja ja lajit on merkitty nimikyltein. Omat alueensa on myös suomalaisilla kasveilla sekä hyöty- ja koristekasveilla. Puutarha on kooltaan noin 6 hehtaaria. Suurin osa kasveista on istutettu vuoden 1987 jälkeen, mutta lisänä on myös jonkin verran kartanon vanhaakin puustoa. Alue on kaunis vesiaiheineen ja kasvitieteellisen kokoelman puut ovat jo kasvaneet sellaisiin mittoihin, että Kumpulaa voi kutsua oikeaksi puistoksi.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Helsingissä, Kumpulan yliopistokampuksen vieressä osoitteessa Jyrängöntie 2. Puutarhalla ei ole asiakkaille varattuja pysäköintipaikkoja ja parkkipaikkaa voi joutua vähän etsimään, mutta julkisilla liikennevälineillä pääsee helposti perille, vaikka oman auton jättäisi hieman kauemmaskin. Puutarha on avoinna kesäkaudella 1.5.–30.9. (tiistaista sunnuntaihin) klo 11–18 ja pääsymaksu vuonna 2014 on 5€.