Metsähaapa

Metsähaapa eli haapa (Populus tremula) kasvaa melkein koko Eurooppassa. Sen lisäksi sitä tavataan luontaisena Vähä-, Keski-, Pohjois-, ja Itä-Aasiassa sekä Afrikan Algeriassa. Suomessa haapa kasvaa koko maassa.

Haapa voi kasvaa 30 metriä korkeaksi. Haavan juurakko saattaa olla jopa tuhansia vuosia vanha, vaikka yksittäiset puut elävät harvoin yli sataa vuotta. Kun vanhat rungot kuolevat, juurakosta nousee esiin uusia. Haapa yhteyttää lehtiensä lisäksi myös rungollaan. Hyvällä kasvupaikalla Metsähaapa voi kasvaa ympäryysmitaltaan yli 4 metriä paksuksi, järeäksi puuksi. Suomen paksuin haapa kasvaa Sulkavalla, ja sen ympäryysmitaksi mitattiin 515 cm vuonna 2006.

Jalostusmielessä haavalla on tehty risteytyksiä jo 1950-luvulta lähtien. Risteytykset ovat lähinnä keskittyneet hybridihaavan (Populus wettsteinii) aikaansaamiseen. Hyvällä kasvupaikalla parhaat hybridihaavat ovat kasvaneet jopa 2-3 kertaa paremmin kuin kotimainen haapa. Haapa risteytyy myös hopeapoppelin kanssa.

Haavan metsätaloudellinen käyttö on ollut tulitikkuteollisuuden merkityksen pienennyttyä suhteellisen vähäistä. Sahatavarana haavan perinteisenä käyttökohteena ovat olleet saunanlauteet (keveys, huono lämmönjohtokyky). Muita käyttökohteita ovat esimerkiksi puukengät, leikkikalut ja pesäpallomailat. Haapaa on mauttomuutensa vuoksi käytetty myös elintarvikepakkauksissa ja jäätelö- sekä hammastikkujen materiaalina. Muinoin järeistä haavanrungoista valmistettiin haapioita, eli koverrettuja veneitä. Haapaa käytettiin myös rakentamisessa ja varsinkin kirkkojen paanukatoissa.

Luonnon monimuotoisuuden kannalta haapa on Suomen metsien avainlaji. Tikat hakkaavat mielellään pesäkolonsa sen pehmeään ja vanhojen puiden sisältä usein lahoon puuainekseen. Tikankoloja käyttävät sitten monet muut lintulajit pesä- ja lepopaikkoina. Monet nisäkkäätkin käyttävät tikankoloja hyväkseen, mm. orava, näätä, lepakot ja liito-orava. Haavan puuaines on herkästi lahoavaa ja siksi lukuisa joukko kääpiä ja muita lahottajasieniä viihtyy haavassa. Haapa on myös monien hyönteisten tärkeä ravintokasvi.