Raita

Raita (Salix caprea) on yleinen Euroopassa ja Luoteis-Afrikassa. Sitä tavataan myös Itä-Aasiassa. Suomessa raita on yleinen koko maassa.

Raita on yleensä pensasmainen tai monirunkoinen puu, joka kasvaa 6–14 metriä korkeaksi, joskus jopa kahteenkymmeneen metriin. Lehdet ovat 5–12 cm pitkiä ja 3–8 cm leveitä, eli huomattavasti leveämmät kuin useimmilla pajuilla. Kukinnot ovat 3–7 cm pitkiä. Hedekukinnot ovat keltaisia ja pörheitä, kun taas emikukinnot vihertäviä ja ohuempia. Raidan kuori on pitkittäisraidallinen, ja lehtien alapinnalla kasvaa nukkaa. Näiden tuntomerkkien avulla sen voi erottaa muista pajulajeista, vaikka lajit risteytyvätkin helposti. Raita on melko lyhytikäinen puu. Se elää harvoin yli 50 vuotiaaksi.

Raidan puuaines on pehmeää, kevyttä ja suhteellisen sitkeää. Raitaa käytetään veistotöihin, sorvaukseen ja käyttö- sekä koriste-esineiden valmistuksen. Lapissa raidan juurakoissa esiintyy visaa, josta tehdään kuksia ja puukon kahvoja. Raidan kuorta käytetään perinteisesti nahkojen parkitukseen, punontatöihin ja värjäykseen. Pysyvästi ulkokäyttöön tarkoitettuihin rakenteisiin raidan puuaines ei sovellu, sillä se lahoaa herkästi.

Raidan tieteellinen (latinankielinen) nimi tarkoittaa "vuohen kanssa olevaa". Nimi johtuu siitä, että ensimmäisessä raidasta löydetyssä kuvassa vuohi syö sen lehtiä.

Raidan "kissoja"

Kuvattu Vantaalla kesäkuussa 2012