Jättipoppeli

Jättipoppeli (Populus trichocarpa tai Populus balsamifera ssp. trichocarpa) on nykyisen luokituksen mukaan palsamipoppelin suurikokoinen alalaji. Se on kotoisin Pohjois-Amerikan länsiosista.

Jättipoppeli on nopeakasvuinen puu ja kasvaa Suomessa yleensä 20–30 metriä korkeaksi, mutta kotiseudullaan on mitattu jopa 50 metriä korkeita puuyksilöitä. Se on Pohjois-Amerikan suurin poppelilaji ja se tunnetaan siellä nimellä black cottonwood. Suomen paksuin jättipoppeli on suurimmalta ympärysmitaltaan noin 8,3 metriä. Se kasvaa Nokian Pitkäniemen sairaalan pihalla ja on Suomen toiseksi paksuin puu. Tällä hetkellä Suomen järein puu löytyy Heinolasta. Se on tsaarinpoppeli (Populus 'Petrowskiana'), joka on suurimmalta ympäryysmitaltaan noin 8,7 metriä.

Jättipoppelin lehdet ovat 7-20 cm pitkät, yläpuoli on tummanvihreä ja kiiltävä, alapuoli vaalea ja harmaanvihreä. Lehdet tuoksuvat alkukesällä voimakkaasti.

Puuaines on kevyttä ja suhteellisen lujaa painoonsa nähden. Teollisesti sitä käytetään hienosellun ja vanerin valmistuksessa.

Pohjois-Amerikan intiaanit ovat muinoin käyttäneet jättipoppelia kaikenlaisten tarvekalujen valmistukseen sekä lääkekasvina. Puun kuori sisältää salisiinia, jota vielä nykyäänkin käytetään rohtojen valmistuksessa.

Jättipoppeli ei sovellu kovin hyvin kadunvarsi- tai pihapuuksi. Puu kasvaa yleensä hyvin suureksi, ja sen laaja juuristo saattaa tukkia sadevesiviemärit ja salaojaputket.

Kuvan järeä puu kasvoi Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan pihalla elokuussa 2012.