דגש יושם להלן במיוחד על התקופה הפלאוליתית העליונה, ועל האדם הנבון המודרני.
כל ההומינינים (Hominina) יצרו כלים משוכללים ומגוונים מאבן, עצמות ועץ,[1] המינים Homo erectus (שחי לפני 1.5 מיליון שנה ועד לפני 134000 שנה) ו Homo ergaster (שחי לפני 1.9 מיליון שנה ועד לפני 1.4 מיליון שנה) למדו לשלטו באש, ויתכן כי Homo habilis (שחי לפני 2.5 מיליון שנה ועד לפני 1.4 מיליון שנה) שאף הוא השתמש באש, למד לשלוט בה לפני היות שני המינים האלה. מין אדם זה גם סביר שבנה רפסודות לחצית נהרות ואגמים, (בערך 840000-800000 שנה לפני זמננו) כך הגיע לאי פלורס שבאיי יאווה, שם התפתח למין הידוע בשם Homo floresiensis; אף כי דעות החוקרים חלוקות על כך ויש טענה כי רק המין Homo erectus, המתקדם יותר ביכולותיו, השכיל לבנות רפסודות, כמו גם לדבר בשפה הקרובה לשפתנו. כך או כך, קיימות עדויות כי 300000 שנה לפני זמננו נעשה שימוש ברפסודות לשיט על פי הים התיכון ליישוב האיים שבמרכזו על ידי כל בני מיני האדם שישבו לחופיו, והאדם הניאנדרטאלי בכללם.
לפני 200000 שנה התפשטה טכנולוגיית ייצור כלי האבן ולבשה צורה של תיעוש: יצירת מבנה כללי והפיכתו אחר כך לכלי המתאים לצורתו במקומות ייעודיים (בקרבת המקום בו ניתן למצוא את חומרי הגלם). כך הפך ייצור הכלים ליעיל יותר והכלים לבעלי צורה עקבית, סטנדרטית יותר. מאז ניתן היה לחבר ולהתאים את חודי השבבים שעוצבו כטיפות חדות לחניתות העץ, ומגוון הכלים הלך וגדל. כל אלה היו הבסיס לרומי החניתות, הצלצלים, החצים, הקרסים והווים שאפיינו את החברות לעתיד לבוא, וגם העניקו את היכולת לדוג.
ללא יכולת זו, שראשיתה לפני כ 90000 שנה, לא היה עולה בידי בני האדם לשרוד לאחר ההכחדה שאיימה עליהם לפני 70000 שנה, עקב היובש ששרר בכל כדור הארץ, ומיעוט הציד והלקט. הטכנולוגיות האלה, והמבנה החברתי המתקדם של חברות הלקטים ציידים האלה, גם אפשרו למיני האדם שקדמו לבני האדם, לצוד בעלי חיים גדולים ביעילות כמו האדם הנבון המודרני. אין ספק כי הכלים שהכינו היו מתוכננים היטב, העידו על יצירתיות ומחשבה, ורבים מהם מתאימים במבנה ובתפקידם לארגז הכלים המודרני, מלבד היותם עשויים אבן.
האדם הנבון המודרני עוד שכלל את כל הכלים האלה והוסיף עליהם את הרשת ואת רוׂמֶה החניתות (בערך לפני 30000 שנה לפני זמננו), את הקשת לירי חצים (בערך לפני 25000-30000 שנה לפני זמננו), ואת יצירת הכלים מחרס (בערך לפני 25000-29000 שנה לפני הספירה המקובלת).[2]
לפני כ 30000 שנה גם בוית הכלב, כנראה כדי שיסייע לבני האם לצוד. עם זאת, יש עדויות כי מיני אדם כבר בייתו כלבים אפילו לפני 100000 שנה.
מפת נדודי בני האדם (האדם הנבון המודרני) על פני תבל
רוׂמֶה חניתות[3]
לפני 30000 שנה, השתמשו בני האדם שחיו בצרפת באזור דורדון , בלוח שנה ירחי. בעזרת לוח כזה ניתן לעקוב אחר נדידת העופות וחיות הבר ולתכנן את הציד לטווח ארוך. חברה זו השתייכה לתרבות Aurignacian הידועה בהשגיה התרבותיים בכלל, ואשר התפרשה על פני אירופה ודרום מזרח אסיה.
יישובי התרבות האוריגְנאקית
הערות:
[1] ר' דוגמאות לכלים מהתעשייה האולדובאנית (לפני שני מיליון שנה), ומהתעשייה האשלית (לפני 1.5 מיליון שנה)
[2] דוגמא לכלי חרס אלה הוא הפסלון המכונה Venus of Dolní Věstonice הפסלון (צלמית) ושאר הממצאים באתר מעידים על חברה בעלת מסורות וטקסים בעלי משמעות דתית ויתכן שגם בעלי תפקידי הנהגה רוחית.
[3] סרטון על שימוש ברומה חניתות ; סרטון המסביר גם את מבנה רומה החניתות