plan schlieffen

Plan Schlieffen: vlugge zege op de Fransen in de Eerste Wereldoorlog

De bunkers in Cabour van de Tweede Wereldoorlog noemen Stützpunkt Schlieffen ter ere van chef-staf Alfred von Schlieffen.
Wie was dat?
(...) Von Schieffen was tot 1906 de chef-staf die dan al het strategisch plan voor de Duitse generale staf had ontwikkeld om snel de Fransen te veroveren. De grondgedachte was een zeer snelle troepeninval te doen naar Frankrijk via het degelijke spoorwegnet via België. Hij wou een een enorme zwaai maken via België en Nederland via een sterke Duitse rechtervleugel (ten koste van een veel zwakkerer linkervleugel ter hoogte van Metz (Elzas) waar hij zich alleen maar zou verdedigen of zelf terugtrekken). Zijn bedoeling was zo snel mogelijk de kanaalhavens van Duinkerke tot Le Havre te bezetten, acheraf Parijs te omsingelen en de Franse legers richting Jura te duwen. Hij had het dus duidelijk gemunt op een doorbraak via onze kuststreek. De Franse generale staf was op de hoogte van dit plan maar reageerde nauwelijks. Men achtte zo'n grove schending van de Belgische neutraliteit voor onmogelijk.
Van 1906 tot 1914 volgde Helmuth von Molkte Schieffen op. Hij verminderde de nodig geachte troepenmacht van 90% naar 60 % van de Duitse legers. Het zou zeer vlug gaan, dat kon volgens hem in 42 dagen! Hij achtte zelf de schending van de Nederlandse neutraliteit niet nodig en hoopte dat Groot-Britannië niet zou tussenkomen als zijn troepen alleen door België zouden trekken. (...)"

Vandaar het enorme belang van hetgeen hier door het Belgisch leger in onze streek gebeurd is door die Duitse opmars te stuiten (dank zij koning Albert I). De Slag aan de IJzer (18-31 oktober 1914) wordt zeer gedetailleerd gerapporteerd in het boek van Jacques Bauwens
En een groot geluk dat de inundatie van de IJzer gelukt is juist op het laatste moment dat de Duitsers aan het doorstoten waren. Dit plan was evenwel niet zo eenvoudig en vooral dank zij (sluiswachter) Karel Cogge en vooral schipper Hendrik Geeraert (stond op de bankbiljetten van 1000 BEF) is dit gelukt en werden de Duitsers totaal verrast