Vergoening van de Sahara!

DE BLIEDEMAKER heeft in zijn vorige nummers de problematiek van de zeer snelle degradatie van onze duinen proberen naar het grote publiek te brengen. We krijgen heel veel reacties; zowel van verdedigers als van tegenstanders om de "natuur zijn gang te laten gaan". Sommige beantwoorden we, sommige sturen we door naar de beheerder AMINAL (Vlaamse regering). Het is zo dat zelfs bepaalde natuurgidsen nog steeds niet begrijpen dat dringend moet ingegrepen worden en dus dat we de natuur NIET zijn gang mogen laten gaan. (willen zelfde duinenevolutie als de Houtsagerduinen In de Sahara?)

Gelukkig wordt toevallig deze week een nieuw nummer van het tijdschrift "DE GROTE REDE - Nieuws over onze Kust en Zee". uitgegeven door het "Vlaams Instituut voor de Zee" (VLIZ) . Hier wordt door grote specialisten Dries Bonte en Sam Provoost dringend een oproep gedaan om in te grijpen. Het is een schitterend artikel. Tracht de tijd te maken om het volledig te lezen. Het is voor iedereen begrijpbaar en een "must" om te weten wat er hier in De Panne in de natuur aan het gebeuren is. Onze duinen waren uniek en moeten dat blijven. Ook de gemeente moet reageren!!!! Het is vijf voor twaalf; Zonder grote ingrepen ziet het er dus naar uit dat "wandelende duinen" in de zeer nabije toekomst in het zand zullen moeten bijten... cf de wat er gebeurd is met de blanke Houtsaegerduinen uit onze jeugd! LEES>>> (er zijn ook mooie foto's bij weliswaar in één kleur). Ook een vorig artikel over de speciale dieren en planten van onze duinen is zeer relevant LEES>>>

Nog een interessant artikel LEES>>>

Enkele uittreksels voor degene die echt geen tijd hebben om het volledig artikel te lezen:

"... het behoud van de stuivende duinen ismomenteel één van de grote bezorgdheden voor zowel Vlaamse als buitenlandse duinbeheerders. (cf internationale conferentie hieromtrent in september 2005 te Koksijde). Ze vormen immers het meest typische duinhabitat- en landschapstype, dat omwille van historische vastlegging zeldzaam geworden is en ruimtelijk gezien uitermate versnipperd voorkomt. ....

".. de wandel- en paraboolduinen vormen op Europese schaal een uniek landschap. Buiten onze kust (Knokke en De Panne) zijn dergelijke grootschaligen stuifduinen nog enkel aanwezig langsheen de Zuidwestelijke Atlantische kust van Frankrijk (streek van de Landes) en in het uiterste noorden van Denemarken (Skagen).."

"..het microklimaat neemt woestijnallures aan, met in de zomer uitermate hete temperaturen boven het zandoppervlak (tot 70-80 gr) en sterke afkoeling tijdens de nachten....de voedsel beschikbaarheid is uiterst laag...speciale strategieën om te overleven...in het kielzog worden natte biotopen gecreëerd (pannen)... niet alleen ontstaan nieuwe leefomgevingen maar ook oude bodems en vegetaties worden begraven door vers zand... vandaar grote biodiversiteit op korte afstanden...oude bodems waar het kalk uitgeloogd is worden opnieuw voorzien van vers zeezand..."

Vandaar de grote waarde van onze duinen. Dank zij de "Romeise Vlakte" heeft De Panne een Europese bekendheid in wetenschapskringen.

Ingrijpen kost geld (ook Europese subsidies mogelijk) maar in Nederland zijn al meerdere dergelijke grootschalige "REMOBILISATIEPROJECTEN" aan de gang. In Bray-Dunes (Dunes du Perroquet) zijn een paar jaar geleden ook zeer drastische bulldozer ingrepen gebeurd. Onze beide landsgrenzen bieden de meeste kansen.

Ook toeristisch zijn die stuifduinen een grote troef voor De Panne. Gidsbeurten kunnen aangevraagd worden. Het is belangrijk dat ook NIET wetenschappers het natuurbeheer in de "afgesloten gebieden" kennen en waarderen. AMINAL heeft reeds 6 tal jaren ongeveer 4 arbeiders full-time in deze gebieden.