Geschiedenis‎ > ‎

ital-cable

Op de hoek van de Visserslaan met de Bortierlaan staat villa "Pan", ontworpen door Alexis Dumont (1911). De naam staat niet meer op de gevel maar het bas-reliëf links van de deur liegt er niet om.

Merkwaardig zijn de gevelankers in bloemmotief. Ook de raamdecoratie in het oculivenster is mooi (smeedijzeren zwaanmotief).
In het interbellum werd het lager gedeelte in de Bortierlaan heropgetrokken voor de "ITALCable" van Italië via Antwerpen en De Panne naar Lissabon. In 1930 was deze kabel in dienst en was hier een relaisstation gevestigd. LEES>> Deze kabel liep onder het strand naar zee (juiste locatie?). Wij danken de huidige bewoners voor onderstaande wereldkaart en zullen volgende keer iets schrijven over het verband van de parasols van De Panne en villa PAN.
Vanaf 1902 werden een 6-tal zeekabels getrokken van De Panne naar Engeland. Tussen De "Paterskerk" en de Esplanade was een telefooncentrale (gebouw bestaat nog). Nu geen enkele koperen kabel meer in dienst. Alleen nog een internationale glasvezelkabel- de RIOJA 2 (1995) - Veurne naar Santander die vanuit zee aanlandt ter hoogte van de Consciencelaan. Belgacom werd na de landing van de RIOJA 2 zelfs verplicht haar oude niet meer gebruikte zeekabels op het strand rechts van het monument te verwijderen op 7/5/96 omdat ze het opsporen van mogelijke bommen zouden verhinderen. Voor het tracé van de nog in dienst zijnde zeekabels

Kabelverbinding met Engeland, St Margaret's (South Foreland, Dover).

De kabel werd gelegd eind 1866, in opdracht van de Submarine Telegraph Company, en in gebruik genomen in 1867. De kabel was 47 zeemijlen lang en woog 9,7ton/mijl. De kabel was van het type "Cromer-Emden" en bestond uit 4 kernen, waarvan 2 kernen bestaande uit 7 strengen koper en 2 uit 4 strengen koper. De diverse kernen werden van elkaar geïsoleerd door middel van een "Gutta Percha"-laag (een soort hard rubber afkomstig van een Indonesische rubberboom) en de buitenkant voorzien van een extra asvaltlaag. De gebruikte kabel was echter geen nieuwe kabel maar een stuk gerecupereerde kabel dat door dezelfde firma ergens anders werd gelegd en gebruikt in 1858. Op 2 januari 1926 werd de kabel weer verwijderd door het schip CS Telconia.
Comments