Meli



Uit de openingsbrochure 1952

"...HISTORIEK
In 1935, legde de heer A. J. Florizoone de grondslag van wat MELI thans reeds geworden is 

"Wie zijn vak van zijn vader leert, zal hem dubbel eren!” En hoe kon de zoon zijn vader beter eren, dan door de droom die in zijn jeugdig brein aan 't rijpen was, te verwezenlijken: het wonderboek over het leven der bijen open te leggen voor het grote publiek en het verbruik van de heerlijke honig in bredere kring te verspreiden. 

Nederig en bescheiden is hij begonnen…zijn bedrijf kende onder de stuwkracht van zijn noeste vlijt een wondere opgang…zijn streven is heden ten dage beloond. 

MELI is uitgegroeid tot een bedrijf dat, een unicum in ons land, de bewondering afdwingt van duizenden belangstellenden in binnen- en buitenland. 

Maar…vanaf het ogenblik waar hij begon, tot waar hij nu gekomen is, was een lange weg. Voor ons, die op heden naar het verleden terugblikken, kan die weg misschien minder moeilijk schijnen, doch voor hem die er toen voorstond, zij het ook vol durvende wilskracht, was hij steil en ongebaand. Moeilijkheden heeft hij overwonnen, inzinkingen kwam hij te boven: nooit heeft hij versaagd. Doch naast hem stond, met zijn wijsheid en ervaring, zijn vereerde vader, die hem steunde; zo goed en bekommerd zijn echtgenote. die heelde waar de wonde sloeg. 

En thans, na de smarten en de zorgen van de zaaitijd, kennen zij allen de vreugde van de oogst I 

Noeste arbeid overwint alles

EVOLUTIE 

MELI is aan de zware poldergrond ontrukt! 

Waar in de vele polderaarde van Veurne-Ambacht de steenklaver welig opschiet, daar hoort de bij; daar stichtte de eigenaar zijn bijen paleis in 1938 en propageerde hij zonder verpozen de bijenteelt en het honigverbruik. 

Ontelbaar zijn de conferenties en de geleide bezoeken, waarmee hij zijn toehoorders wist in te wijden in en te boeien met het wonder leven der bijen. 

Hoeveel reizen heeft hij ondernomen, aan hoeveel handelsforen deelgenomen om de honig bij het stugge publiek ingang te doen vinden !

De noeste vlijt die hij aan de dag legde, werd stilaan met welslagen bekroond. De bezoekers kwamen talrijker naar MELI. .. de eigendom breidde uit. .. hei doolhof werd enkele malen achteruit gebracht ... de parkeerplaats werd te klein. 

Het beliefde Hunne Hoogheden Prins Boudewijn en Prinses Charlotte, MELI met een bezoek te vereren en zich naar hartelust te vermaken in lusttuin en doolhof. Vele duizenden kinderen uit alle hoeken van het land zouden weldra hun voorbeeld volgen. 

MELI groeide en bloeide. In 1946 werd in de Brusselse omgeving, te Meise, een bijhuis van MELI geopend. In 1951 moest het ook uitgebreid worden; het was een ware noodzaak geworden voor de hoofdstedelingen en de toeristen. 

In 1950 kreeg MELI-Adinkerke zijn eigen cinemazaal, die plaats biedt aan ongeveer 250 personen en waar elke dag gedurende het lente- en zomerseizoen filmvertoningen plaats grijpen over het leven der bijen. 

De MELI-GOLF was de grote attractie voor het jaar 1951. 

De parkeerplaats werd verdubbeld; 1 ha. groot, voldoet ze amper aan de eisen van een steeds talrijker wordende schare bezoekers. 

MELI bestrijkt nu een oppervlakte van ongeveer 5 Ha. Aangespoord door het succes en rijk aan gezonde ondernemingsgeest, wist de Heer Florizoone in 1952 iets enigs te verwezenlijken; het MELI-Park, waar, in een symphonie van licht, groen en water, honderden siervogels, specimens van de meest zeldzame soorten, zich zullen verlustigen en de belangstelling gaande houden van duizenden. 

Dit PARK zal de aandacht op zich vestigen, niet alleen van onze landgenoten, maar ook van de buitenlandse toeristen, belust op degelijke kennis en gezonde ontspanning. 

Met innige voldoening en gewettigde fierheid mag de Heer Florizoone neerblikken op zijn gepresteerde werk; eens te meer heelt hij, door zijn daad de durfkracht en de ondernemingsgeest der Belgen laten uitstralen in binnen en buitenland .

KORTE BESCHRIJVING VAN DE WERKEN

Vóór de aanvang van de werken was het terrein een echte modderpoel: honderden vrachtwagens zand werden aangevoerd; een hele duin! 

Op maandag 25 februari 1952 werd pas met de eigenlijke werken begonnen. 

Een korte rondgang zal toelaten ons een idee te vormen van de uitgebreidheid en de pracht van het MELI-PARK. 

Het grote gebouw omvat: een Restauratiezaa! van 25 x 10 m., ruimte biedend voor 350 personen; 2 zijgebouwen van 10 m. x 10 m. voor 100 personen en terrassen voor 300 personen. 

Het modernste procédé voor verwarming, verkoeling en verluchting werd toegepast. 

Een hoogspanningscabine werd noodzakelijk om te voorzien in de drijfkracht en de verlichting van de nieuwe inrichting.
Een schone galerij vormt op zich zelf een overdekte wandelplaats, waar de papegaaien, aan hun kettinkjes bevestigd, veel bekijks zullen hebben. De mooie bogen der galerijen weerspiegelen in het helle water van de grote vijver. Deze meet 30 m. x 20 m. en zal de uitverkoren verblijfplaats zijn der flamingo's. Op een podium in de vijver gelegen kunnen allerhande voorstellingen plaats grijpen. 

Het • Langgeleed " een afwateringskanaal naar de haven van Nieuwpoort, biedt het water voor het pompstation; één pomp zuigt er het water uit op; 4 pompen stuwen het uit het station à rato van 75 m3 (300.000 I. per uur) over een afstand van 150 m. naar de waterbak, palende aan een waterrad en 5 m. boven het peil van de vijver gelegen. Vandaar uit wordt het over het gehele plein verdeeld. 

Twee pompen zorgen uitsluitend voor de voeding der fonteinen. 

Palende aan het pompstation ligt het artiestenhuisje, van waaruit wij toegang hebben tot het podium in de vijver. 

Wij kunnen, zo van buiten als van binnen, langs ramen voorzien van doomvrije ”thermopane-ruiten”, de exotische vogels bewonderen in hun eigen paviljoen; prachtige wandschilderingen roepen er het land van herkomst voor ogen.
De pergola biedt een uitkijk op het verblijf der vetganzen. 

Een enige aanblik biedt de heuvel met zijn prachtige beplantingen, zijn natuurrotsen, zijn waterval. Van daarboven heeft men een mooi overzicht op het hele park. 

Achter de heuvel hebben de nandoes hun vrije loop. In het dwerghoenderdorp heeft elke vogel zijn eigen luisje en tuintje.
Een rijke keuze aan vogels allerhande vult de grote volières, waar de drinkbakjes steeds voorzien worden van stromend water. 

Een wonderwerk op technisch en elektrisch gebied is zeker wel het dambord, waar afwisselende bloemen bedden en waterbakken, onder parelende fonteinen en in een zee van licht, een toverachtige aanblik bieden.

In één woord: een enige verwezenlijking in zijn aard! .." 

Uittreksel uit de openingsbrochure 1952

VERDERE EVOLUTIE:
- 1954 : Een feeërieke sprookjestuin.
- 1957 : Eerste voorstelling van de Dansende en Muzikale Fonteinen.
- 1958: MELI paviljoen Expo 58 (architect J. Decoussemaeker)
- 1959: MELI HEIZEL park te Brussel (op de terreinen van het "Vrolijk België" (4.5 ha))
- 1961 : Een modern en uitgestrekt speelplein.
- 1968 : Restauratie van een 16de eeuwse hoeve «'t Palinghof»
- 1973: Monorail.
- 1974 : Het «Bloemenwonder» vervolledigt de sprookjestuin,
- 1977 : Acrobatische papegaaien in de Jungle Fantasy.
- 1979 : Apirama : een unieke boottocht door een reuzenbijenkorf.
- 1980: Uitbreiding van de sensatiespelen de Piratschommel boot. Lekker griezelen in de «Spokengilde». Assepoester komt zich in de sprookjestuin vestigen.
- 1981: NIEUWE RESTAURANTS: Eiffelzaa,l Flamingozaal, Terraszaal, Panoramazaal welke in 1979 door brand verwoest werden (architect Decoussemaeker in samenwerking met arch. Cosaert, Plasman en Sandra (binnenhuisarchitekt uit Knokke)
- 1999: verkoop voor PLOPSALAND